Tippek az Alien: Romulus érkezéséig, avagy azért közkedvelt az alien, mert a Földön nem él ilyen

2024. augusztus 05. 09:05

Hamarosan mozikba kerül az Alien: Romulus, Fede Álvarez filmje, de addig is van néhány tippünk, hogy mivel érdemes felkészülni a legújabb Alien-film érkezésére.

2024. augusztus 05. 09:05
Alien poszter
Böjtös Gábor
Böjtös Gábor

Nyitókép: Archive Photos / Stringer / Getty Images

Már csak másfél hét, és mozikba kerül Fede Álvarez, a Gonosz halott-remake és a Vaksötét rendezőjének legújabb filmje, az Alien: Romulus, amivel a sorozat atyja, Ridley Scott maximálisan elégedett, és ami talán új életet lehel a kissé megkopott franchise-ba. Azt talán nem kell mondani, hogy Ridley Scott 1979-ben történelmet írt, mikor A nyolcadik utas: a Halál elkészült, ezzel lényegében egy sci-fi-horror alapvetést letéve az asztalra.

Az alien, mint xenomorf, egy idegen létforma, azóta a mainstream popkultúra része, legalább olyan ismert, mint Darth Vader a Star Warsból. Filmek, könyvek, képregények és játékok főszereplője, pont ahogy a tojásból előmászó arctámadó, amellyel szintén a legváratlanabb helyeken találkozhatunk. 

És hogy mi az, amit mindenképpen érdemes pótolni vagy megismerni az Alien: Romulus érkezése előtt? 

Nos, a James Cameron-féle folytatás, az 1986-os Aliens, avagy A bolygó neve: Halál adja magát, pláne, hogy a Romulus története pont e kettő klasszikus mozifilm között játszódik. 

Nem mellesleg a többi filmes folytatás is ajánlott, de azért van más, kevésbé triviális tippem is, ha komolyan érdekel az alien világa.

Az alien akár olvasva is jó

Merthogy egy csomó regény és képregény kapható a témában, és még csak külföldre sem kell mennünk, ha érdeklődünk a xenomorfok iránt. A magyar Szukits Kiadó rengeteg regényt és képregényt megjelentetett már a témában, bár utóbbiak inkább az Alien vs. Predator-vonalról kerültek elő, amit most nem keverek az aliennel. Az Árnyékhajsza-A Bánat Tengere-A Fájdalom Folyója például egy érdekes trilógia, de megjelent a videójátékon alapuló Isolation/Izoláció is, sőt ott az utóbbi évek talán legegyedibb és legérdekesebb története a témában, a Falanx, ami szinte középkori környezetbe helyezi a jól ismert szörnyetegeket.

Alien-képregények
Alien-képregények

És akkor jöjjenek a képregények, amik közül rengeteg megjelent már magyarul, akár a Szukits előtt. Sőt, nem is olyan régen, az idei Comic Conra adta ki a Pesti Könyv az Alien – A 8. utas: A Halál képregény kisebb méretű, színes verzióját, ami az eredeti, 1979-es film, azzal egyidőben, hivatalosan készült képregényes adaptációja, valamint a limitált, keményfedeles és kimondottan nagyméretű, fekete-fehér változatát, ami korábban nem látott vázlatokat és próbaoldalakat is tartalmaz. Sőt, számos korrekciót, újrarajzolás miatt felragasztott papírdarabot, de a munka során rácsepegett kávéfoltot is. 

A méretei pedig tényleg elképesztőek.

Ez a fekete-fehér, eredeti verzió ugyan elfogyott, de már előrendelhető a második kiadás, ami a gyűjtőknek mindenképpen ajánlott. Ha pedig valaki érdeklődne az angol nyelvterületen elérhető kiadványok után is, akkor egyfelől említésre érdemes a Jonesy: Nine Lives on the Nostromo, ami a közkedvelt vörös cica szemszögéből, ennél fogva kellően humorosan mutatja be a már jól ismert történetet, másfelől pedig ott az Aliens: The Original Years-sorozat, ami omnibus kiadások formájában kínál jelenleg nagyjából 60 sztorit, a 4 komoly súlyú és méretű kötettel.

Ezt is ajánljuk a témában

Társakkal sem sokan hallják az űrben a sikolyod

Sokáig nélkülöztünk egy modern, az alient a középpontjába állító társasjátékot, ezért a különböző másolatokkal és klónokkal kellett beérni, de végül, 2022-ben, a Ravensburger kiadó megkönyörült a rajongókon, és megjelent az Alien: Fate of the Nostromo. A játék lényegében az 1979-es mozifilmet veszi alapul, a játékmenet pedig a közkedvelt Horrified-társasjátékok mechanikáját dolgozza át. Ennek megfelelően mindenki egy ismert karaktert alakít (minivel együtt), miközben a játékosok összedolgozva próbálják épségben elhagyni az űrhajót, amin a xenomorf járja a folyosókat. A cél összeszedni eszközöket, megharcolni az idegennel és különböző feladatokat teljesíteni.

Ezt is ajánljuk a témában

És bár a Horrifiednál is jól bevált recept ebben a közegben is jól működik, a legjobb Alien-társasjáték még mindig az, ami igazából nem is hivatalos Alien-játék. A lengyel Awaken Realms kiadó közösségi gyűjtéssel megvalósított, 2019-es Nemesise a mai napig nagyszerű adaptációja az Aliens-franchise-nak. Legalábbis stílusában, hiszen jogilag nem beszélhetünk feldolgozásról. A játékosok ebben a társasban egy űrhajón ébrednek, amit idegen lények szálltak meg, céljuk pedig kimondottan eltérő. A Nemesis ugyanis félkooperatív játék, ami azt jelenti, hogy mindenkinek egyéni célja van, ami egyezhet máséval, de lehet, hogy valaki pont nehezíti a többiek dolgát.

Nemesis
Nemesis társasjáték magyar kiadása, házilag festett minikkel

Annyira, hogy akár a másik megtámadása is lehet feladat, vagy éppen az, hogy a Föld vagy más célpont felé tartó hajóról egyedüli túlélőként távozzunk. A játékot számos módon el lehet bukni, elvégre maga a célbolygó sem mindegy, sőt a hajtómű is felrobbanhat, ami mindenki halálát okozza. De pont ettől is olyan izgalmas a Nemesis, amelynél minden játékalkalom más történetet szül.

Kis társaságunkkal történt már olyan, hogy éppen a királynővel küzdöttünk a hajón, mikor az egyik kolléga úgy gondolta, hogy gránátot vet be a raktárhelyiségben, ami tüzet gyújtva olyan láncreakciót indított el, ami miatt végül mind ott pusztultunk.

A jó hír, hogy bár a Nemesis egy összetettebb, számos lehetőséget kínáló társas, a Delta Vision jóvoltából magyar nyelven is kapható, sőt a folytatása, a Marson játszódó Lockdown is megjelent itthon, és mindkét epizódhoz elérhetők a különböző szörnyfajokat és egyéb extrákat tartalmazó kiegészítők, miközben a harmadik epizód pont most készül a lengyeleknél. A Nemesis nem véletlenül olyan sikeres és van ott a legkedveltebb társasjátékok között. Méretei és tartalma miatt több órás már egyetlen játékalkalom is, és ahogy mondtam, minden ilyen játékest más történettel, más végeredménnyel zárul, aminek köszönhetően szinte megunhatatlan.

Digitális sikolyok

Persze a videójátékok sem maradhatnak ki a szórásból, pláne, hogy ott is akadnak igencsak figyelemreméltó darabok. Az AvP-t ezúttal is kihagyom, bár a közösség által elfogadott konszenzus szerint pont az Aliens vs Predator-sorozat a legjobb. Ettől függetlenül ott a co-op Aliens: Fireteam Elite, ami a népszerű Left 4 Dead és társasi műfajában kínál egy nagyon szórakoztató és hangulatos lövöldét, vagy éppen az Aliens: Dark Descent, ami viszont az XCOM taktikai, csapatirányítós receptjét leste el azért, hogy sokaknak a kedvére tegyen.

Space Beast Terror Fright
Space Beast Terror Fright (2022)

De ami az utóbbi 10 évben a legjobbá vált a témában, az az idén októberben 10. születésnapját ünneplő Alien: Isolation, ami egy belső nézetes túlélőhorror formájában folytatja a Nyolcadik utas: a Halál történetét, méghozzá Ellen Ripley lánya, Amanda Ripley szemszögéből. A hangulat, a látvány és néhány megoldás miatt ez lett minden idők egyik legjobban értékelt Alien-játéka, amit bátran merek ajánlani bármely platformon. De van itt is egy kis extra meglepetés, a nem hivatalos Alien-videójáték, az indie, avagy független fejlesztésű Space Beast Terror Fright képében, ami az Alienst helyezi egy űrhajóra, kooperatív formában. A játékosok csak egymásra számíthatnak, a hangulat nagyon erős, az ember pedig frászt kap minden sarkon, mert soha nem tudhatja, hogy mi vár rá.

És már itt az Alien: Romulus is

De ahogy már írtam, jelenleg a fő attrakció és a legfrissebb érkező az Alien: Romulus, amit Ridley Scott nagyon pozitívan értékelt a forgatás befejezése után. Fede Álvarez már többször bizonyított, elvégre mind a 2013-as Evil Dead, mind a 2016-os Vaksötét kifejezetten jól sikerült, így kimondottan bízunk a rendező munkájában. Addig és utána pedig, ahogy azt felvázoltam, bőven van még más is az Alien-franchise-ból, amit érdemes megnézni vagy kipróbálni. Pláne, hogy a leírtak a teljes felhozatalnak csak egy kis, ámde annál izgalmasabb szeletét jelentik. 

 

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dominik
2024. augusztus 05. 10:51
Ezt az: azért alien mert a földön nem él ilyen, ezt utoljára kb 2000 ben hallottam erdei iskolában alsóban xD Am a Romulus az valószínű egy elég átlag horror lesz... sok vér, de kevés atmoszféra.
SaidandDone
2024. augusztus 05. 10:34
Az első két rész zseniális, a harmadik nekem nem jött be, míg a negyedik inkább érdekes, mint jó. A könyvek között nagyon jó például a Steve Perry-félek Alien4 Trilógia, a Fájdalom Folyója és a legutóbbi Falanx is.
DE JÓ
2024. augusztus 05. 10:10
A cikk címe egy bazi nagy 1-est érdemel, Gábor fiam. Mi ez az értelmetlen zagyvaság, Gábor fiam??? Ötszöri elolvasás után sem értettem, és csak akkor kezdett kibontakozni, hogy mit is akartál közölni velünk, amikor tovább olvastam. Ha jól sejtem, a következőt akartad mondani: "Tippek az "Alien: Romulus" érkezéséig, avagy azért közkedvelt az Alien széria, mert a Földön nem él ilyen" Elmondom: Ha megálltál volna az első felénél, úgy lenne értelme a címnek. De folytattad azzal, hogy "avagy", ami azt ígéri, hogy a témát egy másik szemszögből is meg világítod. Itt viszont közlöd velünk, hogy az "alien", ami egy angol melléknév, azért népszerű, mert... És a következő nagyon gyenge kínrímet hagyjuk is, ami ráadásul rendes megfogalmazás esetén már nem is ül... Ez egy hulladék, fiam! Elnézést a mindenkitől szétcincálásért , de szétdurran az agyam az ilyen gyenge újságírói teljesítménytől, Humán értelmiség??? Ugyan már...
h040183
2024. augusztus 05. 09:50
"mert a Földön nem él ilyen" Nem. Ennél rosszabb él. Úgy hívják woke liberalizmus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!