A német cégek szerint az első kanyarban Magyarország már megelőzte régióját

2021. május 10. 12:18

Az első kanyarban már megelőztük a régiót, legalábbis a német vállalatok szerint. A gazdaság helyzetéről és kilátásairól végeztek felmérést a régiónk 16 országában működő német külkereskedelmi kamarák és képviseletek.

2021. május 10. 12:18
null

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Gazdaságstratégiáért és Szabályozásért felelős államtitkárának írása.

Miért fontos ez? Mert

nem a saját vállunkat veregetjük meg, hanem a piacról érkezik a visszajelzés, és általában ez a legőszintébb.

A globális piacon versengő német közép- és nagyvállalatoktól érkező információk az egyik legjobb összehasonlítási alapot adják helyzetünk értékeléséhez.

A jó hír pedig az, hogy

régiónk német cégei szerint a magyar gazdaság helyzete, kilátásai is kedvezőbbek, mint a régiós átlag.

Sőt, ha a munkahelyek bővítéséről és új beruházásokról van szó, akkor a német cégek Magyarországon optimistábbak és nagyobb tervekkel tekintenek a jövőbe. Ez megerősíteni látszik azt a várakozást, hogy idén a magyar lehet a legmagasabb beruházási ráta az unióban.

A válságkezelésre Magyarország beruházásösztönzési feladatként tekintett, így a válságévben is 28 százalékos szinten őriztük meg a magyar beruházási rátát, ami a harmadik legmagasabbnak számított az unióban. Ez azt jelenti, hogy

régiónkban a magyar gazdaság tud a leggyorsabban védekezésből támadásba váltani a térségben működő német cégek szerint.

Ezért a magyar gazdaság újraindítása az itt működő külföldi és hazai cégekkel közösen gyorsabban és erőteljesebben mehet végbe, mint a térség többi országában.

Nemcsak a német cégek látják így:

mint a többi közép-európai EU-gazdaságé. Ők 2022-re nem mellesleg 6 százalékos magyar növekedést várnak. Olyan nagy szám ez, amire nem volt példa a rendszerváltoztatás óta.

Azon dolgozunk, hogy azok a cégek, amelyek a magyar gazdaság helyzetét jobbnak vélik a régiós átlagnál, képesek legyenek ténylegesen megvalósítani a régiós átlagnál ambiciózusabb beruházási és foglalkoztatási terveiket, mert ez szolgálja a hazai munkavállalók érdekeit, és a magyar családok megélhetésének biztonságát.

Címlap: Dolgozók védőmaszkban a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. kecskeméti gyárában 2020. május 7-én. MTI/Ujvári Sándor

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!