Az első hullámnál biztosak voltunk abban, hogy jön egy jó nyár, ami a Velencei-tónál mindig erős. Átutazó forgalom nem volt, mivel a külföldiek nem jöttek és nem is mentek át az országon, de a magyar, belföldi turizmus nagyon erős volt. Most óriási a bizonytalanság, nem tudjuk meddig tart a vírushelyzet és a november óta tartó nehéz időszak megterheli a vállalkozásokat.

Már látja a végét vagy idén is az erős nyárban bíznak?
Olyan vagyok, hogy általában a rosszra gondolok és ha jobb lesz, annak csak örülök, de nem hitegetem magam. Szerintem a jelenlegi helyzet egészen pünkösdig kitart majd, de a nyári szezon erejében nagyon bízom.
Ha lehetne az emberek már most megrohamoznák az éttermeket? Milyennek látja a közhangulatot?
Sajnos nem sok vendéggel tartom a kapcsolatot, de magamon is érzem, hogy bosszant, hogy nem mehetek el sehova vacsorázni vagy egy kávét meginni. Nagyon hiányzik a vendéggel való kommunikáció, pedig be szoktam állni futárkodni is.
Jó pár év kellett ahhoz, hogy Magyarországon is kialakuljon az étterembe járás kultúrája,
ami a korlátozások miatt kezd megszűnni, de bizakodom, hogy könnyen fel lehet éleszteni ezt.
Hogyan lehet túlélni a nehéz téli és tavaszi hónapokat?
Novemberben azt mondtam a bezáráskor, hogy nem a pohárért nyúlok, hanem a futócipőért és inkább a sportra helyeztem a hangsúlyt. Eleve nem szeretem a hosszú téli hónapokat, mert nyári gyerek vagyok.
A vállalkozás életét tekintve szerencsére nincs akkora baj, hogy ilyenen kelljen gondolkozni, ehhez nagyban hozzájárul a kapott állami támogatás is.
Mostanában nullszaldóval vagy kicsi plusszal tudunk működni. Azok vannak nagy bajban, akik nem spóroltak eddig.
Ennek oka lehet, hogy minden pénzüket visszaforgatták a vállalkozásba vagy esztelenül költekeztek. Édesapámtól tanultam, hogy mindig kell félretenni, hogy legyen mihez hozzányúlni. Senki sem gondolta még március elején, hogy egyik napról a másikra vége. Egyre több korábban jól működő étterem zár be, mivel rengeteg pénzt emészt fel többek között a bérleti díj. Szerencsénk van, mivel az épület, amiben a velencei Tekergő étterem működik, a mi tulajdonunk, a székesfehérvári Patentet béreljük, de az ottani tulajdonos nagyon segítőkész és kedvezményeket is adott.

Egyre türelmetlenebbek az emberek és a polgári engedetlenség is teret kapott Európa-szerte. Egyetért ezekkel a mozgalmakkal?
Én nem értek vele egyet, széllel szemben nem jó dolog élni vagy bármit elvárni a jövőben.
Én nem vagyok virológus vagy politikus, de elfogadom a szakértők döntését.
Környezetemben is érzem a felfokozott hangulatot, de ezt sajnos le kell nyelni. Ha egyszer kinyitnánk egy hétre és emiatt sokkal több fertőzött lenne, akkor már hiába okos az ember.
A vakcina lehet a megoldás?
Bízzunk benne, hogy az oltásokkal megoldódik a jelenlegi helyzet. Hallani jót is, meg rosszat is, de én hiszek a vakcina sikerességében ennek ellenére tartok egy esetleges harmadik hullámtól, persze nem akarok túl pesszimistának tűnni. Inkább a rosszra készülünk és várjuk, hogy pozitívan csalódjunk, de az egészségnél nincs fontosabb.
Mik a tervei 2021-re, mit vár ettől az évtől?
Mindig úgy állok a dolgokhoz, hogy inkább egy lépést előre, mint hátra, ezért
a székesfehérvári egységnél is bővíteni fogjuk a termékkört és a konyhát,
amivel csökken a belső rész vendégtere, de ezzel biztosíthatjuk a gördülékenyebb működést és házhozszállítást. A Tekergőben pedig folyamatosan dolgozunk egy önkiszolgáló rendszeren és bővíteni szeretnénk a teraszunkat.

Nagy tervünk idénre, amihez hitelt is veszünk fel az, hogy nyitunk egy saját pékséget és reggelizőt a Tekergőben.
A nehéz helyzet ellenére beruházással veszik fel a harcot a vírus ellen?
Igen, mivel tavaly tavasszal láttam, hogy a pékségnél, kisboltnál, hentesnél állandóan sorok álltak és Velence környékén nincsen igazán jó minőséget adó pékség. Kenyeret mindig veszünk, szóval ez egy erős láb lehet a vállalkozásnak a vírushelyzetben is. Ezenfelül saját pékáruval dolgozni emeli egy vendéglátóhely színvonalát.
Ha holnap kinyithatnának, akkor készen állnának?
Nem, de napokon belül igen, nehéz az állóvízből kimászni. Sokkal több előkészület szükséges ehhez.

Mit üzen a szakmának?
Kitartást és sok szerencsét mindenkinek és valahogy tartsunk ki a maradék pár hónapban. Ezenfelül fontosnak tartom, hogy fogjunk össze és támogassuk a helyi termelőket és
ne multikban vásároljunk, mert ők túl tudják élni ezt a helyzetet.
Fotók: Mátrai Dávid.