New York beperli az olajtársaságokat a globális felmelegedés miatt

2018. január 12. 16:01

Az évente egyre erősödő viharok miatt New York-nak több tízmillárd dollárba kerül megóvni a város alacsonyabban fekvő területeit.

2018. január 12. 16:01
Pap Szilárd István

„A szövetségi bíróságnak benyújtott keresetében a városvezetés azt állítja, New York sokat szenvedett a klímaváltozás okozta áradások és környezeterózió miatt, így a metropolisz védelmének költségeit azokra a vállalatokra akarja terhelni, amelyek ezt a veszélyhelyzetet előállították.

A keresetben az is szerepel, hogy közel 100 nagyvállalat a felelős az ipari forradalom óta kibocsátott üvegházhatású gázok kétharmadáért, az öt beperelt cég ezeken belül is a legnagyobb kárt okozták.

A per tétje az is, hogy bizonyítsa, az olajvállalatok tisztában voltak tevékenységük hatásaival, de rengeteg erőforrást fordítottak arra, hogy bagatellizálják vagy egyenesen elhallgattassák a tényeket.

Az évente egyre erősödő viharok miatt New York-nak több tízmillárd dollárba kerül megóvni a város alacsonyabban fekvő területeit. A polgármesteri hivatal szerint az éghajlatváltozás okozta veszélyek jelentik a legnagyobb kihívást a város jövőjére nézve.”

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik