Még az alapjövedelem sem lenne alap, ha megvalósulna a Párbeszéd javaslata

2020. szeptember 22. 10:40

A Párbeszéd politikusai az alapjövedelem bevezetését követelték hétfőn és kedden a napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első ülésein. Szerintük ez összekötné a társadalmat, bár csak az általuk kijelölt társadalmi csoportok kapnának ingyenpénzt.

2020. szeptember 22. 10:40
null

Párbeszéd: alapjövedelmet és minimálbéremelést!

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője az alapjövedelem bevezetését és a minimálbér emelését követelte. Mint mondta, a leggazdagabbaknak – a nettó átlagbér másfélszerese felett – nem járna az alapjövedelem, ami felnőtteknek havi százezer forintot, a gyerekeknek pedig havi 50 ezer forintot garantálna. Emellett – folytatta – 166 ezer forintra kellene emelni nettó minimálbért, úgy, hogy a munkadók terhei ne növekedjenek. A képviselő szerint ez 3300 milliárdos átcsoportosítással kigazdálkodható, a költségvetési egyensúly megtartása mellett.

A javaslatokat azzal indokolta: az Orbán-kormány a „lopáson kívül teljes ötlettelenségben leledzik” évek óta, a járvány első hulláma pedig megmutatta, hogy kormánynak továbbra is csak a kiváltságos kevesek, saját családtagjaik és barátaik számítanak, milliók pedig küzdjenek meg egyedül a munkahelyvesztéssel és a létbizonylatansággal.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológia Minisztérium államtitkára válaszában leszögezte: az alapjövedelem segélyezést jelentene, azért is lehetne pénzt kapni, ha valaki nem dolgozik. Hozzátette: a javaslat megvalósítása

hihetetlen nagyságú összegbe kerülne, amit a Párbeszéd hitelből és adóemelésből finanszírozna.

Erre mi nemet mondunk – jelentette ki.

Úgy értékelt: a Párbeszéd felelőtlenül a járvány elleni védekezésben résztvevőket támadja, mert azt a feladatot kapta Soros Györgytől, hogy bizonytalanságot és a anarchiát szítson magyarok között. Ezt nem hagyjuk – szögezte le.

Emlékeztetett: a Párbeszéd frakcióvezetője korábban a határon túli magyarokat lerománozta és támadta a kormányt azért, mert a magyar közösséghez tartozó embereket eszközökkel segítette a járvány elleni védekezésben.

A keddi napirend előtti felszólalásban a Párbeszéd ismét elővette a témát. Tordai Bence (Párbeszéd) az alapjövedelem azonnali bevezetését követelte és elmondta: az alapjövedelem a dolgozók kétharmadának járna, és 50 százalékos azonnali béremelést jelentene azoknak, akik ma megalázóan alacsony bért keresnek, például a közszférában.

Bár az alapjövedelem hagyományos, univerzális jellegével ellentétben komoly törésvonalakat okozna, hogy a Párbeszéd a megoldás lényegét elvéve csak egyeseknek adna ingyenpénzt, Tordai mégis úgy vélte, az alapjövedelem olyan vízió, amely nem megosztja, hanem összeköti a társadalmat, bevezetésével tízből hét ember magasabb jövedelmet vihetne haza.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy reagált: keresni kell a módját, hogyan emelkedjen tovább a magyar jövedelemszint, de az alapjövedelem nem jelent megoldást, mert annak lényege, hogy az emberek úgy kapnak pénzt, hogy nem végeznek munkát. Az alapjövedelem egy jó nagy fejesugrás a múltba, amikor munka helyett segélyt adtak az embereknek – jelentette ki, felvetve azt is, vajon milyen adóemelésekből fedezné a Párbeszéd az alapjövedelem forrását. Felhívta a figyelmet arra, hogy 2016-ban Finnországban kipróbálták az alapjövedelmet, de nem jött be a kísérlet, milliárdokat költöttek el, azonban nem javult a foglalkoztatás.

Bár az alapjövedelem hagyományos, univerzális jellegével ellentétben komoly törésvonalakat okozna, hogy a Párbeszéd a megoldás lényegét elvéve csak egyeseknek adna ingyenpénzt, Tordai mégis úgy vélte, az alapjövedelem olyan vízió, amely nem megosztja, hanem összeköti a társadalmat, bevezetésével tízből hét ember magasabb jövedelmet vihetne haza. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy reagált: keresni kell a módját, hogyan emelkedjen tovább a magyar jövedelemszint, de az alapjövedelem nem jelent megoldást, mert annak lényege, hogy az emberek úgy kapnak pénzt, hogy nem végeznek munkát. Az alapjövedelem egy jó nagy fejesugrás a múltba, amikor munka helyett segélyt adtak az embereknek – jelentette ki, felvetve azt is, vajon milyen adóemelésekből fedezné a Párbeszéd az alapjövedelem forrását. Felhívta a figyelmet arra, hogy 2016-ban Finnországban kipróbálták az alapjövedelmet, de nem jött be a kísérlet, milliárdokat költöttek el, azonban nem javult a foglalkoztatás.

LMP: csökkenteni kell az alapvető élelmiszerek áfáját!

Csárdi Antal, az LMP képviselője az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése mellett érvelt, azt hangsúlyozva, hogy a jelenlegi 27 százalékos adóteher több mint kétszerese az európai átlagnak. Hozzátette: nincs rendben, hogy több adófizetési kötelezettség a kenyér, a zöldség vagy a gyümölcs megvásárlásán, mint egy éttermi fogyasztáson. Úgy vélte, az ilyen luxuskiadásokat kellene több adóval sújtani.

Megjegyezte, abban az országban, ahol van pénz vadászati kiállításra és motorpálya-építésre, ott kell legyen forrás az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésére is.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára arra hívta fel a figyelmet: a jelenlegi kormány folyamatosan csökkenti adókat, jelenleg 36,6 százalék a GDP arányos adóterhelés. Ezzel szemben – folytatta – az LMP politikai kétszínűséget mutat az adópolitika tekintetében, hiszen korábban számos adóemelést és új adók bevezetését javasolták, most viszont adócsökkentést követelnek. Emlékeztetett: az LMP korábban sem a sertéshús, sem a baromfihús, sem a friss tej, sem a tojás áfájának csökkentését nem szavazta meg a parlamentben.

Tállai András azt ígérte, hogy a kormány megfontolja az áfacsökkentésre vonatkozó javaslatot, ugyanakkor meg kell vizsgálni, hogy az előálló 200 milliárd forintos adóbevételkiesést hogyan teremtsék elő, illetve, hogy a csökkentés jelent-e valóban árcsökkenést a fogyasztóknak.        

(MTI, Makronóm)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
harcimarci
2020. szeptember 22. 20:25
Ezek csak szavazatokat gyüjtenek. Eszük ágában nem lenne megvalósitani, ha nyernének. Nem is bírná el az ország. Ellenzéki fővárosi kerületi polgármesterek a kampányigéreteiből mi valósult meg? Ja, hogy semmi...
Agnieszka
2020. szeptember 22. 18:01
Egy olyan országban, ahol a közterületek nagy részét gyom lepi el és szemét fedi, ahol NEM lehet fizikai munkára óránként 2000Ft alatt embert kapni és így tovább, az alapjövedelem ötlet terjesztését büntetni kéne. Kitől vennének el, h. munka, kötelezettségek nélkül másoknak adhassanak? Emellett a hang, amit a Parlamentben megütnek, még csak néhány tíz éve is elképzelhetetlen volt kocsmán kívül. A piacon már magasabb színvonalú volt a tárgyalási nyelv.
Nehidd El
2020. szeptember 22. 18:00
Egy perce is leírtam egy másik cikk alá, de annyira fontosnak tartom, hogy megismétlem. Mindenki tudja, hogy az alapjövedelem az erőforrások átcsoportosítása a dolgozó rétegtől az élősködőkhöz, de Bogár László rámutatott egy friss "egy Bogár naplója" vlogban, hogy ennél sokkal több: az alapjövedelmen élő élősködők ezt a pénzt utána tipikusan olyan helyen költik el, ahol az az ember, aki megdolgozik a pénzért, kevésbé (pl. McDonalds, CocaCola, cigaretta), ezért ezzel egyben erőforrásokat csoportosítanak azokhoz a hatalmi központokhoz, amelyek a lumpenekből élnek, akik érdeke a lumpenek termelése. Tehát az alapjövedelem duplán csapda, egy ördögi kör bejárata, a normális társadalom szétverésének egy fontos - csak leplezett - eszköze.
Agnieszka
2020. szeptember 22. 17:06
Egy olyan országban, ahol a közterületek nagy részét gyom lepi el és szemét fedi, ahol NEM lehet fizikai munkára óránként 2000Ft alatt embert kapni és így tovább, az alapjövedelem ötlet terjesztését büntetni kéne. Kitől vennének el, h. munka, kötelezettségek nélkül másoknak adhassanak? Emellett a hang, amit a Parlamentben megütnek, még csak néhány tíz éve is elképzelhetetlen volt kocsmán kívül. A piacon már magasabb színvonalú volt a tárgyalási nyelv.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!