A csoportnyomás a gondolat halála

2024. október 14. 22:59

A legtöbb hibás döntés azért születik, mert a konszenzust a ráció helyett a hatalmi dinamika alakítja ki hamis alapokon; a Nyugat számára az 1950-es évek volt az utolsó szabad évtized, a kormányok, a média és a vállalatok azóta a csoportnyomás foglyai – állította 2019-es halála előtt Anglia oroszlánszívű kultúrkritikusa.

2024. október 14. 22:59
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Az 1937-es születésű Christopher Booker legendás kultúrkritikus, az angol újságírás egyik utolsó oroszlánja volt. Történelmet tanult Cambridge leghíresebb egyetemi közössége, a Corpus Christi hallgatójaként, majd – párhuzamosan a britek önmaguk és a nagyvilág fölött gyakorolt befolyásának eltűnésével – egyre-másra adta közre kemény hangú felhívásait a modern élet és kultúra abszurditásai ellen. Céltábláinak sora a kortárs építészettől a szerencsejátékon, a  szupermarketeken és az öncélú művészfilmeken át az Euró­pai Unióig terjedt. Személyiségére és szellemességére jellemző, hogy egy olyan koncertről sem átallott részletes kritikát írni, amelyet a szervezők az utolsó pillanatban lemondtak.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!