Amikor egy népazt mondta, elég volt

2024. október 14. 23:06

Harmincöt évvel a megzenesítése után először készített a Kaláka együttes felvételt Faludy György 1956, te csillag című verséből. Az október 23-án debütáló klipben soha nem látott archív fotók és felvételek is szerepelnek.

2024. október 14. 23:06
null
Farkas Anita

Nyitókép: Mandiner-archív / Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum

Nekem még van saját 1956-om. A nagyanyám meséli el minden évben, és mesélte már akkor is, amikor kicsi gyerekként még nem érthettem az egészből semmit. A történetben van néhány állandó elem, például a nem túl hízelgő jelzőkkel illetett „ruszkik” és kommunisták, valamint egy eltévedt lövedék, de különben egyre nő és hízik a családi legendárium ide vonatkozó része – néha nehéz kibogozni, vajon tényleg 1956 végzetes őszén vagy egy bő évtizeddel előtte, a háborús ostrom napjaiban járunk. Ahogyan nem könnyű megítélni azt sem, hogy az alig huszonöt éves nagyapám vajon mit érezhetett azokban a – mi mesénk szerint – szeles, esős októberi napokban, amikor a nagytarcsai laktanya pincéjében bujkált két hétig. A hős kettejük közül sokkal inkább a nagyanyám volt, aki ez idő alatt az egyéves kislányukkal állta a sarat otthon, és még arra is akadt gondja, hogy az utcára néző, napfényes hálóból a gyerekágyat áttolja a sötét előszobába. Hogy egyébként anyámat érte volna-e az a bizonyos lakásba betévedt, ismeretlen eredetű golyó, vagy ugyanúgy a szekrény felső részébe fúródik, utólag bajos lenne megállapítani. Én mindenesetre néha most is felteszem magamnak a kérdést, hasonló helyzetben lenne-e bennem ennyi erő és higgadtság bármilyen észszerű cselekvésre.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
canadian-deplorable
2024. október 17. 16:31
A féktelen elnyomás előbb-utóbb forradalomhoz vezet. Amikor az élet elviselhetetlenné válik, a népnek nincs mit veszítenie, csak a láncait.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!