Csatát vesztett az urbanizáció, de a háborút megnyerheti

2020. július 27. 12:24

A UBS által készített új tanulmány szerint egyre több gazdag ember hagyja el a városokat azért, hogy vidékre költözzön és nagy részük úgy véli, anyagilag nem lenne képes megbirkózni még egy hasonló válsággal. A kitelepülés azonban többnyire csak a gazdagabbakra jellemző, az urbanizáció hosszabb távon csak fokozódik.

2020. július 27. 12:24
null
Bakajannisz Péter

Változó életmód 

A svájci bank 3750 gazdag befektetőt kérdezett meg kutatásában, amiből kiderült, hogy a gazdag emberek közel fele (46%) állandó jelleggel kiköltözne a városokból a jövőben.

Hetven százalékuk azt állította, hogy csökkentené az utazások számát és az irodába járás sűrűségét, hogy több időt tölthessen családjával.

A megkérdezettek számára a legfontosabb az egészség megőrzése.

A válaszadók 15 különböző országból származnak és 250 ezer illetve 1 millió dollár közötti befektethető pénz áll rendelkezésükre.

A jelentős megtakarításuk ellenére több mint felük úgy vélte, hogy az összeg még mindig nem lenne elegendő, ha egy új járvány törne ki, miközben 54 százalékuk amiatt aggódik, hogy marad-e bármiféle megtakarítás az utódai számára.

Világszerte megfigyelhető trend

A UBS jelentése szerint az európaiakban van jelen legnagyobb mértékben a vidékre költözés vágya, ugyanis

a válaszadók több mint fele szeretné elhagyni a városokat és egy kevésbé lakott területre költözni,

miközben az Egyesült Államokban csak egyharmaduk gondolta ezt.

A Savills globális ingatlancég kutatása kimutatta, hogy az Egyesült Királyságban tíz potenciális vásárló közül négy azt gondolja, hogy a falvak vonzóbbakká váltak a koronavírus előtti időszakhoz képest. Franciaországban a Daniel Féau és a Belles Demeures de France luxus ingatlanügynökségek közös jelentése mutatott hasonló trendet és egy másik júniusi, Savills által jegyzett kutatás azt mutatta ki, hogy globálisan az ingatlancég ügyfeleinek körülbelül egyharmada mutat fokozott érdeklődést a vidéki lakások iránt, különösebben az olyan drága városok körül, mint például Monaco vagy Róma.

Emelkednek az ingatlanárak

A Forbes egy Frank Knight jelentésre hivatkozva azt emelte ki, hogy az Egyesült Királyságban az 5 millió font feletti vidéki házak esetében történt a legnagyobb áremelkedés, ugyanis értékük 1,2 százalékkal emelkedett 2020 második negyedévében. A trend miatt

Az Egyesült Államokban sem különb a helyzet, ott a legdrágább házak felső 5 százalékának áremelkedése májusban felülmúlta az ágazat többi részét. Januárhoz képest a lakás megtekintések 28 százalékkal növekedtek Palm Springsben és 56 százalékkal Hamptonban.

A vidékre költözési tendencia különböző szolgáltatások megjelenését is maga után vonhatja egyes településeken, például magániskolák jelenhetnek meg vidéki területeken is.

A városiasodás vége?

A Savills szerint komoly változás következhet be a gazdagabb rétegek körében. Miközben ők régen városokban laktak és vidéki nyaralóval rendelkeztek, a jövőben a vidéki házból mehetnek majd be a városokba rövidebb időre.

A városoktól eltávolodó tendencia, ami az utóbbi időben megfigyelhető, nagy népszerűségnek örvend, de nem biztos, hogy mindenki számára megvalósítható. Tágabb értelemben véve

továbbra is az urbanizáció uralkodik a világon.

 Az EU-ban az emberek mintegy háromnegyede városokban él.

A Torontói Egyetem professzora, Richard Florida megvizsgálta a járványok urbanizációra gyakorolt hatásait és azt állapította meg, hogy ezek általában kevésbé jelentősek és átmenetiek. Ezért is véli úgy a városiasodásra szakosodott közgazdász és szociológus, hogy nem érkezett el a városok vége, sőt azt állítja, hogy erősebben tér majd vissza a városiasodás.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Knerten
2020. július 29. 05:09
És a kiköltözők vissza se jönnek, mert nem lesznek sávok. :D
békalepcse
2020. július 28. 20:58
Megerősíthetem! Lent a tanyán nem kell postára menni, kirakom a táblát és begyön! De minden más is hasonlóan. Magam is igyekszem lent lenni többet, majd ha a gyerekeim végleg átveszik a stafétát akkor csak látogatóba jövök majd karifalvára.
Palepoli
2020. július 28. 20:58
200 éve a falu a mezőgazdaságot és a hozzá kötődő életformát jelentette. Mára eltűnt a különbség a város és falu között, egyedül azoknak a szolgáltatásoknak az elérhetősége jobb a városban, amik nem létszükségletek és nem gyakran igénybe vettek.
Nehidd El
2020. július 28. 19:29
Ha más lista élére nem is, de ide, a legtöbben kiköltözők toplistájára várhatóan hamar feltolja a mi közös Gerink Budapestet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!