A bevezetőben említett, meghosszabbodott élettartam mellett azt is meg kell vizsgálni, hogy a közeljövőben várhatóan mi lehet a legfontosabb egészségügyi kockázat. Egy nemzetközi, sportolással foglalkozó szervezet, az International Sport and Culture Association (ISCA) korábbi átfogó jelentése azt mutatta, hogy
az inaktivitás mára nagyobb egészségügyi kockázattá vált az EU-ban, mint a dohányzás, kimutatva, hogy a mozgásszegény életvitel önmagában évente félmillió európai korai halálához vezet.
Az elhízás tekintetében a tudomány talán már megtalálhatta a „könnyű” választ is, ugyanis a Washingtoni Egyetem kutatói 2017. szeptemberében bejelentették, hogy egerekben már sikeresen megelőzték az elhízás folyamatát. Újabb előre lépésként egy új izraeli kutatás egy másik frontot nyithat a gyógyszeres, „kényelmes” megoldások előtt, mellyel az emberi agyban – állítólag minimális mellékhatásokkal – mintegy kikapcsolhatóvá válhat az éhséget érzékelő receptor. Ez azt is jelenti, hogy a „kövérség” hamarosan gyógyszeresen is kezelhető betegséggé válhat, annak minden következményével. Ám addig is a túlsúllyal kezdeni kell valamit, főleg, hogy a gyógyszeres megoldások mindig mellékhatásokkal jár(hat)nak. Ráadásul a patinás brit Chatham House friss tanulmánya szerint
a táplálkozási szokások környezetbarát szemléletű megváltoztatása nemcsak az ökoszisztéma és a (sajnálatosan csökkenő) biodiverzitás miatt, hanem a táplálkozás egészségessége miatt is egyre fontosabb,
valamint mindezek elősegítik a járványokkal szembeni ellenálló képesség erősödését is.