Lakást venne a fővárosban? Előtte legalább 11 évig spórolnia kell majd

2021. március 11. 13:11

Egy 60 négyzetméteres lakást Nógrád, Heves és Békés megyében három-öt évi nettó átlagbérből lehet venni, miközben más megyékben (Somogy, Hajdú-Bihar) akár nyolcévnyi bért is össze kell gyűjteni, a fővárosban pedig átlagosan több mint tizenegy évit – derül ki a Takarék Index elemzéséből, amelyről az MTI-t csütörtökön tájékoztatták.

2021. március 11. 13:11
null

Kiemelték:

az elmúlt években emelkedtek a lakásárak Magyarországon, bár tavaly a koronavírus-járvány hatására megtorpanás, enyhe visszaesés volt tapasztalható.

A legnehezebb lakást vásárolni Budapesten és környékén, a Balatonnál, Győr, Kecskemét, Debrecen, valamint Sopron, Mosonmagyaróvár és Szentgotthárd környékén – közölték a Takarék Csoport adatai, valamint a NAV-tól megvásárolt adatbázis alapján készült elemzésben.

A megyeszékhelyek esetében Kelet-Magyarországon a legkönnyebb lakáshoz jutni – mutattak rá, példaként felhozva Salgótarjánt, ahol egy tipikus otthonért kevesebb, mint háromévnyi bért kell megspórolni.

Kiemelték: a lakóingatlanok értéke 2014 eleje óta nominálisan 146 százalékkal nőtt 2020-ra, a bruttó átlagkereset 2014-ről 2020 harmadik negyedévére mintegy 66 százalékkal emelkedett.

Az elemzők összegzésképpen úgy fogalmaztak, hogy 2008-hoz képest általában könnyebb, 2014-hez viszonyítva nehezebb lakáshoz jutni. Hozzátették, hogy

a megfizethetőség romlása – elsősorban a városokban – nem magyar sajátosság, hanem nemzetközi szinten jellemző trend.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. március 12. 10:01
11 évnyi bért 11 év alatt lehetetlen összespórolni, mert senki nem képes a teljes bérét félretenni és pénz nélkül megélni 11 évig. De ezt a szellemi fogyatékos címadó embernek hiába is magyaráznám. :-( Aztán meg a bérből élők 78%-a az átlagbér alatt keres. Szóval bérből havonta félretenni egy átlagbérnyi összeget a bérből élők 10%-a sem képes, és akkor meglehetősen optimista voltam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!