Körforgásos gazdaság: fenntarthatóbb adalékanyag gyártás

2021. június 02. 21:22

Az alapanyagok fejlesztésével és a 3D nyomtatással foglalkozó cégek folyamatosan azon dolgoznak, hogy olyan termékeket dobjanak piacra, melyek a fenntarthatóság jegyében készülnek. A műanyagipari vállalatok egyre inkább számolnak a tevékenységük bolygóra gyakorolt hatásásaival, és igyekeznek megoldást találni olyan kihívásokra, mint a szennyezés és az éghajlatváltozás. A Convestro vállalat a megoldás részévé kíván válni, így célja egy erőforrásokat hatékonyan felhasználó, fenntartható működés.

2021. június 02. 21:22
null

Gondoljunk másként a pazarlásra

A 20. század elején feltalált, és az 1940-es évek óta tömegesen gyártott műanyag termékek mára szinte mindenhol megtalálhatóak, a csomagolóanyagoktól egészen az autóalkatrészekig. Bár olcsó, könnyen kezelhető és kényelmesen használható anyagról van szó, mostanra olyan mennyiségben állítjuk elő, hogy komoly kihívások elé állítja az emberiséget. Napjainkban már nem csak az állatok és a természeti értékek, de maga az ember is jelentős veszélyeknek van kitéve a mértéktelen használat következtében. Ennek legfontosabb oka, hogy a műanyag egy soha le nem bomló anyag, mely csupán elaprózódik a különböző kémiai és fizikai hatások eredményeként. Ráadásul még mindig elenyésző mennyiségben hasznosítják újra, hiszen 1950 és 2015 között az összes műanyag mindössze 9 százaléka került újrahasznosításra. 

Egy környezettudatos vállalat

A Convestro egy olyan proaktív cég, amely egyre nagyobb részesedéssel bír az feldolgozóiparban. Stratégiájának alapja a körforgásos gazdálkodás kialakítása. Ennek keretében azon dolgoznak, hogy egyrészt átalakítsák a gondolkodásmódot, másrészt teljes mértékben megértsék az anyag életciklusát, beleértve a 3D nyomtatás ökológiai hatásait, valamint dolgoznak új bioalapú anyagok és újrafeldolgozási technológiák fejlesztésén is. 

Fenntartható műanyaggyártás

A műanyaggyártás fenntarthatóságának javításához az első lépés az, ha másként gondolkodunk a fogyasztásról és a hulladékokról.

A Convestro szerint a jelenlegi „vásárlás-gyártás-pazarlás” mentalitású, vagyis a termelés és fogyasztás lineáris megközelítését alkalmazó gazdaság fenntarthatatlan.

Szükség van ugyanis hosszabb élettartamú termékekre, a gyártás során keletkező hulladékok minimalizálására és az újrafeldolgozás mértékének maximalizálására. 

A Convestro szeretne éghajlat-semleges, valóban fenntartható módon előállítani műanyagot, alternatív nyersanyagok és megújuló energia felhasználásával. Ezáltal képes lehet maximalizálni a korlátozottan rendelkezésre álló erőforrások kihasználását. Ez magában foglalja a részben bioalapú polimerek forgalomba hozatalát a 3D nyomtatás területén, valamint a felhasznált anyagok számára innovatív újrahasznosítási eljárások kifejlesztését. Mivel ezek a célok egyedül nem biztos, hogy megvalósíthatóak, ezért széles körben törekszenek együttműködések kialakítására más vállalatokkal és szervezetekkel. 

A termék-életciklus fontossága

A legfontosabb lépés a termék-életciklus értékelése ahhoz, hogy a műanyag adalékanyagok gyártási folyamatáról körforgásos gazdaságra válthasson a cég. Ez az értékelés méri és elemzi egy adott termék környezeti hatásait annak teljes életciklusa alatt, a gyártástól a terjesztésen át, egészen a felhasználásig, sőt azon is túl. Az adalékanyag gyártás vonatkozásában a termék életciklus értékelés konkrétan a nyersanyag kitermelésével kezdődik, és minden további lépést lefed, a végleges ártalmatlanításig vagy az újrafeldolgozásig. Ezek az értékelések elengedhetetlenek a vállalat által felhasznált anyagok hatásainak megértéséhez és a fenntarthatósági stratégiák megtervezéséhez. 

A hulladék mennyiségének csökkentése

A termék-életciklus felmérésekből származó információk hihetetlenül értékesek azoknak a termékfejlesztőknek és gyártóknak, akik minimalizálni kívánják cégük ökológiai lábnyomát. Vannak persze egyéb lehetőségek is arra, ha egy vállalat csökkenteni szeretné a szén-dioxid-kibocsátását. A 3D technológia például hatalmas segítség lehet a hulladékcsökkentés területén. Hiszen ahelyett, hogy nagyobb darabokból vágnák ki a termékeket, ami rengeteg hulladékkal jár, egyedileg, darabonként, anyagveszteség nélkül lehet azokat kinyomtatni. 

Ideje újrahasznosítani

A fenntarthatóság növeléséhez a másik lényeges elem az újrahasznosítás. A Convestro foglalkozik újrahasznosítási technológiák fejlesztésével is. Így szeretnének eleget tenni a körkörös gazdaság elvárásainak, ezáltal új életet adhatnak a használt műanyagoknak. A vállalat elsősorban a vegyi anyagok újrafeldolgozásának előmozdítására összpontosít egy olyan, még fejlesztés alatt álló technológia kidolgozásával, amely lebontja a műanyag hulladékot, majd másodlagos nyersanyagot állít elő belőle, ami aztán felhasználható újabb műanyag termékek gyártásához. 

A Convestro-nak meggyőződése, hogy a műanyagok túl értékesek ahhoz, hogy a környezetbe kerüljenek. Véleményük szerint minden hulladékot erőforrásnak kell tekinteni. Stratégiai partnereikkel együtt sokat tesznek azért, hogy előmozdítsák az innovációt, a sikeres együttműködéseket, és hogy beemeljék a gazdaságilag életképes fenntartható megoldások körébe „a hulladék nem szemét, hanem erőforrás” elvét. Végül az újrahasznosítás, a biológiai eredetű anyagok használata, a hulladék minimalizálása és a műanyagok környezeti hatásának feltérképezése elősegíti a körforgásos gazdaság megteremtését, amely pedig utat nyit a műanyagipar fenntartható jövője előtt. A 3D nyomtatás pedig, amely közvetlenül befolyásolja az anyagpazarlás mértékét, nagyban hozzájárul ehhez a sürgető küldetéshez. 

A cikket fordította Papp Helga.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!