A kőkorszaktól napjainkig éghet szét az agyunk a lisszaboni fenegyerek legújabb játékában – Itt a Találmányok!

2024. május 28. 21:40

Vital Lacerda legújabb társasjátéka már magyarul is elérhető, méghozzá a megszokottan magas szintű minőséggel, prémium komponensekkel és összetett játékmenettel.

2024. május 28. 21:40
Találmányok: Az ötletek fejlődése
Böjtös Gábor
Böjtös Gábor

Nyitókép: Böjtös Gábor

Ahogy azt korábban már megírtam, míg a fantasy The Witcher: Óvilág, vagy a stratégiai Kutná Hora egyaránt kellemesen középkategóriás társasjátékok, a lisszaboni, eredetileg marketinges Vital Lacerda kifejezetten a nehéz euró társasokra állt rá. Az alkotó a műfajban 

olyan modern klasszikusokkal alkotott maradandót és hagyta ott a névjegyét, mint a Kanban EV, a Vinhos vagy a Lisboa

és bár a játékait sokan túlárazottnak, valamint túl nehéznek gondolják, tény, hogy sokan mások örömmel vetik rá magukat a logikusan felépített, gyönyörűen tematizált társasokra.  

Ezt is ajánljuk a témában

A négy kőkorszaki szaki

Ez pedig esélyesen a Találmányok: Az ötletek fejlődése játékra is igaz lesz, melynek Kickstarter-kampánya 2023. július 9-én sikerrel zárult, a támogatói példányok kipostázását követően pedig végre nemcsak a bolti verzió vált elérhetővé, de a lokalizált változatok is elkészülhettek. Szokás szerint a Delta Vision vállalta magára a feladatot, hogy a magyar kiadás munkálatait felügyelje, elvégezze a fordítást, és ugyan ez sem lett olcsóbb, mint bármelyik korábbi Lacerda-játék, az élmény most is hasonló.

Ezt is ajánljuk a témában

Ez már a kibontásnál érzékelhető: a megszokottak szerint hatalmas, vastag falú és strapabíró dobozban szépen elrendezett, prémium minőségű komponensek sorakoznak, a játékostábla emellett rétegelt, több a faelem, mint a karton, egyszóval a minőségre nem lehet panasz. Emellett a téma is adja magát: 

a Találmányok a legjelentősebb felfedezéseket állítja középpontba, amiket a játékosok a különböző korszakokban igyekeznek elérni, ezzel a saját társadalmukat erősítve. 

Természetesen az nyeri a szellemi harcot, aki a játék végére a legtöbb pontot szedi össze az ötletek megteremtésével, népszerűsítésével és aztán az eszközök feltalálásával.

Nagy tábla, sok lehetőség

A képlet viszonylag egyszerű és egyértelmű. A fordulókat jelölő fa (kiegészítő csomag esetén fém) Chronos figura korszakokon át lépdelve mutatja, merre tart az emberiség, a játékosok pedig az időszak és korszak jelölőikkel (2 kisebb és 1 nagyobb oszlop) az 2x5 szegmensre felosztott fórum segítségével akciókat hajtanak végre. A 10 akcióval ötletet mutatnak be, feltalálnak, újítanak, megosztják találmányaikat, diplomatákat mozgatnak, specializálnak, befolyást szereznek.

Ezt is ajánljuk a témában

Az összesen 10 akció önmagában sem kevés, miközben a találmányokat és ötleteket kártyák, a befolyást kartontokenek, a fejlődést kartonlapkák jelölik, a specializált munkások és dzsókerként működő tudósok pedig egyedi elemek képében vannak jelen a táblán. 

És miközben láncakciókkal hosszú kombókat fűzhetünk egybe, ember legyen a talpán, aki az első két-három játék során már átlátja a lehetőségeket és a saját terveit, avagy a betanulás ezúttal is egy igen hosszú folyamat, mely nem a 20 oldalnyi, összetett szabály megtanulásával ér véget, hanem a gyakorlati tapasztalatokkal.

Már-már munka, de valahol éppen ezért élvezetes

Emiatt aztán sokaknak munka lehet a Találmányok: Az ötletek fejlődése, mint egyébként szinte bármelyik Lacerda-játék, ráadásul a lisszaboni alkotó legújabb társasa az átlagnál is bonyolultabb. Egy kicsit talán a téma és a logika is nehezebben áll össze, ami már részben A Marsnál és pláne az Időjárásgépnél is megfigyelhető volt, legalábbis a mechanikák és tematika terén nagyon összeérő Kanban EV és Lisboa, vagy éppen The Gallerist után.

Ezt is ajánljuk a témában

Ettől függetlenül azért a Találmányok: Az ötletek fejlődése is 

kiemelkedik az átlagból, vérbeli euró, méghozzá a nehézsúlyú kategóriában, csak éppen nem mindenkinek való. 

Aki már egy, a középnehéz felső kategóriájába tartozó társassal is távolságtartó, mert a játékra úgy gondol, hogy nagy kihívást semmiképpen se tartalmazzon, az mindenképpen kerülje Lacerda bármely fejlesztését. Emellett a 60 ezer forintos ár is eléggé rémisztő lehet. Aki azonban ismeri már az úriember játékait, az tudja, hogy ezért tényleg minőséget kap, ráadásul olyan élménnyel, ami ugyan megdolgoztatja az embert, de ezért jutalmazza is.

Ezt is ajánljuk a témában

Mert itt a győzelemért meg kell izzadni, csak úgy nem osztogatják a trófeákat, sőt az ilyen társasjátékok hosszabb távú befektetésként szolgálnak. Ad 1.: a Lacerda játékok drágák, az áruk pedig nem kifejezetten csökken, ezért később is jó áron lehet eladni. Ad 2.: egy-két játékkal nem ismerjük ki, viszont a rendes tanulási folyamathoz hozzátartozik a viszonylag gyakori ismétlés, az újrapróbálkozás.

Akik még soha nem játszottak a lisszaboni marketinges társasaival, azoknak elsőre inkább egy Kanban EV-t ajánlanék, de a profibbak ezúttal sem csalódnak. Pláne, hogy Ian O’Toole szokás szerint olyan látványvilágot teremtett, ami nemcsak illik a témához, de önmagában is kifejezetten elismerésre méltó. 

Az biztos, hogy még sokszor elő fog kerülni, mert a számítógép bizony nem találja fel magát, ahogy a promóciós lapok között megbúvó társasjáték sem.

 

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Paenumbra
2024. május 29. 11:57
Utolsó mondatot segít valaki értelmezni?
Akitlosz
2024. május 28. 22:03
Illene feltüntetni, hogy ez nem újságcikk, hanem reklám.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!