Elfeledett Erzsébetünk

2024. szeptember 25. 22:13

Többek közt téglagyár helyére épült, emberi léptékű lakótelep és kiváló vizű fürdő jellemzi a húszezer vállalkozás otthonaként szolgáló XX. kerületet.

2024. szeptember 25. 22:13
null
Nizalowski Attila

 

Nyitókép: A Soroksári-Duna, szemben a Pesterzsébeti Jódos-Sós gyógy- és strandfürdő
Fotó: Fortepan/Főmterv

Kattintásvadász műveltségi tesztek vissza-visszatérő kérdése, hogy Pest­erzsébet Budapest hányadik kerülete. Kedves kvízszerkesztő gyakornokok, fogós… Nem a huszonhetedik?

Itt tartunk ma. Mondjuk Erzsébet is megéri a pénzét. 

Az elmúlt százötven évet heves névzivatarban töltötte, mint egy sokat házasuló díva. 

Kezdetben vala Erzsébetfalva és Kossuthfalva, még az 1860-as években. 1924-ben felvette a Pesterzsébet nevet, ami 1932-ben Pestszenterzsébetre lényegült át. 1950-ben ejtették ezt, főképp az sz betűs rész miatt, így lett „huszadik”, illetőleg Pest­erzsébet újólag. Továbbá 1919-ben rövid ideig a bolondos Leninváros nevet is viselte, de legyintsünk, hát mindenki volt egyszer kamasz. Más. A térkép szerint az itteni kettő mellett mindössze kettő „falva” van még Budapesten: Albertfalva a szomszédban, a Duna másik oldalán, illetve Rákosfalva Zuglóban. S rendhagyó a Szabótelep városrész elnevezése is. Szabó úr ugyanis szimpla tímár volt. A rekkolás, kopasztás, husolás és faragás különféle gépelyekkel jól felszerelt mestere, nem pedig királylány, hím író vagy kivégzett politikus, ahogy az Budapesten a legtöbbször szokás.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000092
2024. szeptember 26. 18:29
🍓 ️ ­­É­r­­t­­é­­­k­­­e­l­d­­­ ­­­a­ ­­­s­­­z­e­x­­­i­­ ­p­­u­­­n­­­c­i­­­m­­­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Akitlosz
2024. szeptember 25. 22:19
Régen Budapest tele volt gyárakkal. Ma meg nincsen. A falvak meg úgy kerülnek a városokba, hogy a szomszéd városok egyszerűen felzabálják azokat. Az, hogy ez miért jó a falvaknak rejtély.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!