Thanos nem lenne jó közgazdász

2019. július 29. 11:03

A drasztikus népességcsökkenés egy exponenciális népességnövekedést indít el, ami rövid időn belül pótolja a kiirtott populációt.

2019. július 29. 11:03
null
Tim Harford

„Thanos szerint túlnépesedett a világ, ezért úgy döntött, leöli a népesség felét. Ez a lépés viszont meglepően szűklátókörű olyasvalakitől, akit sokan a politikai döntések valóságos prófétájának tartanak. Ugyanis a drasztikus népességcsökkenés egy exponenciális népességnövekedést indít el, ami rövid időn belül pótolja a kiirtott populációt; elsősorban ezért okoz akkora fejfájást maga az exponenciális növekedés. Például ha egy gazdaság ökológiai lábnyoma exponenciálisan hét százalékkal nő, akkor az a lábnyom tíz éven belül megduplázódik. Lényegében kevesebb idő alatt térne vissza minden a régi kerékvágásba, mint amennyi idő az első Vasember film óta eltelt.

Az egyetlen hosszú távú megoldás, ha a gazdaság fenntartható ütemben fogyasztja az erőforrásait. Malthus aggályai ellenére, a fogamzásgátlás nagyon jó kezdet volt. A világ népessége ma már a fenntarthatóan hangzó nulla növekedéshez közelít.

Thanos meggyőzte magát arról, hogy olyat látott, amit senki más nem érthet meg. Az igazság az, hogy nagy szüksége lenne egy lektori véleményre.”  

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szvidrigajlov
2019. augusztus 27. 11:56
Ez persze hülyeség... nem "A" kapitalizmus ellen kell küzdeni, hanem a monopolkapitalizmus ellen. Egyébként meg szólni kéne a balos barátaidnak, hogy úgy nem lehet küzdeni a kapitalizmus ellen, hogy naponta kétszer szopják le a multicégek vezetőit és tulajdonosait.
Dicsőséges 133 Nap
2019. augusztus 17. 15:16
A kapitalizmus és a fasizmus ellen egyszerre kell fellépni, mert csökkenti az általános szabadságjogokat és tömegeket taszít a nyomorba. A jövő a balodalon van! Éljen a szocialista demokrácia!
szemlelo
2019. augusztus 09. 15:56
Felületes, szűk látókörű vélemény, minden indoklás, bizonyítás nélkül. Elégtelen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!