„Ne multikban vásároljunk, mert ők túl tudják élni ezt a helyzetet” – házhoz szállít és árat csökkent a magyar barbecue mester

2021. február 10. 14:02

Nem panaszkodhatunk – vallja be a Makronómnak Turanitz Gergő, a Tekergő étterem kandallója mellett. A tulajdonos hálás a kormányzati támogatásokért, amit saját kreativitásával ötvözve pluszosba tudta fordítani a tavalyi válságévet, a járványhelyzetben pedig polgári engedetlenség helyett inkább nagy fejlesztéseket tervez.

2021. február 10. 14:02
null
Takács Zsolt

Beváltak az első hullámban alkalmazott technikák?

Az első hullámban a házhozszállításra helyeztük a hangsúlyt, ami jól működik, de ez annak köszönhető, hogy mindkét vendéglátóipari egységünkben működött már a válság előtt is a házhozszállítás. Leginkább az árazáson változtattunk,

inkább olcsóbban adunk el többet, valamint hétköznapi, jól tárolható ételekre koncentrálunk.

Sajnos ez a nyitás rovására ment nyáron, mivel nem tudtunk olyan szép a’la carte ételeket felszolgálni, de így is nagyon nagy pörgés volt. A legtöbb ember itthon nyaralt és ezt mi is megéreztük. Szerencsére a házhozszállítás akkor és most sem esett vissza, de érezhető a téli hónapok gyengébb forgalma.

A 2020-as év számokban milyennek bizonyult?

Pontos adatokat nem tudok mondani, de szerintem 10-20 százalékos elmaradással vagyunk 2019-hez képest, így

nem panaszkodhatok, hiszen tudom, hogy Budapesten sokkal nagyobb a visszaesés

és nem nyárra lesz vége az egésznek. Az megnyugtat, hogy óriási munkát tettünk bele a házhozszállítás profi kialakításába.

Akkor a házhozszállítás mentette meg az előző évet?

Tulajdonképpen igen, de az idei nyár is nagyon erős volt.

Sikerült minden munkavállalót megtartani?

Szerencsére nem kellett elküldeni senkit, de kevesebb munkaórában dolgozunk most. A vállalkozás túléléséért meg kellett lépni ezeket a racionális lépéseket. Az első hullámban a fizetésekből nem kellett visszavenni, de ez most elkerülhetetlenné vált, azonban

kitaláltunk egy napi célt árbevételben, amit ha hozunk, akkor mindenki megkapja a teljes fizetését.

Ez jó csapatépítőnek is minősült.

Ezeket a célokat sikerült elérni?

Sok napon sikerült, de ezek a januári, februári napok sokkal enyhébbek.

Éltek bármilyen kormányzati segítséggel?

Természetesen.

Január végén folyósították a novemberi és decemberi bértámogatást, ami egy nagyon jó dolog és amit köszönünk is,

bár nagy volt a dokumentációs teher. Az áfa 5 százalékra csökkentése nagyon nagy segítség volt, akárcsak a járulékmentesség vagy az iparűzési adó elfelezése.

Külön öröm számunkra, hogy Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András bejelentette, hogy a város önkormányzata is saját intézkedéscsomaggal segít a székesfehérvári telephellyel rendelkező vendéglátóipari vállalkozásoknak és a munkájukat elvesztő embereknek.

Milyen önkormányzati támogatások ezek?

Az önkormányzati bérlemények díját november végétől elengedik, a teraszbérletre nem kér pénzt a város, amíg tart a veszélyhelyzet, valamint létrehoztak egy támogatási alapot azoknak a vendéglátóipari vállalkozásoknak, amelyek megtartották a munkavállalóikat.

Az elbocsátott munkavállalók pedig egyszeri 100 ezer forintos kifizetést igényelhetnek az önkormányzattól.

A pontos részleteket még nem tudom, de ez is óriási segítség a szakma számára és nemes gesztus a várostól.

A napokban jelentette be a kormány, hogy a bértámogatást előre kifizetik még februárban, mekkore szüksége volt a szakmának erre a pénzre?

A legjobbkor érkezett ez a rendelet, hogy előre megkapják a vállalkozások a munkabér támogatást.

Sok cég az utolsókat rúgta/rúgja, de ezzel talán túl lehet élni ezt a maradék pár hetet, hónapot, amíg zárva kell lennünk. Titkon bízok abban, hogy megmarad az 5 százalékos áfa házhozszállításnál és a turizmus hozzájárulást is elengedik erre az évre.  

Mi a legnagyobb különbség az első, illetve második hullám között?

Az első hullámnál biztosak voltunk abban, hogy jön egy jó nyár, ami a Velencei-tónál mindig erős. Átutazó forgalom nem volt, mivel a külföldiek nem jöttek és nem is mentek át az országon, de a magyar, belföldi turizmus nagyon erős volt. Most óriási a bizonytalanság, nem tudjuk meddig tart a vírushelyzet és a november óta tartó nehéz időszak megterheli a vállalkozásokat.

Már látja a végét vagy idén is az erős nyárban bíznak?

Olyan vagyok, hogy általában a rosszra gondolok és ha jobb lesz, annak csak örülök, de nem hitegetem magam. Szerintem a jelenlegi helyzet egészen pünkösdig kitart majd, de a nyári szezon erejében nagyon bízom.

Ha lehetne az emberek már most megrohamoznák az éttermeket? Milyennek látja a közhangulatot?

Sajnos nem sok vendéggel tartom a kapcsolatot, de magamon is érzem, hogy bosszant, hogy nem mehetek el sehova vacsorázni vagy egy kávét meginni. Nagyon hiányzik a vendéggel való kommunikáció, pedig be szoktam állni futárkodni is.

Jó pár év kellett ahhoz, hogy Magyarországon is kialakuljon az étterembe járás kultúrája,

ami a korlátozások miatt kezd megszűnni, de bizakodom, hogy könnyen fel lehet éleszteni ezt.

Hogyan lehet túlélni a nehéz téli és tavaszi hónapokat?

Novemberben azt mondtam a bezáráskor, hogy nem a pohárért nyúlok, hanem a futócipőért és inkább a sportra helyeztem a hangsúlyt. Eleve nem szeretem a hosszú téli hónapokat, mert nyári gyerek vagyok.

A vállalkozás életét tekintve szerencsére nincs akkora baj, hogy ilyenen kelljen gondolkozni, ehhez nagyban hozzájárul a kapott állami támogatás is.

Mostanában nullszaldóval vagy kicsi plusszal tudunk működni. Azok vannak nagy bajban, akik nem spóroltak eddig.

Ennek oka lehet, hogy minden pénzüket visszaforgatták a vállalkozásba vagy esztelenül költekeztek. Édesapámtól tanultam, hogy mindig kell félretenni, hogy legyen mihez hozzányúlni. Senki sem gondolta még március elején, hogy egyik napról a másikra vége. Egyre több korábban jól működő étterem zár be, mivel rengeteg pénzt emészt fel többek között a bérleti díj. Szerencsénk van, mivel az épület, amiben a velencei Tekergő étterem működik, a mi tulajdonunk, a székesfehérvári Patentet béreljük, de az ottani tulajdonos nagyon segítőkész és kedvezményeket is adott.

Egyre türelmetlenebbek az emberek és a polgári engedetlenség is teret kapott Európa-szerte. Egyetért ezekkel a mozgalmakkal?

Én nem értek vele egyet, széllel szemben nem jó dolog élni vagy bármit elvárni a jövőben.

Én nem vagyok virológus vagy politikus, de elfogadom a szakértők döntését.

Környezetemben is érzem a felfokozott hangulatot, de ezt sajnos le kell nyelni. Ha egyszer kinyitnánk egy hétre és emiatt sokkal több fertőzött lenne, akkor már hiába okos az ember.

A vakcina lehet a megoldás?

Bízzunk benne, hogy az oltásokkal megoldódik a jelenlegi helyzet. Hallani jót is, meg rosszat is, de én hiszek a vakcina sikerességében ennek ellenére tartok egy esetleges harmadik hullámtól, persze nem akarok túl pesszimistának tűnni. Inkább a rosszra készülünk és várjuk, hogy pozitívan csalódjunk, de az egészségnél nincs fontosabb.

Mik a tervei 2021-re, mit vár ettől az évtől?

Mindig úgy állok a dolgokhoz, hogy inkább egy lépést előre, mint hátra, ezért

a székesfehérvári egységnél is bővíteni fogjuk a termékkört és a konyhát,

amivel csökken a belső rész vendégtere, de ezzel biztosíthatjuk a gördülékenyebb működést és házhozszállítást. A Tekergőben pedig folyamatosan dolgozunk egy önkiszolgáló rendszeren és bővíteni szeretnénk a teraszunkat.

Nagy tervünk idénre, amihez hitelt is veszünk fel az, hogy nyitunk egy saját pékséget és reggelizőt a Tekergőben.

A nehéz helyzet ellenére beruházással veszik fel a harcot a vírus ellen?

Igen, mivel tavaly tavasszal láttam, hogy a pékségnél, kisboltnál, hentesnél állandóan sorok álltak és Velence környékén nincsen igazán jó minőséget adó pékség. Kenyeret mindig veszünk, szóval ez egy erős láb lehet a vállalkozásnak a vírushelyzetben is. Ezenfelül saját pékáruval dolgozni emeli egy vendéglátóhely színvonalát.

Ha holnap kinyithatnának, akkor készen állnának?

Nem, de napokon belül igen, nehéz az állóvízből kimászni. Sokkal több előkészület szükséges ehhez.

Mit üzen a szakmának?

Kitartást és sok szerencsét mindenkinek és valahogy tartsunk ki a maradék pár hónapban. Ezenfelül fontosnak tartom, hogy fogjunk össze és támogassuk a helyi termelőket és

ne multikban vásároljunk, mert ők túl tudják élni ezt a helyzetet.

Fotók: Mátrai Dávid.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Borpásztor
2021. február 12. 17:57
Tudod-e vadmarha, hogy miért? Azért mert tett érte te liberálfasiszta hazaáruló. Nem várta az ingyen mannát mint az internacionalista kommunista fajtád. Akart és tett érte. Ti meg annyit tudtok, hogy: adjanak. Még többet adjanak. Ingyen adják. Nem elég, még adjanak. Még ingyenesebben adják. Micsoda jellem nélküli fajzat vagytok!!!
Nemaztmondták Feri!
2021. február 12. 17:57
Hát ez a mintabirka ezért a csucsogós cuminyaliért mennyit kapott? Érdekes látni ekkora akrobatikát, hogy úgy tudja az cumizni a kormány brokiját, hogy közben nyalja a s.ggét. A többi küszködő vállalkozó meg full idióta, nemde?
Mich
2021. február 12. 17:57
"Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András bejelentette, hogy a város önkormányzata is saját intézkedéscsomaggal segít a székesfehérvári telephellyel rendelkező vendéglátóipari vállalkozásoknak és a munkájukat elvesztő embereknek." Lám, ebbe az irányba is lehet menni nem csak abba, amibe Kamu Geri és bandája lovagol...
Mr. Sarah Kaufmann
2021. február 12. 16:07
A COOP-ba, CBA-ba be nem teszem a lábamat. Csakis német multihoz megyek. Olcsóbb, jobb, a dolgozóknak is sokkal többet fizetnek, mint a troll magyar lánc. Ennyit a kizsigerelő csúnya multiról. Ráadásul vallásos szimbólumokkal sem marketingelik a termékeiket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!