Kína és Oroszország nyerheti az újkori űrversenyt

2021. április 01. 21:26

Fokozódik a küzdelem a jelenlegi űrversenyben, és a világuralmi pozíció a tét. Bár az elmúlt évtizedekben egyértelműen az Egyesült Államok uralta az űrt, Oroszország és Kína együttes erővel és félelmetes sebességgel zárkózik fel az utóbbi időben. A tét pedig nem kicsi, hiszen aki az úr odafent, az lesz az úr idelent is.

2021. április 01. 21:26
null

Fordulat jöhet

Ma már a kommunikációs-, távközlési-, navigációs- és katonai műholdak sokasága kering a Föld körül, és ezek jelentősen befolyásolják mindennapjainkat. Nélkülük számos szolgáltatás leállna, komoly zavarokat okozhatna, ha megsemmisülnének vagy működésképtelenné válnának valamilyen okból. Emellett a világuralom tekintetében szintén fontos kérdés, hogy melyik hatalmi erőnek sikerül kiaknázni elsőként, vagy hatékonyabban a Holdon és a Marson található erőforrásokat. 

Az amerikaiak komolyan aggódnak mind az orosz-kínai űrszövetség, mind a keletiek gyors fejlődése miatt. Úgy vélik, ha ezek a tekintélyelvű államok képesek lesznek sikeres űrstartégiát megvalósítani, le fogják taszítani Amerikát vezető pozíciójából, amely így majd Peking és Moszkva elnyomó szeszélyeinek lesz kitéve. Ezért sokan felhívják a figyelmet arra, hogy a Biden-adminisztrációnak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy az Egyesült Államok dominanciája az űrben továbbra is megmaradjon. 

Kínai-orosz űrszövetség

Ez a szövetség jelenti az elmúlt évek legjelentősebb geopolitikai változását az űrkutatás és a nemzetbiztonság területén egyaránt, hiszen a két téma szorosan összefügg.

Bár az USA nagyjából kétszer annyi műholddal rendelkezik, mint Oroszország és Kína együttesen, utóbbiak viszont hivatalosan több kifejezetten katonai műholdat bocsájtottak már az űrbe közös erővel.

Emellett Kína és Amerika helyzete az elmúlt években többször érkezett érzékeny pontra kereskedelmi kérdésekben, kezd tehát a helyzet újra hidegháborús időket idézni. 

Kína és Oroszország bejelentette, hogy egyesítik űrprogramjaikat, és közösen kívánják kiaknázni a Hold bőséges természeti erőforrásait. Dollár billiókra számítanak a Holdon kitermelt ritka ásványok és fémek bevételeiből. Ha pedig ezek a hatalmas összegek az orosz és a kínai hadiipar kasszáját gazdagítják majd, akkor valóban lehet oka a világ többi részének, de legfőképpen az USA-nak, az aggodalomra.

Az Egyesült Államok cselekvési kényszerben

Amerikában határozott fellépést várnak Washingtontól. Az újkori űrversenyben, az eddigi fölény megtartásához Biden elnöknek jelentős támogatásokat és forrásokat kell biztosítania az űrpolitika támogatására. Az új közigazgatásnak megközelítőleg 1000 milliárd dolláros nagyságrendű beruházásokra lesz szüksége mind a katonai, mind a polgári űrprogramokban.

Képesnek kell lenniük megvédeni a műholdjaikat az esetleges támadásoktól, melyhez megbízható űrrakéta-védelmet kell kiépíteniük. 2024-ig.

A kínai holdbázis építésének megkezdéséig, vissza kell térniük a Holdra, és embert kell juttatniuk a Marsra mielőbb. Emellett szintén fontos, hogy egyre nagyobb teret biztosítsanak a magánszektornak az űrkutatásban, hogy ezzel is növelni tudják az Amerikát támogató projekteket és az azokhoz szükséges forrásokat. Az űrverseny tehát folyamatban van, és a Biden-adminisztrációnak mindent el kell követnie, és komoly erőforrásokat kell bevetnie, hogy Amerika megőrizze vezető pozícióját. 

A cikket fordította: Papp Helga

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!