Giuseppe Conte: Az olaszoknak meg kell tanulniuk együtt élni a járvánnyal

2020. április 07. 11:20

Újabb jelentős gazdaságélénkítő csomagot jelentett be az olasz kormányfő hétfő este, amely 200 milliárd euróval a vállalkozások belföldi forgalmát, további 200 milliárddal az exportot kívánja segíteni garanciatámogatott hitelekkel a koronavírus-járvány okozta vészhelyzetben.

2020. április 07. 11:20
null

Giuseppe Conte precedens nélküli „pénzügyi injekciónak” nevezte a február végétől fokozatosan, majd teljesen leállt vállalatok újraindítására szánt milliárdokat.

A kormányrendelet elfogadását követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy

az állam 100 százalékos és feltételekhez nem kötött garanciát vállal minden egyes 25 ezer euróig terjedő hitelre;

90 százalékos garanciát biztosít az 5 millió euróig terjedő hitelekre. Giuseppe Conte megjegyezte, hogy a támogatás a járványhelyzetben bevezetett óvintézkedéseknek a következő időszakban várható fokozatos feloldásával egyidejű gazdasági talpra állást szolgálja.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a vállalatok után a kormány a családoknak is hasonló súlyú pénzügyi csomaggal fog segíteni.

Arra a kérdésre, hogy mikor várható a korlátozó intézkedések enyhítése, Giuseppe Conte úgy válaszolt,

a húsvéti ünnepek után átmeneti időszakban kezdődhet az úgynevezett második fázis,

amelyben az olaszoknak meg kell tanulniuk együtt élni a járvánnyal. A kormányfő azt mondta, hogy az egyéni vállalkozóknak, valamint a munkájukat elvesztett dolgozóknak ígért egyszeri 600 eurós támogatást április 15-ig igyekeznek kifizetni.

Az Európai Unió forrásainak felhasználásával kapcsolatban Giuseppe Conte ismételten alkalmatlannak nevezte az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) kínálta eszközöket: a jelenlegi gazdasági vészhelyzetben az egyetlen megfelelő megoldást a koronakötvények képviselik, „az események bizonyítani fogják, hogy a történelem nekünk ad igazat” – jelentette ki a miniszterelnök.

A kormányrendelet felfüggesztette az áprilisban és májusban esedékes járulékok és adók befizetését, május 11-ig pedig meghosszabbította a bírósági tárgyalások felfüggesztését. A rendelet forgatókönyvet vázolt a március 8-től szünetelő oktatás számára is: ha az iskolákat május 18-ig nem tudják újranyitni, az érettségi vizsga időpontját módosítják, az általános iskola nyolcadik évének végén esedékes kisérettségit pedig nem tartják meg.

(MTI)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2020. április 27. 13:54
"az állam 100 százalékos és feltételekhez nem kötött garanciát vállal minden egyes 25 ezer euróig terjedő hitelre" Ezt nem értem. Mi akadályozza meg akkor, hogy pl. minden csöves vegyen egy 25 ezres autót hitelre, mi teszi ellenérdekeltekké a bankokat ilyesmi finanszírozásában? A csöves aztán 2-3 hónapig használja az autót, mielőtt a bank le tudja foglalni. Sőt, miért igyekezne akár a bank kárt mérsékelni, azaz egyáltalán lefoglalni az autót?
Akitlosz
2020. április 12. 00:48
Az olaszoknak meg kell tanulniuk együtt élni a terroristákkal, a robbantásokkal, a négerekkel és a csótányokkal is.
Biivisz
2020. április 12. 00:48
Neked meg azzal, hogy már nem sokáig vagy miniszterelnök ... És soha többé ...
olajfa1
2020. április 12. 00:48
Hát'... elég sok olasznak nem sikerült együtt élnie a vírussal!...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!