Az embertelenség esztétikája – A modernitás idegen tájjá változtatta a városokat, aminek terhét közösen viseljük

2024. július 23. 12:04

A Homo sapiens évezredeken át képes volt jól építeni, de száz évvel ezelőtt minden megváltozott – véli egy ír építészprofesszor. Azonban meglátása szerint küszöbön a trendforduló.

2024. július 23. 12:04
null
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Az észak-írországi születésű James Curl az Oxford School of Architecture­ön szerzett építészmérnöki diplomát, a Royal Institute of British Architects tagja, az épített örökség védelmének elismert szaktekintélye, egyebek mellett két szótár és egy építészeti lexikon szerzője. Szerinte a Homo sapiens évezredeken át képes volt – többé-kevésbé – magas minőségben, saját lényével és az őt körülvevő természettel összhangban építeni, ami hatalmas teljesítmény. A 20. század elején azonban gyorsan és tartósan minden rosszra fordult: az építészetből eltűnt a szépség és a nemesség. Making Dystopia – The Strange Rise and Survival of Architectural Barbarism (disztópiát teremteni – az építészeti barbárság furcsa felemelkedése és túlélése) című művében szerzőnk kijelenti: a modernisták „mindenféle koherens nyelvezettől és jelentéstől mentes építészetet” hoztak létre. Olyan klikkek telepedtek rá a mesterségre és a városainkra, amelyek szentül „meg voltak győződve arról, hogy a világ minden kérdésére ismerik a válaszokat”, ám egyszerű építészként újra és újra elbuktak.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:29
🍓 ️ ­­É­r­­­t­é­­­k­­­e­­l­d­ ­a­ ­­s­z­e­­x­i­­ ­p­u­n­­c­i­­­m­a­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­𝐍
connorj
2024. július 23. 14:00
m.youtube.com/watch?v=3ukQFyLLcTY&pp=ygUVbWFrb3ZlY3ogaW1yZSB0ZW1wbG9t A KIS-SVÁBHEGY TETEJÉN TÖKÉLETES LENNE.
ittésmost
2024. július 23. 13:26
Kós Károly műhelye - a Műcsarnokban szeptemberig. Ne hagyjátok ki a kiállítást, gyönyörű!
Zolotarjov
2024. július 23. 12:49
Elég megnézni a budaörsi városházát. Árad belőle a liberálfasiszta gőg. Ezek a SzovjetEUnió, a 4. birodalom felépítésén dolgoznak. Sátánia és vidéke..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!