A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Nemo nyomában: mit tudunk az Eurovízió „nembináris” győzteséről?

2024. május 14. 14:07

Az énekes a győztesnek járó trófeát még a színpadon összetörte, mondván, „időnként az Eurovíziónak is szüksége van egy kis javításra”.

2024. május 14. 14:07
null

Nyitókép: Tobias SCHWARZ / AFP

Mint megírtuk, a Svájcot képviselő 24 éves Nemo nyerte a The Code című dalával az idei, 68. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét a svédországi Malmö Arénában.

A magát „nembinárisnak” kikiáltó előadó a győztesnek járó trófeát még a színpadon összetörte, ahol tarka tollkabátjában és rózsaszín selyemszoknyájában egy nembináris zászlóval ünnepelt. Nemo a finálé után kiemelte, hihetetlenül büszke rá, hogy ő az első nembináris személy, aki megnyerte a dalversenyt.

Hihetetlenül büszke vagyok, nemcsak magamra, hanem az egész közösségünkre.

Mindenkire, aki nembináris, nemileg rugalmas, transznemű, az olyan emberekre, akik nyíltan mernek önmaguk lenni.

Több együttérzésre van szükségünk, több empátiára van szükségünk, meg kell hallgatnunk egymást, meg kell próbálnunk megérteni egymást ahelyett, hogy csak beszélnénk egymásról. Remélem, ez a győzelem egy módja annak, hogy sokáig emlékezzünk erre” – fogalmazott.

Ezt is ajánljuk a témában

Nemo elárulta, hogy be kellett csempészniük a nembináris zászlójukat az eseményre, miután az eurovíziós szervezők közölték velük, hogy nem használhatják a zászlós felvonuláson vagy a fellépésük során. „Be kellett csempésznem a zászlómat, mert az Eurovízió nemet mondott. Ez egyértelműen kettős mérce. 

Megszegtem a szabályt és összetörtem a trófeát. A trófeát meg lehet ragasztani – és lehet, hogy időnként az Eurovíziónak is szüksége van egy kis javításra” 

– jelentette ki az énekes.

De ki is ez a Nemo?

Nemo Mettler, énekes, rapper és zeneszerző, művésznevén Nemo, 1999-ben született Svájcban. Nemo Clownfisch című debütáló EP-je a kilencvenötödik, míg a Du című kislemeze már a negyedik helyet érte el a svájci lejátszási listákon. Összesen eddig négy EP-t adott ki, melyek közül a legutóbbi a Whatever Feels Right címet viseli.

Svájcban Nemo már korábban hírnevet szerzett magának, ugyanis 2018-ban négy Swiss Music Awards díjat is nyert,

 köztük az év legjobb dalának járó díjat a Du-ért.

Az énekes a helyi show-műsorokban is feltűnt már. A The Masked Singer Switzerland (olyan mint a hazai Álarcos énekes – a szerk.) második évadában például ő rejtőzött a panda jelmezében, és az ötödik helyen végzett.

2024. február 29-én derült ki, hogy ő képviseli majd Svájcot az Eurovíziós Dalfesztiválon. Versenydalát a The Code című számot az előadó hivatalos bejelentésével egyszerre mutatták be. A dal összesen 591 pontot szerzett, ezért megnyerte a dalfesztivált. 

Ezzel Nemo lett a dalfesztivál történetének első nembináris győztese.

A jelölt az Eurovízió 68. kiadásának egyik favoritja volt. Az eredményhirdetés előtti órákban a bukmékerek a harmadik helyre tették a versenyben.

Woke-szótár

Ha olvasóinknak halványlila gőze sincs róla, mit jelent a nembináris kifejezés woke-nyelven, ne törjék magukat, megkerestük mi. Íme: ezt a kifejezést olyan személyekre vonatkozóan használják, akik nem kizárólagosan férfiként vagy nőként azonosulnak, beleértve azokat is, akik semmilyen neműként nem azonosulnak, a férfitól és nőitől eltérő neműként azonosulnak, vagy egynél több neműként azonosulnak.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
meticulos
2024. május 15. 13:39
"ezt a kifejezést olyan személyekre vonatkozóan használják, akik nem kizárólagosan férfiként vagy nőként azonosulnak, beleértve azokat is, akik semmilyen neműként nem azonosulnak, a férfitól és nőitől eltérő neműként azonosulnak, vagy egynél több neműként azonosulnak." - tehát egy teljes pszichológiai csődtömeg, de ha bárki fel meri vetni, hogy ő valami lelki kezelésre szorulna, azt fogják mindenféle fóbnak és kirekesztőnek tekinteni...
magyarszo
2024. május 14. 21:34
Mi itt kigúnyoljuk ezt az idióta bináris bábút, közben meg a háttér hatalom ezalatt lépéselőnybe kerül. Pontosan ez történt, amikor megszavaztatták velünk az unióhoz csatlakozást, és mellette fel kellett szednünk a technikai határ zárat. Akkor még nem értettem, mi volt ez mögött. Mára már mindannyian tudjuk. Az illegális migránsok ránk tolása volt a cél. Az összes olyan lépésük, amit most nem értünk, mindennek súlyos értelme lesz később, amikor már képtelenek leszünk harcolni ellene. Most, Magyarországon még szabad kimondani, hogy migráció, de amerikában már megköveznek, megbélyegeznek, megbüntetnek érte. Csak, hogy értsétek, miről beszélek. A Star Wars filmben, kódolva erre is figyelmeztettek bennünket, csak nem értettük. Én most bemutatom. Íme. https://videa.hu/videok/film-animacio/star-wars-kod-hatter-hatalom-matrix-ZtUMusfxkzrNF09o Szóval mindenkinek az jusson eszébe a buziról, hogy ha elhangzik az a kérdés, hogy "nem értem", vagy "miért", akkor ők máris előttünk vannak.
Vén Csataló
2024. május 14. 21:04
Selejt.
Shanya
2024. május 14. 20:52
Ez az eurovíziós dalfesztivál mára egy nagy rakás xar lett. A utóbbi években lassan teljesen eltűnnek a normális színművészek, helyettük van egy csomó elborult elméjű, magukból teljesen kikelő egyén, akinek feltűnési viszketegsége az egeket súrolja. Épeszű ember nem szavazná őket döntőbe. Lassan eltűnik a minőségi zene a "nyugat- európai" kultúrából.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Mindent egy helyen az olimpiáról