Biztató, hogy nagyon jól bírta a koronaválságot a magyar kiskereskedelem

2020. június 08. 11:16

Közel 20 százalékkal zuhant az uniós átlagos kiskereskedelmi forgalom áprilisban éves alapon, azonban Magyarországon az üzletek forgalma fele ekkora mértékben csökkent – mutat rá a Növekedés.hu, kiemelve, hogy az egyébként is alacsony magyar munkanélküliségi ráta is gyors talpraállást sejtet.

2020. június 08. 11:16
null

Sokkal kisebb a magyar visszaesés

„A piaci várakozásoknál kisebb mértékben, 10,2 százalékkal csökkent áprilisban éves alapon a kiskereskedelmi üzletek forgalma Magyarországon. Ezt az időszakot már teljes egészében érintette a járványhelyzet” – írja a lap, hozzátéve, hogy „az Európai Unióban áprilisban 18 százalékkal zuhant a kiskereskedelmi üzletek forgalma. Ehhez képest a hazai visszaesés csak fele akkora volt.”

V-alakú visszapattanás jön

A portál további jeleket sorol, amelyek mind azt támasztják alá, hogy a magyar gazdasági visszaesés rövid lehet és gyors, élénk tapraállás követheti.

„A kisebb visszaesés a forgalomban lendületesebb visszapattanást tesz lehetővé a későbbiekben. Várhatóan júniusban már újra pozitív előjelű lehet a kiskereskedelmi forgalom éves alapú változása, amit az elhalasztott vásárlások, a vidéki üzletek nagyobb aktivitása és a gazdaság újraindulása is támogat.

A hiteltörlesztési moratórium életbe léptetése családok tízezreit mentette meg az ellehetetlenüléstől. A rövidített munkaidős bértámogatás és számos egyéb intézkedés egyaránt megakadályozta a munkanélküliség drasztikus megemelkedését. Emiatt több pénzük maradt az embereknek és a többi EU országhoz képest erősebb maradt a kereslet” – fogalmaz a cikk.

Ehhez teszik hozzá, hogy a magyar az egész unióban az egyik legalacsonyabb munkanélküliségi ráta és emellett a piacról is olyan jelek érkeznek, amelyek élénkülésre utalnak,  Magyarország legnagyobb HR-szolgáltatója ugyanis növekő megbízásszámokat tapasztalt májusban. Mint Baja Sándor rámutatott, a képzett szakember nem lett több, a lakosság tovább fogy, az előrelátó cégek pedig továbbra is megpróbálhatják bebiztosítani maguknak a minőségi munkaerőt.

A Makronómnak nyilatkozó Richard Grieveson osztrák közgazdász is úgy vélte, hogy néhány negyedévig még nehéz az életünk, utána viszont meglehetősen erős fellendülés jöhet, ami reális forgatókönyv.

Az azonnali visszaesés most súlyosabb, mint 2008-2009-ben, a talpra állás viszont gyorsabb lehet 

– vélekedett.

 

***

A cikk a Pallas Athéné Domeus Educationis Alapítvány támogatásával valósult meg.

 

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2020. június 09. 06:28
Mert a nagykereskedelem is állta a sarat.
békalepcse
2020. június 09. 06:28
Marad is ikyen ha az antifák boltnyitási kedve nem ér el hozzánk is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!