Öntözéses gazdálkodás: az automatizáció felé fordulnak a mezőgazdasági vállalatok

2021. május 21. 15:39

Az öntözéses gazdálkodás az elmúlt években meghökkentő fejlődésen ment keresztül. Ken Goodall, a Reinke Manufacturing öntözési technológiákkal foglalkozó veteránja szerint az elkövetkező években az eddiginél is nagyobb szerepet kap majd az automatizáció.

2021. május 21. 15:39
null

Azonban itt többről van szó, mint be- és kikapcsolásra képes forgócsapokról. Az öntözőcsapok már olyan technológiával rendelkeznek, melyek a talajérzékelők, légi felvételek, időjárási adatok és a növények modellezése alapján önállóan módosítják a szerek adagolását az aktuális földterület nedvességéhez viszonyítva.

Mesterséges intelligencia az öntözésben

A Reinke Manufacturing mellett a Valley Irrigation és a Lindsay Corporation vállalatok is gyors ütemben vezetik be az automatizációs lépéseket. A Reinke és az CropX vállalttal kezdett közös munkába. Technológiájuk helyspecifikus öntözéses rendszert biztosít számos időjárási és talajszerkezeti tényezőt figyelembevéve. Továbbá a nemrégiben felvásárolt CropMetrics több, mint 500.000 hektárnyi talajminőséggel kapcsolatos adatot töltött fel a CropX farmkezelő platformjába.

Időközben a Valley kibővítette partnerségét a Prospera Technologies, gépi látásmóddal és mesterséges intelligenciával foglalkozó céggel. A Valley Insight néven ismert együttműködésük a mesterséges intelligencia és a gépi látás előnyeit alkalmazza az autonóm növénygazdálkodás eszközeként.

A Lindsay Corporation sem tétlenkedett, hiszen kibővítette a FieldNET távfelügyeleti, és irányítási technológiájának kapacitását. A FieldNET magába foglalja az Advisor programot is, mely elemzi a napi adatokat a megfelelő ajánlások érdekében.

A gazdák már ki is használják az automata öntözőrendszerek adta különféle lehetőségeket. Wes Boorman mezőgazdasági szakember a Lindsay FieldNET-jét használja olyan precíziós öntözési (Variable Rate Irrigation) megoldással, mellyel jelentősen növelhető a hozam. Ez a technológia lehetővé teszi a termelők számára, hogy testre szabják a víz vagy vegyszer mennyiségét.

A vegyszeradagolást is a talaj állapotához igazítja

A talaj állapotának állandó változása kihat a vegyszeradagolásra is. Az Agri-Inject nevű vállalat korábban bevezetett egy olyan technológiát, amely okostelefon, táblagép vagy számítógép segítségével juttatja a talajba a műtrágyát és különböző vegyi anyagokat. Az injektálás sebességét is módosíthatják gallon/hektáronként vagy óránként, üzemmódtól függően.

Ezen kívül a ReflexConnect segítségével a gazda beállíthat riasztásokat, a rendszer leállítási értékeit és különböző célok értesítéseit is. A műszerfalon hozzáférhet minden adathoz, diagramhoz és jelentéshez, emellett a helyi időjárási viszonyokat is részletesen megfigyelheti. A felhasználók maximum öt alkalmazásbeállítást konfigurálhatnak és egyedi néven tárolhatják el őket a későbbi, könnyebb kezelés érdekében.

A cikket fordította Pál Fanni.
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2021. május 28. 16:20
... höhöhö ... édesvizet honnan is vesznek hozzá? Merthogy eddig minden öntözéses kultúra halállal végezte....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!