Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Az új Buda

2024. május 22. 22:35

A legnépesebb, legváltozatosabb – és az egyik legfiatalabb – kerület a XI., sokszínű városrészekkel és rengeteg mikrotörténettel.

2024. május 22. 22:35
null
Nizalowski Attila

Nyitóképen: A Móricz, még McDonald’s nélkül, 1956 őszén. Fotó: Fortepan / Adományozó: Juricza Tibor

Újbudát rendeletileg 1930-ban alapították Szentimreváros néven, mai nevét 2005-ben kapta, s napjainkra Budapest legnépesebb kerületévé vált. Gyors fejlődését nem a 19. szá­zadi városiasodásnak, iparosodásnak köszönheti, hanem természeti értékeinek. Ezek sok lakót vonzottak az elmúlt száz évben az új lakótelepekre. Illetőleg lakóparkokba, merthogy a marketinges szemében már virágok vagyunk, nem tömegemberek.

A helyet persze ősidőktől fogva lakták. Szent Gellért hegyén volt például az a kelta központ, amelyet muszájból Mons Eraviscusnak neveztek, merthogy Kr. e. 400-ban jártak. De jóval régibb emlékek is vannak. 2013-ban egy áruház építésekor fedezték fel annak a 4500 éves településnek a nyomait, amelyet a vezérlelete után a harangedényes kultúrához soroltak. Bronzkorban elég erős a magyar régészet és Újbuda, ám nem annyira, hogy a mindennapi kultúra is felfedezhetné. Pedig a múzeumban nincs izgalmasabb az e korból származó cserepeknél, játékoknál, amuletteknél és ékszereknél, főképp, hogy díszítéseiket a modern dizájn és festészet is használja. Ma minden angolul szép. Pedig vagányabb volna a sok residence tower helyett a Mons Eraviscus név.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:18
🍓 ️ ­­­É­­r­­t­é­­k­e­­­l­d­­ ­­­a­­ ­­­s­z­­­e­­x­­i­­ ­­­p­u­n­­c­­­i­­m­­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­𝐗­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
zsolti123
2024. május 23. 02:00
Kár Új-Budáért: A jó kapcsolatra példa, hogy Győrffynét tavaly a kerület DK-s polgármestere, László Imre tüntette ki Pro Urbe díjjal, amelyet többek között négy évtizedes köznevelésért végzett tevékenysége miatt kapott. – Mindenkinek megvan a maga eszköztára és mozgástere, hogy saját mikro- vagy tágabb lakókörnyezetét, Újbudát, az országot jobbá tegye – mondta László Imre, a kerület DK-s polgármestere a díjátadón. A ceremónián Győrffyné együtt fényképezkedett Barabás Richárd alpolgármesterrel, a Párbeszéd–Zöldek párt társelnökével és Tóth Endre momentumos országgyűlési képviselővel. A pedofilbotrány gyanúsítottjának nevelőanyja, Győrffyné Molnár Ilona közösségi oldalán ismerőse Molnár Gyula korábbi MSZP-elnöknek és Orosz Anna momentumos országgyűlési képviselőnek https://magyarnemzet.hu/belfold/2024/03/a-masszorkent-dolgozo-pedofiliaval-gyanusitott-pedagogiai-asszisztens-keszithetett-pr-filmeket-a-dk-s-laszlo-imre-onkormanyzatanak-video
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!