Vizet prédikál és bort iszik fél Európa

2020. február 22. 09:39

Az energiatermelés legszennyezőbb módját valójában nem megszüntetik, hanem „kiszervezik”.

2020. február 22. 09:39
Bihari Dániel

„A tudományos konszenzus szerint a bolygónk élővilágát és az emberi civilizációt is komolyan fenyegető, gyors ütemű klímaváltozás hátterében az emberi tevékenység által a légkörbe juttatott üvegházhatású gázok állnak. Elsősorban is a fosszilis energiahordozók (szén, földgáz, kőolaj) elégetéséből származó szén-dioxid.

Karbonsemlegesség 2050-re

Ha az éghajlatváltozást többé-kevésbé kezelhető szinten szeretnénk tartani, ahhoz az egész emberiség közös áldozatvállalására, cselekvésére van szükség – és nem holnap, hanem ma, vagy egyre inkább tegnap. Amint a múlt héten egy, a Magyar Tudományos Akadémián tartott előadáson elhangzott:

A klímaváltozás valóság. Ma nem az a kérdés, hogy 2100-ban mi lesz, hanem hogy 20–30 év múlva hogyan tudjuk megoldani az életünket.

Ennek érdekében hirdette meg az Európai Unió 2050-re a nettó karbonsemlegesség elérését, vagyis nem bocsát ki több szén-dioxidot, mint amennyit az úgynevezett szénelnyelők – a növényzet, a vizek, de a jövőre gondolva akár új technológia – képesek a légkörből kivonni és tárolni. A kulcsszó, mondhatni az egész kérdés alfája és ómegája természetesen az energiatermelés, eszköze pedig jelenleg az európai kibocsátás-kereskedelmi rendszer.

Csakhogy van egy kiskapu, ami ugyan nem »törvénytelen«, de alkalmazásával sok tagország gyakorlatilag átveri az unió választópolgárait, illetve aláássa a közös célokat: bejelenti a szénerőműveinek bezárását, miközben az energiatermelés leginkább környezetszennyező módját nem megszünteti, hanem »kiszervezi«. Márpedig az éghajlatváltozás nem tartja tiszteletben az országhatárokat – mondja Bart István, a Klímastratégia Intézet 2050 vezetője.”

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2020. március 16. 20:40
A helyzet cifrább Németországban. Ugyanis a bezárt atomerőművek helyett a szénerőműveket preferálják ami miatt ott a legdrágább a villamosenergia és még a légköri terhelés is megugrik. No, ezt hívják arrafelé zöld politikának.
nyúlgerinc
2020. március 16. 20:19
Bocsi, de ez miről beszél?
bunko_jobbos
2020. március 16. 17:20
Ez nem csak az energiára vonatkozik: itthon tiltják a nyomor méretű tyúkketreceket, csak hihetetlen környezetbarát, semmire sem jó vegyszereket engednek használni, DE BRAZÍLIÁVAL MEG A FASZOM TUDJA MÉG KIVEL SZABADKERESKEDELMI EGYEZMÉNYEKET KÖTNEK. Ha nem az EU-ban termel a paraszt, akkor szabadon behozhatja a bármit is. Gyakorlatilag ezzel saját magunkat szúrjuk tökön. Idióták.
luisbathhelena
2020. március 16. 17:20
A németek mindig is álszent majmok voltak. Atomerőmű helyett szénerőmű- ez a kva nagy zöldpolitika. Ja és az agyondotált alternatívok. Az állam nélkül meghalnának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!