Most Brüsszelben okozott felfordulást Greta Thunberg, rendőrök vitték el

2024. október 05. 21:35

Thunberg és hozzá csatlakozó többtucatnyi zöldaktivista ezúttal Brüsszel egyik főutcáját zárta el, azt követelve az Európai Uniótól, hogy annak vezetői szüntessék be be az olaj- és gázipar támogatását.

2024. október 05. 21:35
null

Nyitókép: Greta Thunberg és tüntetőtársai a „Stop Fossil Subsidies” mozgalom és az Extinction Rebellion Europe által közösen szervezett demonstráción Brüsszelben 2024. október 5-én. (John Thys/AFP)

Greta Thunberg és az Extinction Rebellion zöld aktivistaszervezet egy kisebb csoportja a brüsszeli Rogier metróállomás előtt, az Európai Parlament és az Európai Bizottság épületétől néhány kilométerre tartott ülődemonstrációt. A rendőrök által gyorsan körbevett tiltakozók „nemcsak a tengerszint (óceán) növekszik, hanem mi is” jelmondatot skandálták, néhányukat azóta le is tartoztatták – számol be róla a Politico.  

A politikusaink cserben hagytak minket” – mondta Paolo Destilo. A tüntetést szervező egyesület (United for Climate Justice) szóvivője kiemelte, az európai vezetők fosszilistüzelőanyag-iparnak nyújtott támogatása komoly kérdéseket vet fel ugyanezen vezetőknek a hatékony éghajlatvédelem iránti elkötelezettségükkel kapcsolatban.

A Politico Greta Thunberget is megszólította, a klímaaktivista arra a kérdésére, hogy az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen „ a zöldek bajnoka-e”, nemmel válaszolt. 

Thunberget a belga hatóságok a demonstráció feloszlatása közben őrizetbe is vették. 

A Place du Luxembourg téren egyébként olyan bizottsági alkalmazottak is tiltakoztak, akik így akarták kifejezni csalódottságukat „az éghajlatvédelmi intézkedések lassú előrehaladása miatt”.

Az intézményeknek számos eszközük van az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez, de a választások óta sok a visszalépés” – mondta egyikőjük, hozzátéve, hogy „mivel az Európai Parlament és a bizottság is sok tekintetben jobbra tolódott, az éghajlatról szóló vita háttérbe szorult”.

Simone Tagliapietra közgazdász és energiaügyi szakértő úgy fogalmazott, „az európai kormányok nem képesek fokozatosan megszüntetni a fosszilistüzelőanyag-támogatásokat, vagy legalábbis célzottá tenni azokat”. Így szerinte az unió most „nehéz harc” elé néz az energiaadókra vonatkozó irányelvek felülvizsgálata tekintetében, amely gyakorlatilag jutalmazza a benzin- és gázolajárak alacsonyan tartását. Egy tavaly októberben közzétett bizottsági jelentés szerint ugyanis az EU még mindig több mint 100 milliárd eurót költ évente a fosszilis tüzelőanyagok támogatására, 

amely összeg a 2022-es ukrajnai orosz inváziót követő energiaválság miatt ugrott meg.

Mások viszont azzal érvelnek, hogy nem a szakpolitikán kell folyton rugózni, hanem gyökeresen más modell bevezetésére van szükség, még ha az a gazdasági növekedés feláldozásával is jár.

A technológia nem fog megmenteni minket. A termelést és a fogyasztást is meg kell vizsgálnunk, és radikálisan meg kell változtatnunk az életmódunkat. Ez nem arról szól, hogy mondjuk hozzászokunk az elektromos járművekhez, hanem a valóban mélyreható strukturális változásról az életvitelünkben” – szögezte le például Sebastian Gonzato veterán éghajlatvédelmi aktivista, a Scientists Rebellion belgiumi szervezetének egyik alapítója.

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000104
2024. október 05. 23:35
🍓 ️ ­­É­­­r­­­t­­é­­k­­­e­l­­­d­ ­­a­ ­­s­­­z­­­e­­x­i­­ ­­p­­u­­n­c­­i­m­a­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­.­­­𝐗­𝟏­­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Zsolt75
2024. október 05. 23:34
Szerintem ezt is az amerikai lng-cégek pénzelik, mint a fogtündért.
VeraMayer
2024. október 05. 23:24
Grétácskát állítólag újabban egy közismert latino szeretővel látták többször, a neve Clyma Waltozzas.
herden100
2024. október 05. 22:57
Grétaaaa! Követeljük eggyütt az Északi áramlat felrobbantóinak, bíróság elé állítását.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!