Robotokkal szedetik a legjobb minőségű növényi élelmiszert

2021. május 30. 00:24

Norvég kutatók az élelmiszertermelés digitalizációján dolgoznak, hogy a fogyasztók asztalaira a lehető legegészségesebb és táplálóbb élelmiszerek jussanak el. A robotokat úgy fejlesztik, hogy azok megtalálják a leszedés állapotára leginkább alkalmas zöldségeket és gyümölcsöket. Az új technológia által jobb minőségű és olcsóbb élelmiszerhez juthatnak az emberek.

2021. május 30. 00:24
null

A beteg növények rossz táplálékot eredményeznek. Ennek kiküszöbölésére a robotok megtanulják, hogyan lehet egészségesen tartani a növényeket, biztosítva a megfelelő tápanyagok beszerzését, és megbizonyosodva arról, hogy a gyümölcsöket és zöldségeket akkor szedik le, amikor azok a legjobbak. 

Robotika az élelmiszeriparban

A Norwegian University Of Line Sciences (NMBU) Természettudományi és Technológiai Karának professzora, Pål Johan From olyan projekten dolgozik, amelynek középpontjában az élelmiszertermelésen belüli digitalizáció fokozása áll.

A technológia nem csak az ételek minőségét javítja, hanem olcsóbbá is teszi azokat, valamint minimalizálja a pazarlást. A DigiFoods elnevezésű projekt intelligens szenzoros megoldásokat fejleszt ki az ételek minőségének ellenőrzésére, a gazdaságokban és a gyárakban egyaránt.

Pål Johan From feladata a robotokra koncentrálódik. Azt vizsgálja, hogy a robotok hogyan tudják jobbá tenni az új érzékelőket továbbá, hogy az érzékelők hogyan tudják a robotokat hatékonyabb munkára késztetni. Ez olyan robotokat eredményez, amelyek képesek felismerni a növények betegségeit és meghatározni, hogy mikor a legjobb betakarítani az ételt.

„Autonóm robotokat készítünk, amelyek a földeken dolgoznak. Sokféle érzékelővel felszerelhetjük őket, hogy minél több adatot gyűjtsenek, így többet megtudunk a mezőkön zajló eseményekről” –  magyarázta From.

Cukor és műtrágya

A tudósok sokat dolgoztak az eper érési folyamatának a vizsgálatán. A robotok megtudhatják, mikor érnek a gyümölcsök, mikor válnak leszedhetővé, felismerhetik a betegségeket, és képesek megállapítani, hogy a bogyók valamelyike sérült-e. Most azonban sokkal több információt kezdenek mérni; például a cukortartalmat. Általában az eper színe jelzi legjobban, hogy mikor áll készen a leszedésre, ez azonban nem mindig igaz. A robot képes az eper cukortartalmát vizsgálni, így sokkal több adathoz jut a gyümölcsről, mint a gazda. Továbbá képesek lesznek mérni azt is, hogy a növények elegendő mennyiségű tápanyaghoz jutnak-e, vagy több műtrágyára volna szükségük, esetleg permetezni kell őket. 

Az idő és a források nagy részét az autonómiára fordítják, hogy a robotok képesek legyenek az önálló munkavégzésre. A gépi tanulást és a mesterséges intelligenciát használják arra, hogy a robotok megértsék, mit és hogyan kell mozgatniuk.

Egészségesebb és jobb

A DigiFoods pontos célja a norvég élelmiszertermelés digitalizálása. A megbízhatóbb információ lehetővé teszi a nyers termékek jobb felhasználását. Biztosítja azt is, hogy az élelmiszer, és ezáltal az emberek is egészségesebbé váljanak. Amikor pontosan meg lehet határozni, hogy mi befolyásolja a minőséget, az ellátási láncban, akkor lehet belőle tanulni, jobb ételeket előállítani és az egész folyamatot fenntarthatóbbá tenni.

Az élelmiszer árának 70-75 százaléka a nyers termékek előállításának költsége. Ezért a digitalizálás olcsóbbá teheti a jó ételeket. Továbbá a robotok és az érzékelők segíthetnek abban, hogy kevesebb étel kerüljön kidobásra azáltal, hogy javul a minőség, mert az élelmiszer hosszabb eltarthatósággal rendelkezik.

A DigiFoods központként működik, ahol a tudósok és az ipar együttműködik, több ország kutatóinak bevonásával, mint Németország, Spanyolország vagy az Egyesült Királyság. Ezenfelül az élelmiszergyártók és a technológiai beszállítók széles köre is része a csapatnak.

Olcsóbb, mint a humánerő

„A technológia minden bizonnyal olcsóbb lesz, mint a fizetett munkaerő. Egy olyan költséges ország számára, mint Norvégia, ez nagy előny lesz” –  mondta Pål Johan From.

De ez nem jelenti azt, hogy nem lesz szükség az emberi kézre. Jelenleg a mezőgazdaság küzd azért, hogy elegendő ember legyen ezeknek a feladatoknak az ellátására. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!