Teen spirit: 30 éve halt meg Kurt Cobain

2024. április 05. 10:48

Lázadó punk volt, nemzedéki szószólónak kiáltották ki, aztán bele is halt: 30 éve nincs közöttünk Kurt Cobain.

2024. április 05. 10:48
Nirvana fans prepare to mark 20th anniversary of frontman Kurt C
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Sebastian VUAGNAT / AFP

 

A kilencvenes évek hajnalán egy egész nemzedék jelkép-zenekara lett a Nirvana: egy egész rocktörténeti korszakot zárt le és az új évtizedben új korszakot nyitott a grunge hullám legnagyobb hatású rockbandája. A ködös-esős amerikai északnyugatról, Seattle vidékéről érkező zenekarok közül, mint a Pearl Jam, az Alice In Chains, a Soundgarden és a többiek, a Nirvanáé volt a legkülönösebb frontember, Kurt Cobain.

Az elzárt, kisvárosi környezetből és igen zűrös családból érkezett, saját otthonát a zenei undergroundban megtaláló 

Kurt Cobain az ellentétek embere volt. 

Hiperérzékeny srácként a Nirvana legjobb pillanataiban a rockzene őserejét tudta közvetíteni; popos-slágeres dallamötleteit zajos-punkos rockkal és bizarr, vizionárius, nehezen dekódolható dalszövegekkel ötvözte, amivel a grunge mainstreamjéből is kilógott a zenekarával; és ugyan az önkifejezés igényével lépett színpadra, nem tudott aztán mit kezdeni a siker egyre nagyobb hullámaival, 

ami a csúcsra, a nemzedéki szószóló szerepébe repítette őt.

Krist Novoselic basszeros és az azóta a szinte első számú globális rocksztárrá cseperedett Dave Grohl dobos társaságában néhány rövid év jutott Cobainnek a rivaldafényből.

Három rendes stúdióalbum, a korai, zajos Bleach, a rocktörténet örökérvényű monolitjaként megunhatatlan Nevermind és a nehezebben emészthető In Utero maradt utánuk, no meg a kilencvenes évekbeli alternatív rock érzelmes mementója, az Unplugged koncertlemez.

Cobain sikerei csúcsán élete mélypontjára jutott. 

Nem segített se házasság, se gyermekáldás, sem két sorstárs, normalitását megőrző zenésztárs, sem a globális népszerűség és a rá szakadt vagyon. Drogfüggőségbe süllyedve, mély depresszióval küzdve 1994 tavaszáig bírta: április 5-én, most harminc éve meghúzta a ravaszt. A dalok maradtak utána.

Videó: a Smells Like Teen Spirit első előadása 1991 áprilisában

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
74bro
2024. április 05. 16:09
Ez volt az a korszak, amikor kezdett felnőni egy új nemzedék a generation x után. Radikálisan szakítani akart a nyolcvanas évekkel és a mesterségesen hypolt rap (Európában techno is) mainstreammel. A Nirvana telibe találta az életérzésüket. Aztán jött a mindenható kommersz és rájuk telepedett...
antal-2
2024. április 05. 13:20
Ma már nem lesz ilyen zenekar. Nyomorékoknak, nyomorék zene jár. Istennek legyen hála!
Bitrex®
2024. április 05. 13:19
Hier kommt Kurt Ohne Helm und ohne Gurt. https://www.youtube.com/watch?v=BrPcg8y2-5E
quantum
2024. április 05. 12:51
De a drogliberalizálás azért a nyugat szívügye
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!