Döbbenetes következtetésre jutottak Brüsszelben: rájöttek, miért Erdő Péter a legalkalmasabb pápajelölt

Egyértelmű érveket fogalmazott meg a cikk szerzője.

Az olasz húsvét mindig az életörömről, a hagyományok tiszteletéről és a közös ünneplésről szól.
Olaszországban a húsvét (pasqua) az egyik legfontosabb vallási és családi ünnep, amelyet az ország különböző régióiban sajátos szokásokkal, hagyományokkal és ízekkel ünnepelnek.
Észak-Olaszországban az ünneplés visszafogottabb, inkább a templomi szertartások, valamint a családi összejövetelek jellemzők, s természetesen nagy hangsúlyt kap a húsvéti ebéd. A régióban kevésbé elterjedtek a látványos körmenetek, de egyes városokban, például Milánóban és Torinóban előadnak kisebb passiójátékokat. Veneto vidékén népszerű a gyermekek körében a tojásvadászat. Firenzében húsvétvasárnap a scoppio del carro elnevezésű, a középkorig visszanyúló hagyományt elevenítik fel, amelynek lényege, hogy a város érseke egy tűzijátékokkal teli szekeret egy mechanikus galamb segítségével meggyújt, s ha a gyújtás sikeres, az jó jelnek számít az esztendőre nézve. Umbria és Marche régió egyes falvaiban húsvéti játékot rendeznek: a résztvevők nagy sajtkorongokat gurítanak végig egy kijelölt útszakaszon úgy, hogy minél kevesebb lökéssel érjék el a célt – ez a ruzzola del formaggio.
Dél-Olaszországban, különösen Szicíliában, Pugliában és Nápoly környékén a húsvéti események gyakran látványos körmenettel, zenei kísérettel és történelmi jelmezes felvonulással zajlanak tűzijáték és népzenei előadások kíséretében. Az egyik legismertebb hagyomány a processione dei misteri Szicíliában és Pugliában: a hívek vállukon viszik a Jézust és Máriát ábrázoló szobrokat, és közben zsoltárokat énekelnek. Nápolyban húsvét előestéjén gyakran rendeznek szabadtéri koncerteket és táncos mulatságokat. Az Abruzzo régióbeli Sulmona településen húsvét napján különleges körmenetet tartanak: egy feketébe öltöztetett Szűz Mária-szobrot visznek végig a városon, amíg az „meglátja” a feltámadt Krisztust. Ekkor leveszik róla a fekete ruhát, amely alatt egy zöld és arany ruházat tárul fel, s közben fehér galambokat engednek szabadon. A rituálé neve la Madonna che scappa.
Nézzük, hogy mi kerül az ünnepi asztalra; Olaszországban a húsvét kiváló alkalom az ételek élvezetére. Régiónként eltérő hagyományok honosodtak meg a konyhában. Előételként Liguriában torta pasqualinát, azaz ricottával, spenóttal vagy mángolddal és egész főtt tojással készült sós pitét fogyasztanak, Umbria és Lazio régióban a corallina e pizza al formaggio, azaz a legendás corallina szalámi a népszerű, amely sajtos, puha pizzával érkezik az ünnepi asztalra. Abruzzo és Molise régióban a fiadonit, vagyis a sajttal és tojással töltött, sütőben sült tésztabatyukat tálalják fel.
Az első fogás több régióban is a húsos raguval, besamellel és sajttal sütött tésztaétel, a népszerű lasagne al forno, Marche régióban pedig a crescia di pasqua, a sajttal gazdagított, focacciához hasonló kenyérétel az elterjedt. Természetesen a leves sem maradhat ki, Campaniában a minestra maritata, vagyis hússal és zöldségekkel készült tradicionális nápolyi leves népszerű.
A hagyományos húsvéti főételek igazi különlegességek: az agnello al forno con patate, azaz sült bárány burgonyával Olaszország valamennyi részén elterjedt, egy másik kedvelt húsvéti ételt, a fűszernövényekkel sült kecskegidát, a capretto arrostót pedig elsősorban Dél-Olaszországban készítik el. A cima alla genovese, vagyis zöldségekkel, tojással és sajttal töltött borjúhús Liguriában kerül az ünnepi menüsorba.
A húsvéti desszertek közül egész Olaszországban elterjedt a panettonéhoz hasonló, galamb alakú, mandulával és cukorral díszített sütemény, a colomba pasquale, Campania régióban pedig a ricottával, kandírozott gyümölcsökkel és narancsvirág-aromával készített pite, a pastiera napoletana a hagyományos édesség. Ugyancsak egy ricottával és kandírozott gyümölcsökkel készült sütemény a cassata siciliana, amely Szicília kedvenc ünnepi desszertje.
Bár láthatjuk, hogy Észak- és Dél-Olaszország húsvéti szokásai eltérnek, a közös elemek – a vallási áhítat, a családi együttlét és a gasztronómiai élvezetek – összekötik az ország különböző régióit. Egy biztos: akár az Alpok lábánál, akár Szicília napfényes tengerpartjain ünneplik,
az olasz húsvét mindig az életörömről, a hagyományok tiszteletéről és a közös ünneplésről szól.
Áldott, békés húsvétot kívánok mindenkinek!
Nyitókép: Shutterstock