Norvég kutatók az élelmiszertermelés digitalizációján dolgoznak, hogy a fogyasztók asztalaira a lehető legegészségesebb és táplálóbb élelmiszerek jussanak el. A robotokat úgy fejlesztik, hogy azok megtalálják a leszedés állapotára leginkább alkalmas zöldségeket és gyümölcsöket. Az új technológia által jobb minőségű és olcsóbb élelmiszerhez juthatnak az emberek.
A beteg növények rossz táplálékot eredményeznek. Ennek kiküszöbölésére a robotok megtanulják, hogyan lehet egészségesen tartani a növényeket, biztosítva a megfelelő tápanyagok beszerzését, és megbizonyosodva arról, hogy a gyümölcsöket és zöldségeket akkor szedik le, amikor azok a legjobbak.
Robotika az élelmiszeriparban
A Norwegian University Of Line Sciences (NMBU) Természettudományi és Technológiai Karának professzora, Pål Johan From olyan projekten dolgozik, amelynek középpontjában az élelmiszertermelésen belüli digitalizáció fokozása áll.
A technológia nem csak az ételek minőségét javítja, hanem olcsóbbá is teszi azokat, valamint minimalizálja a pazarlást. A DigiFoods elnevezésű projekt intelligens szenzoros megoldásokat fejleszt ki az ételek minőségének ellenőrzésére, a gazdaságokban és a gyárakban egyaránt.
Pål Johan From feladata a robotokra koncentrálódik. Azt vizsgálja, hogy a robotok hogyan tudják jobbá tenni az új érzékelőket továbbá, hogy az érzékelők hogyan tudják a robotokat hatékonyabb munkára késztetni. Ez olyan robotokat eredményez, amelyek képesek felismerni a növények betegségeit és meghatározni, hogy mikor a legjobb betakarítani az ételt.
Cukor és műtrágya
A tudósok sokat dolgoztak az eper érési folyamatának a vizsgálatán. A robotok megtudhatják, mikor érnek a gyümölcsök, mikor válnak leszedhetővé, felismerhetik a betegségeket, és képesek megállapítani, hogy a bogyók valamelyike sérült-e. Most azonban sokkal több információt kezdenek mérni; például a cukortartalmat. Általában az eper színe jelzi legjobban, hogy mikor áll készen a leszedésre, ez azonban nem mindig igaz. A robot képes az eper cukortartalmát vizsgálni, így sokkal több adathoz jut a gyümölcsről, mint a gazda. Továbbá képesek lesznek mérni azt is, hogy a növények elegendő mennyiségű tápanyaghoz jutnak-e, vagy több műtrágyára volna szükségük, esetleg permetezni kell őket.
Az idő és a források nagy részét az autonómiára fordítják, hogy a robotok képesek legyenek az önálló munkavégzésre. A gépi tanulást és a mesterséges intelligenciát használják arra, hogy a robotok megértsék, mit és hogyan kell mozgatniuk.
Egészségesebb és jobb
A DigiFoods pontos célja a norvég élelmiszertermelés digitalizálása. A megbízhatóbb információ lehetővé teszi a nyers termékek jobb felhasználását. Biztosítja azt is, hogy az élelmiszer, és ezáltal az emberek is egészségesebbé váljanak. Amikor pontosan meg lehet határozni, hogy mi befolyásolja a minőséget, az ellátási láncban, akkor lehet belőle tanulni, jobb ételeket előállítani és az egész folyamatot fenntarthatóbbá tenni.
Az élelmiszer árának 70-75 százaléka a nyers termékek előállításának költsége. Ezért a digitalizálás olcsóbbá teheti a jó ételeket. Továbbá a robotok és az érzékelők segíthetnek abban, hogy kevesebb étel kerüljön kidobásra azáltal, hogy javul a minőség, mert az élelmiszer hosszabb eltarthatósággal rendelkezik.
A DigiFoods központként működik, ahol a tudósok és az ipar együttműködik, több ország kutatóinak bevonásával, mint Németország, Spanyolország vagy az Egyesült Királyság. Ezenfelül az élelmiszergyártók és a technológiai beszállítók széles köre is része a csapatnak.
Olcsóbb, mint a humánerő
De ez nem jelenti azt, hogy nem lesz szükség az emberi kézre. Jelenleg a mezőgazdaság küzd azért, hogy elegendő ember legyen ezeknek a feladatoknak az ellátására.