Dolce vita Veszprémben

2024. szeptember 05. 06:32

A végeláthatatlan nyári programdömping után itt a folytatás: jön a Balaton Wine & Gourmet gasztrofesztivál, amelynek harmadik alkalommal ad helyet a királynék városa.

2024. szeptember 05. 06:32
null
Szalai Laura
Szalai Laura

Nyitókép: Balaton Wine & Gourmet

Veszprémben szeptemberben sem áll meg a kulturális élet: a Balaton Wine & Gourmet fesztiválon az ország egyik legszebb rendezvényhelyszínén, a Veszprémvölgyben három napon keresztül élvezhetjük a balatoni régió és az idei vendégország gasztronómiai kincseit. A viszonylag fiatal rendezvénynek – amely a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa eseménysorozat legnagyobb szabású gasztronómiai vállalása volt – ez lesz a harmadik éve. Korábban párban Argentína és Franciaország, valamint Japán és Spanyolország konyhája és italkultúrája mutatkozott be, ezúttal Olaszország egyedül kapja meg a színpadot – az esemény társszervezője egyébként az Olasz Külkereskedelmi Intézet lett.

„Magyar és olasz: ez a két nép passzol a leginkább egymáshoz” – véli Gianni Annoni, az esemény házigazdája. Lapunknak úgy fogalmaz: nem is találhattak volna ideálisabb helyszínt a magyar és az olasz gasztronómia ünnepéhez, hiszen Veszprém és Róma is hét dombra épült, a dunántúli város gyönyörű, kulturálisan erős lokáció, a balatoni régió pedig köztudottan a magyar Toszkána. A gasztroszakember és étterem-tulajdonos szerint minden programmal azt kívánják üzenni, hogy a gasztronómia a pozitivitásról, a könnyedségről és leginkább a közösen eltöltött időről kell hogy szóljon.

Na de térjünk a lényegre, hogy mi vár a fesztiválozókra: a szervezők a kiállítópavilonok mellett öt helyszínen mintegy félszáz izgalmas programmal készülnek. A nagyszínpadon kulturális programok, ingyenes kóstolókkal egybekötött étel- és italbemutatók kapnak helyet, lesz többek között aperitivoszeánsz, és megjelenik majd az olasz bárkultúra világa is. A nagyszínpad mellett újdonságként a mercatók világát megidéző színpad is lesz, ahol bemutatók és kóstolók veszik sorra az olasz gasztronómia alaptételeit. A pizza-, a pasta-, a gelato- és a kávéuniverzumból kapunk ízelítőt – ha esetleg valaki már most készülne, ajánljuk Gianni Annoni korábban lapunkban megjelent írásait a tésztakészítésről és a fagylalttörténelemről. A rendezvényre érkezik egy olasz olívaolaj-kóstoló szakértő is, aki bemutatja a főbb fajtákat és felhasználási lehetőségeket. 

A nagyközönségnek szóló ingyenes előadások mellett élményétkezéseken, workshopokon és vezetett kóstolókon keresztül ismerkedhetünk az olasz gasztronómiával. Igazi különlegesség lesz az a három élményétkezés, amelyeket két Michelin-csillagos olasz sztárséf prezentál, és szintén Olaszföldről érkezik az a sommelier, aki prémiumborokat mutat be. A bor mellett a buborékos italok is teret kapnak: önálló kóstolón ismerkedhetünk a prosecco-, a franciacorta- és hagyományos palackban érlelt pezsgőtételekkel. Emellett a legrégebbi magyar pezsgőmanufaktúra, a Törley is bemutatkozik. 

Kerekasztal-beszélgetések színesítik a programot, a résztvevők többek között a Balaton fenntarthatóságának égető kérdését, a klímaváltozás következményeit járják körül a bortermelés szempontjából, és a nők borászatban betöltött szerepe is terítékre kerül. 

A fesztiválon a gyerekek sem fognak unatkozni, hiszen egy sátorban kizárólag nekik szóló programokkal készülnek a szervezők. Lesz például tésztasuli, s a kultikus olasz desszertet, a tiramisut is megtanulhatják elkészíteni a legkisebbek.  

(Balaton Wine & Gourmet. Veszprém, szeptember 6–8.)

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!