A decemberi árindex 107,5 pont lett, 2,2 százalékkal magasabb a novemberinél – a FAO honlapjára csütörtökön felkerült adatok szerint.
Az árindex tavalyi átlaga 97,9 pont, három éve legmagasabb volt, 3,1 százalékkal meghaladva a 2019. évit, de több mint 25 százalékkal alacsonyabb a 2011. évi történelmi csúcsnál.
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
Decemberben a szemestermények árindexe havi szinten 1,1 százalékkal nőtt, az árindex tavalyi átlaga 6,6 százalékkal haladta meg a 2019. évit.
A múlt hónapban a növényi olajok árindexe emelkedett a legjelentősebben, 4,7 százalékkal,