Miért lett woke az Eurovíziós Dalfesztivál?

2024. május 13. 13:20

A show-n az írek szinte már sátánista szeánszt tartottak, miközben a nyertes egy kis diákszoknyában ugráló, a musical és rap stílusokat is vegyítő fiú lett.

2024. május 13. 13:20
Nemo Ezurovíziós Dalfesztivál

Nyitókép: Tobias SCHWARZ / AFP

Hogy mi az Eurovíziós Dalfesztivál? Egy 1956 óta minden évben megrendezésre kerülő, ezáltal a leghosszabb ideje futó zenei verseny – egyedül a 2020-as év volt kivétel –, az Európai Műsorsugárzók Uniójának tagállamai között. A fesztiválra minden résztvevő ország benevez egy zeneszámot, ami élő adásban kerül a nézők elé, majd szavaznak a többi résztvevő által előadott dalokra, hogy megtalálják a verseny legnépszerűbb produkcióját.

Ezt is ajánljuk a témában

A versenyt számos világhírű előadó használta már karrierje kiindulópontjának, vagy éppen növelte meg itt a népszerűségét. Az ABBA például, az 1974-es Eurovíziós Dalfesztivál svéd győztese, a becslések szerint 380 millió album- és kislemezeladást rögzített, azt követően, hogy a verseny győzteseként sikerült a világ lakosságát is elérni. 

A győztes dalból, avagy a Waterlooból több mint ötmillió példányt értékesítettek. 

De Céline Dion 1988-as, svájci győzelme is elősegítette nemzetközi karrierjének beindítását, ahogy Julio Iglesias is viszonylag ismeretlennek számított, mikor az 1970-es Eurovíziós Dalfesztiválon képviselte Spanyolországot, és a negyedik helyen végzett.

De hogy igazán érdekes példával éljünk, Olivia Newton-John, ausztrál énekesnő, 1974-ben képviselte az Egyesült Királyságot, majd negyedik helyen végzett az ABBA mögött, és a becslések szerint 100 millió lemezt adott el, négy Grammy-díjat is nyert, valamint megkapta a John Travoltával készült Grease, avagy a Pomádé című film női főszerepét.

És hogy mi a különbség az 1956 óta zajló fesztivál korai és modern, a 2000-es évekre jellemző, de leginkább az utóbbi 10 éves működésében? Nos, elég megnézni és meghallgatni például Marie Myriam L'oiseau et l'enfantját 1977-ből. Vagy éppen az ír Dana All Kinds Of Everythingjét 1970-ből, akinek fellépése mellé, ha odatesszük az aktuális, 

szintén ír, önmagát nembináris queerként jellemző Bambie Thug produkcióját, ami felér egy sátánista szeánsszal, 

akkor elég nyilvánvaló, hogy egészen új szelek fújnak nemcsak a világban, de a híres dalfesztivál esetében is.

Az Eurovíziós Dalfesztivált az évek során számtalan kritika érte azzal kapcsolatban, hogy a szavazások során sokszor a művészi értékek helyett a megkapó, túlságosan kidolgozott színpadi produkciók lettek favorizálva. Az Eurovíziókon egyre népszerűbbé vált a giccs, a folk és nemzetközi stílusok zenei keveredése, idővel pedig az LMBTQ+ kultúra részévé vált. Az évek során a dalfesztivál tehát kinőtte magát az egyszerű televíziós kísérletből, ezzel együtt pedig egy óriási méretű nemzetközi intézménnyé vált. Európa legtöbb országa részt vett már legalább egyszer a fesztiválon.

Ezzel együtt is meglepő az a kiemelt szerep az LMBTQ közösség felé, amit az Eurovíziós Dalfesztivál az utóbbi években vett fel. Az idei Bambie Thug mellett a svájci nyertes, Nemo is magát nembinárisként állítja be, ehhez pedig stílusa is igazodik a sminkkel, az extravagáns felsővel, valamint a kis szoknyácskával. Bár a produkció tényleg érdekes, ráadásul a musicales és operettes beütések jól állnak a modern zenének, ha valaki veszi a fáradságot, hogy megnézze az előadó többi saját számát, 

azok messze nem ilyen ötletesek, ráadásul a komolyzenei aláfestés is nagyot hozzátesz az élő show-hoz, ami így különösképp megrendezett érzetet kelt,

mintha csak arról szólna a fesztivál, hogy a hangos kis LMBTQ közösség minél nagyobb rivaldafényt és látványos körítést kapjon.

Ezt is ajánljuk a témában

Ráadásul sokan az izraeli, az említettek mellett kimondottan visszafogott előadó ellen kampányoltak, sőt Bambie Thug is sírva fakadt, mikor kiderült, hogy Eden Golan a legjobbak közé került, az sokat elárul az Eurovíziós Dalfesztivál jelenlegi hozzáállásáról és célkitűzéseiről. Egyfelől azért is, mert azzal a szándékkal hozták létre, hogy a második világháborút követő években a határokon átívelő televíziós közvetítések segítségével mozdítsák elő az európai országok közötti együttműködést, ami az ilyen megnyilvánulásokkal inkább széthúzásnak tűnik. Másfelől azért, 

mert így még egyértelműbb, hogy a liberális, palesztinbarát, LMBTQ-erők összetartoznak, 

amit már a hírhedt, magyar származású feminista professzor is nyilvánvalóvá tett, mikor arról nyilatkozott, hogy a Hamász és a Hezbollah fontos baloldali mozgalmak.

Ezt is ajánljuk a témában

Összeér, aminek össze kell érnie, nem igaz? Zárszóként emlékezzünk meg azokról a hazai előadókról, akik szintén részt vettek vagy éppen jelölve lettek a részvételre, és ne is bánkódjunk amiatt, hogy nem voltunk jelen az idei rendezvényen.

1993. Szulák Andrea: Árva reggel (nem jutott ki a fesztiválra)
1994. Friderika: Kinek mondjam el vétkeimet? 
1995. Szigeti Csaba: Új név egy régi ház falán
1996. Delhusa Gjon: Fortuna (nem jutott ki a fesztiválra)
1997. V.I.P.: Miért kell, hogy elmenj? 
1998. Charlie: A holnap már nem lesz szomorú 
2005. NOX: Forogj, világ! 
2007. Rúzsa Magdi: Unsubstantial Blues 
2008. Csézy: Candlelight 2009    Ádok Zoli: Dance with Me 
2011. Wolf Kati: What About My Dreams? 
2012. Compact Disco: Sound of Our Hearts 
2013. ByeAlex: Kedvesem 
2014. Kállay-Saunders András: Running
2015. Boggie: Wars for Nothing
2016. Freddie: Pioneer 
2017. Pápai Joci: Origo 
2018. AWS: Viszlát nyár 
2019. Pápai Joci: Az én apám 

 

Összesen 173 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. május 13. 20:19
PATKÁNYOK GYÜLEKEZETE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!PATKÁNYMÉRGET NEKIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Stingary76
2024. május 13. 17:22
RasPutin, Tommaso meg Dobrev Klára tuti nézte és a győztesre szavazott :D
ertönszena
2024. május 13. 17:12 Szerkesztve
Az egész nyugati civilizáció kezd egy sátánista szeánszra hasonlítani. Van, aki celebrálja, vannak, akik csápolnak, és vannak, akik bambán nézik, s nem veszik észre, mi történik.
Mandiner444hu
2024. május 13. 17:01
A Csipke Józsikát szerző, baloldali LMBTQ-aktivistával kampányolt Poloska Péter
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!