Robotok „szemén” keresztül láthatjuk a világot

2021. március 07. 12:45

Az indiai Kanuruban működő VR Siddartha Mérnöki Főiskolán végzett hallgatók által továbbfejlesztett robot a virtuális utazási élményt emeli új szintre. Általa valós időben barangolhatunk a virtuális térben olyan helyeken, melyekről jelenleg csak álmodozunk.

2021. március 07. 12:45
null

A projekt, melyet V.N. Prudhvi Raj professzor vezetett, érdekes és egyben értékes példa a robotok felhasználására a digitális turizmusban. A valós idejű felvételeket rögzítése képes hiteles virtuális képet alkotni a felhasználók számára egy adott helyről, úgy, mintha ténylegesen jelen lennének.

A robot létrehozói, Mani Babu Gorantla és Grandhi Sathya Venkata Krishna így nyilatkoztak a TechXplore hírportálnak:

„A robotot a záróvizsgánkra fejlesztettük, mellyel megszereztük az elektronikai és műszermérnöki diplománkat. Valójában egy folyóirat cikke ihletett meg minket, melyet továbbgondoltunk. A robotba beépítettünk egy fedélzeti kamerát, mely folyamatosan rögzíti a felvételeket, és Wi-Fi hálózatra csatlakozva képes azt továbbítani a felhasználóknak, akik okostelefonon, internetes böngészőkön, vagy akár VR-headseten keresztül azonnal megnézhetik azokat.”

Kezdetben csak a fejlesztők tudták irányítani a robot mozgását, és a felvételek továbbítására is csak egy átmeneti rendszeren keresztül volt lehetőség. Azonban ennél jóval többre vágytak, így a következő szakaszban azon dolgoztak, hogy a robot kamerája a felhasználó tekintetét kövesse a virtuális valóság eszközön keresztül. Ennek érdekében olyan mérő eszközöket és szenzorokat építettek a robotba, mellyel ez a kapcsolat létrejöhetett. 

„Úgy döntöttünk, hogy a robotba két külön vezérlőt is beépítünk (Raspberry Pi és Arduino), így az Arduino mozgatja ténylegesen a robotot, míg a Raspberry Pi foglalkozik a videók feldolgozásával és azok közvetlen továbbításával. Azonban tervben van, hogy a későbbiekben ezt a két alkatrészt egy drágább, de sokkal kifinomultabb, MyRIO nevű eszközzel helyettesítsük, mely egyedül képes elvégezni mindkét feladatrészt”

– mondták a fejlesztők.

Az alkotók jelenleg nem kívánják forgalmazni a létrehozott robotot, de munkájuk inspirációként szolgálhat más kutatócsoportok számára. A jövőben pedig fel lehetne használni ezeket a robotokat eldugott vagy veszélyes helyek megfigyelésére, például földrengés, vagy más természeti katasztrófák helyszínén túlélők keresésére, illetve az otthoni környezet megfigyelésére, vagy irodai, iskolai helyszínek ellenőrzésére.

A cikk szerzője Blősz Dalma
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!