Évente 6-7 ezer szabadalmazható ötletet nyújtanak be Magyarországon

2019. október 18. 14:19

Évente 6-7 ezer olyan ötlet születik Magyarországon, amelyeket szabadalmaztatni lehetne – mondta Lepsényi István, a Valor Hungariae Zrt. vezérigazgatója péntek reggel az M1 aktuális csatornán.

2019. október 18. 14:19
null

A vezérigazgató elmondta, Németországban ez a szám mintegy 20 ezer, tehát ez egy összemérhető nagyságrend, s azt jelzi, nagyon kreatívok a magyarok.

Az általa vezetett céghez hetente 10-15 ötlet érkezik, és ezeknek körülbelül egyharmadával-felével érdemes foglalkozni.

A cél az, hogy a találmányok ténylegesen járuljanak hozzá a nemzeti össztermékhez, hiszen Magyarország csak az innovációval tud előre jutni, fogalmazott.

A műsorban felidézték, megállapodást kötött a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a Valor Hungariae Zrt. az innovatív magyar találmányok és termékek iparjogvédelmének, ezen belül a gyors ügyintézés és a szabadalmaztatás folyamatának támogatására.

A Valor egy magyar tulajdonú vállalat, amelynek felügyeletét az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) látja el. A társaság segítségnyújtása az iparjogvédelem területén minden harmadik esetben szükséges, ez idén 30-40 céget jelent.

Itt írtunk arról, hogy a jövőben könnyebb lesz megvédeni a magyar találmányokat, itt pedig a szabadalmi helyzet hátteréről beszélgettünk Pintz György szabadalmi ügyvivővel, aki szerint a multik innoválnak, csak azzal mi nem vagyunk kisegítve. Ezért is fontos, hogy a magyar ötletekből jogilag is védett magyar szellemi tulajdon, abból pedig magas hozzáadott értékű hazai vállalatok és termékek jöjjenek létre.

(MTI, Makronóm)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Paskai
2019. október 20. 23:09
Lenyúlnák ezek az éhes besúgók a jó ötleteket, de akiknek van, nem olyan hülye, hogy ezekben megbízzon (pont a legjobbak kapnának alkalmatlan mínősítést). Aztán eladnák . Csúcsút nektek, nem találmányokat!
august
2019. október 20. 10:35
Lenyúlnák ezek az éhes besúgók a jó ötleteket, de akiknek van, nem olyan hülye, hogy ezekben megbízzon (pont a legjobbak kapnának alkalmatlan mínősítést). Aztán eladnák . Csúcsút nektek, nem találmányokat! ------- Már majd 20 évvel ezelőtt, már ügyvédek, és egyéb céges és vállalkozók emberei járták a szabadalmi hivatal archívumait, hogy használható ötletelet és elgondolásokat ... lopjanak.. cégeik, vagy megbízóik számára jobb szót nem nagyon erre találni. Mindig eszembe juttatja az amerikai Colt föltalálóját, és létrehozóját, amelyik az egyébként szenzációs találmányaival terméket gyártott önmaga, ahelyett, hogy a szabadalmi hivatalokat járta volna forradalminak mondható gépeivel, berendezéseivel. Ez az egyik legkritikusabb része az új dolgok létrehzásának. Vicces, de ismerek olyat, hogy nagyobb cégek már a kész mintadarabot lopták el, amiben, majd egy hónapos tervezés-előkészítés legyártás munkája feküdt, majd a leadott kész mintadarab alapján belekezdtek a sorozatgyártásba. Az ilyet hívják vadkapitalizmusnak, a más ötletével, a más munkájával pénzt szerezni.
august
2019. október 19. 19:28
Colt nagy feltaláló volt, de azért tudott befutni, mert... ------- Igen, tán ez a másik vonulata a "találmányoknak". Vagyis a másik legfontosabb kérdés az ötleten túl, hogy mire használható, és piacképes-e van-e rá kereslet. Ugyanis egy ötlet agészen addig önmagában csak lóg, ha ezek nincsenek mellé társítva. Ezért is tudják ellopni ezeket, ugyanis a kreatív emberek-cégek azonnal üzletet és piacot is látnak mögötte, csak ez az "isteni szikra" hiányzott hozzá.
Gregorius
2019. október 19. 19:24
Colt nagy feltaláló volt, de azért tudott befutni, mert a Texas Rangerek rájöttek arra, hogy az öt illetve hatlövetű fegyver kitűnően használható az indián és a spanyol harcokban és komoly tételt rendeltek tőle.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!