Kína 2030-ig űrhajóst juttatna a Holdra

2023. május 30. 06:26

Lin Hszi-csiang, a CMSA igazgatóhelyettese bejelentette, hogy Kína nemrég megindította űrhajós legénységgel végrehajtani tervezett Hold-kutató programjának Holdra szállást előkészítő fázisát.

2023. május 30. 06:26
null

Kína 2030-ig űrhajóst tervez eljuttatni a Holdra – közölte hétfőn a kínai űrhivatal (CMSA) sajtótájékoztatón.

Lin Hszi-csiang, a CMSA igazgatóhelyettese bejelentette, hogy Kína nemrég megindította űrhajós legénységgel végrehajtani tervezett Hold-kutató programjának Holdra szállást előkészítő fázisát. Mint mondta, a fő célkitűzés az, hogy Kína 2030-ig megvalósítsa tajkonautái Holdra szállását, valamint az ezzel kapcsolatos tudományos és műszaki kutatásokat.

Lin Hszi-csiang szerint a célkitűzések között szerepel az is, hogy tökéletesítsék egyebek között az olyan kulcsfontosságú képességeket, mint a legénységgel végrehajtott Föld-Hold űrutazásokat, a rövid ideig tartó Holdra szállást, a robot segítségével végrehajtott kutatást, illetve mintavételt.

(MTI)

***

Nyitókép: MTI/EPA/NASA

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2023. május 31. 19:17
Dunán innen, Dunán túl. Két városnegyed, Kínai viszonylatban. Két év alatt dupláját emelkedne a GDP-nk ! Szuverenitásunk kárára, elfogadnánk-e? Önérzetünk elviselné -e ?
Regisztráló szeméy
2023. május 31. 17:20
Minek? Nincs ott semmi.
Szilágyi Miklós
2023. május 30. 16:08
Itt, a Földön is átveszi a vezetést.
pandalala
2023. május 30. 15:37
" Kína törekvéseit és komoly szándékait kiválóan jellemzi, hogy összesen hét holdi küldetés keretében vizsgálják, és fogják is vizsgálni a következő években a bázis kiépítésének lehetőségeit: a Csang'e-4, 6, 7 és 8 missziók, valamint három nemzetközi szerződés is mind arra irányulnak, hogy 2028 és 2030 között valóban elkezdődjön az eddigi legösszetettebb kínai program. 2028-ban tervezik ugyanis elindítani a Csang'e-8 holdi kutatórobot, ami már konkrétan azt fogja elemezni, hogy tudnak majd a szükséges épületekhez alapanyagot előállítani, illetve hogy a tervezett kommunikációs csatornák megfelelőek lesznek-e a folyamatos kapcsolat fenntartásához. Utóbbihoz több műholdat is Hold körüli pályára állítanak majd. " - https://spacejunkie.hu/kina-2030-ra-keszen-allhat-a-holdraszallasra/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!