Mindent megmutat – Bódis Barnabás érett festészete a zsigerekig hatol

2024. február 02. 21:52

A művész megtalálta a módot arra, hogy ne azt fesse, amit gondol; hanem azt, amit érez. Munkái az ittekből, a mostokból, a „semmiből valami” titkából táplálkoznak.

2024. február 02. 21:52
Kovács Gergő
Kovács Gergő

Bódis Barnabás (1973) marosvásárhelyi származású képzőművész, aki Erdélyből költözött Magyarországra a rendszerváltás zivataros éveiben, több nyelven beszél, a főváros kocsmáinak és underground művészvilágának bolyongó lakója. 

Művészetét a befelé vezető, megélt pillanatok formálják – a pillanatok, amelyek seperc alatt az öröklétben találják magukat az eredeti, személyes atmoszférát teremtő, felkavaró festményeken.  

Bódis Barnabás mindent megmutat: nem azt a látszatos mindent, ami fák között bolyongó merengésből, „nagy dolgokon” tűnődésből, a gondolkodásból születik

 szapora izzadással, nem azt a mindent, ami örökös ideológiai présgépekben a művészetet társadalmi termékké, jobb esetben kultúrává fonnyasztotta, 

hanem azt a mindent, amit a szenvedő megélés érlel,

amit az emberi szívben élő, feloldhatatlan ellentmondások érlelnek: amiből egyedül születhet igazi és új a művészetben. 

 
 

Barnabás és a világ többi része között, illetve Barnabás festményei és a befogadó között nem tornyosul fullasztó salakanyag, számtalan távolító, megfejtésre váró kulturális utalás – bár tele vannak a munkái utalásokkal –; ehelyett művei az ittekből, a mostokból, zsigeri alapanyagokból, a „semmiből valami” titkából táplálkoznak. Barnabás megtalálta a módot arra, hogy ne azt fesse, amit gondol, hanem azt, amit érez: ez 

az egymás utáni pillanatokból újra meg újra kicsorduló érzelmi többlet

az, ami Bódis Barnabásban művészetté alakul egy-egy vízió kirobbanásával. Tegyük hozzá rögtön, hogy egy vízió öntudatlan születésében, a látszat ellenére, rengeteg munka van: folyamatos, kimerítő figyelmet igényel és még valamit, amit szerencsére nem lehet megfogalmazni.

Erényei ellenére Bódis művészetét nem könnyű befogadni, 

nyitottságot és némi gátlástalanságot követel,

de szerintem követeljen is. Nem véletlen, hogy a hasonló impulzusokat mutató író, Kecöli K. Gergő könyvét is a sokoldalúságát csillogtató Bódis Barnabás illusztrálta, ami némi önreklám: Kecöli történetesen a cikk írója, és az elvont festő, Barnabás (Baltazár) karakterét több novellájába beépítette.

Bódis Barnabás könyvillusztrációja a könyvön és a falon

A sokféleségében is egységes életművel bíró, egyre elismertebb festő nagyívű, Transzparencium elnevezésű kiállításán Gaál József képzőművész elmondta: a legapróbb gesztusokból is egy „nagyon erős lírai attitűd jön elő”; de a mágikus, megidéző hatás is tetten érhető a munkákon elrejtett női neveken, tekinteteken, formákon át. Az első hatás expresszív, spontán, ám ha újra szemügyre vesszük a műveket, akkor 

megtaláljuk a kisugárzó líraiságot.

Hozzátette: fontos kérdés, hogy egy művész „túlmutat-e valamin, van-e metafizikája” a művészetének. Ez Bódis Barnabás esetében nem is kérdéses. A kérdés, hogy mennyit vagyunk képesek meglátni belőle.

 

 

 

 

 

 

Nyitókép: Németh Zoltán Pál

 

 

 

 

 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szendreila-0
2024. február 04. 11:08
Teljes lelki igénytelenség kijelenteni, hogy ilyet én is tudok maszatolni. Nem tudsz, és ez nem ideológiai, hanem intelligencia és érzelmi, műveltségi kérdés, illetve szakmai tudás. Ezek az alkotások rendkívül mély lélektani tartalommal bírnak. Nem tetszetős, szájbarágós könnyen emészthető kép a falon, hanem a gondolatot felkeltő totális provokáció. Gratulálok a FESTŐNEK! Egyébként az utókor majd eldönti mi az érték.
Tara Verde
2024. február 03. 18:39
Tipikus libsi trükk: ha nem tetszik, az nem azért van, mert szar. A hiba benned van, nem érted a "metafizikáját".
Dunhill67
2024. február 03. 16:49
egészen biztosan csak bennem van a hiba (nem megsértve a Művész Urat)....de ilyet bármikor maszatolok...akár józanul is:)....am...meg lehet ebből élni?
ToIeranciaterror
2024. február 03. 16:43
Ez a színvonal nekem is menne, csak nem merném aláírni. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!