Mel Gibson a rettenthetetlen, Jézus a szupersztár – Top 3 streaming klasszikus

2024. július 17. 15:05

A nyári uborkaszezonnak köszönhetően most egy kicsit más oldalról közelítjük meg a kérdést, és kifejezetten klasszikusokat néztünk ki a streaming platformokon.

2024. július 17. 15:05
On the set of Braveheart
Böjtös Gábor
Böjtös Gábor

Nyitókép: Sunset Boulevard/Corbis, Getty Images

Eddig a stream platformos toplistáink többnyire az újdonságokról szóltak, kiemelve néhány olyan klasszikust, ami esetleg pont felkerült az adott szolgáltató kínálatába. Most azonban az a fránya helyzet állt elő, hogy például nem akartam a Maxnál elérhető Godzilla- és szörnyfilmes repertoárral jönni – melynél persze Az új Birodalom a tényleges újdonság –, ami igaz az Első Ómenre is. Mindegyiknek megvan a maga közönsége, de hol van ez egy Dűne – Második részhez, netán egy Oppenheimerhez képest, nem igaz?! 

A legizgalmasabb talán A világítótorony SkyShowtime megjelenése, de az is 2019-es mozi.

Ezt is ajánljuk a témában

Így tehát kivételesen összpontosítsunk inkább a klasszikusokra, egyfajta rendhagyó fejezetként a cikksorozat életében, és nézzük meg, hogy mely szolgáltatónál miket érdemes a nyári szabadság alatt, az estére némiképp normalizálódó időben megnézni. 

Persze ízlések és pofonok, avagy biztosan nem sikerül mindenkinek a kedvében járni, de azért van itt néhány olyan gyöngyszem, aminek öröm lehet a felfedezése, akár pótlás, akár pedig újrázás és nosztalgia céljából.

Ezt is ajánljuk a témában

A rettenthetetlen (Disney+)

1995-ben Mel Gibson A rettenthetetlennel bizonyította, hogy ha kell, akkor nemcsak a színjátszást, de a rendezést is a kisujjából rázza ki. Az öt Oscar-díjat elnyert filmalkotás William Wallace, a XIII. századi skót történelem hősi alakjának életét mutatja be. A Sir William Wallace bőrébe bújt Gibson a drámai történetben nemcsak a hazájában dúló kaotikus állapotok miatt szánja el magát a rendkívül veszélyes küldetésre, hogy szembeszálljon a kegyetlen és hitetlen I. Eduárd angol királlyal, de személyes indíttatásból is, 

hiszen egy férfi számára a szabadságon túl csak a szerelme lehet fontosabb.

Mel Gibson In 'Braveheart'
A rettenthetetlen (20th Century-Fox/Getty Images)

A rettenthetetlen a mai napig zseniális film, melynek filmzenéje is rendkívül emlékezetes, emellett pedig még a legkisebb szerepekben is olyan színészeket találhatunk, mint Brian Cox, Alun Armstrong vagy Brendan Gleeson.

Ezt is ajánljuk a témában

Futottak még:
A teljes Alien-sorozat, de leginkább a klasszikus első rész; A majmok bolygója-sorozat, de szintén inkább az első epizód; az 1986-os, John Carpenter-féle Nagy zűr kis Kínában; a Die Hard-sorozat; és persze a klasszikus Ómen-trilógia, ami a horror műfaj egyik legfontosabb képviselője.

Mélyvörös (Max)

Próbáltam teljesen eltérő filmeket választani, teljesen eltérő műfajokból, és bizony ennek hála a számtalan név- és identitás-változtatáson átesett Max kínálatából szinte adta magát egy igazán különleges darab megemlítése. A hatvanas és hetvenes években az európai filmgyártás talán legfontosabb fellegvára lett az olasz ipar, amely számos klasszikust sikeresen kitermelt, sőt saját zsánert is teremtett, elég csak a sárga fedeles ponyvák után elnevezett giallo műfajra gondolni.

Mélyvörös (Max)

Ennek egyik legfontosabb alakja Dario Argento, aki a legnagyobbakkal dolgozott együtt, majd azzá is vált, hogy olyan krimi-horror keverékeket tegyen le az asztalra, mint a Sóhajok, a Tenebre, az Opera, vagy éppen a Mélyvörös, ami csodával határos módon a streaming platform felhozatalát színesíti.

Ezt is ajánljuk a témában

Futottak még: 
Oliver Stone 1986-os kasszasikere, A szakasz; A Tobe Hooper-féle klasszikus, hetvenes évekbeli horror, a megtörtént esetet feldolgozó A texasi láncfűrészes mészárlás; és persze az 1953-as A vad, a magyar származású Benedek Lászlótól, Marlon Brandoval a főszerepben.

Jézus Krisztus Szupersztár (SkyShowtime)

A pünkösd alkalmából a Madáchban újra színpadra vitt műről már esett szó az oldalon, a helyzet pedig azóta sem változott. Sok szempontból az Andrew Lloyd Webber-Tim Rice páros legjobbja az 1971-es produkció alapján 1973-ban vászonra álmodott Jézus Krisztus Szupersztár, amivel kapcsolatban ugyan vannak ellenvélemények, de a Norman Jewison rendezésében elkészült adaptáció ettől függetlenül sokakra volt igen nagy hatással, nem mellesleg közelebb vitte az emberekhez Jézus történetét.

Ted Neeley In 'Jesus Christ Superstar'
Jézus Krisztus Szupersztár (Universal/Getty Images)

Nem elhanyagolható szempont, hogy a rendkívül igényesen megírt zenéhez a filmváltozat olyan hangokat szólaltat meg a színészekkel, amelyeknek köszönhetően a mű a mai napig talán a leghatásosabb formájában tündökölhet, így méltóvá válva az alapanyaghoz, és persze az örökkévaló történethez, amit feldolgoz.

Ezt is ajánljuk a témában

Futottak még: 
Alfred Hitchcocktól az 1954-es Hátsó ablak és az 1960-as Psycho; Oliver Stone 1989-es drámája, a Született július 4-én, Tom Curise-zal; a ma is aktuális és éppen ezért egyszerre szórakoztató és nagyon drámai, 1998-as Truman show, Jim Carrey meglepően komoly és élvezhető alakításával.

Persze, mint mindig, most is ki kell hangsúlyozni, hogy a streaming platformok tele vannak új filmekkel és régi klasszikusokkal, mindenféle műfajban és stílusban, a legismertebb sztárokkal. Ezúttal azonban ezeket tartottuk a legizgalmasabbnak. Ajánló persze ezeken kívül is jöhet, mert biztos akadnak személyes kedvencek, amik kimaradtak, az ilyen tippek pedig a közösség érdekeit szolgálják, avagy hozzászólásban mindenféle javaslatot szívesen veszünk. 

Emellett is jó filmezést és szórakozást, de a vízfogyasztásról a legnagyobb izgalmak közepette se feledkezzünk meg!

 

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:29
🍓 ️ ­­­É­­r­­t­­­é­k­­e­­l­­­d­­ ­­a­­ ­s­z­e­­x­i­­ ­­p­­u­­n­­­c­i­­­m­a­­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­­.­­𝐅­𝐔­𝐍
Héja
2024. július 18. 09:41
A rettenthetetlen az egyik legbutább hamisítás. Az akkor nemlétező skót szoknyákkal, a focidrukkerekre jellemző festéssel, stb. Edward király soha nem járt Skóciában. Wallace egy rablóvezér volt,akár a tót Jánosik, vagy Rózsa Sándor. Tudom,ez egy mozi,de ennyire ostobán? Amit a skót nézők felállva tapsolnak? Csúcsra járatott hamisítás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!