Szűrés, palackozás és tárolás
Ekkor történik a természetes dekantálás, vagyis megszűrik az olajat a vízmaradványoktól, a légbuborékoktól és a szemmel is tisztán látható törmelékektől, porszerű elemektől. Rozsdamentes acéltartályokba öntik – napfénytől védett helyen, 15–17 fokon –, és állni hagyják, hogy az elemek leülepedjenek az aljára. Ez a természetes szűrési folyamat nagyobb tisztaságot ad az olajnak anélkül, hogy befolyásolná a minőségét, sőt lehetővé teszi, hogy olajunk elérje jellegzetes ízét, illatát, színét.
A palackozás minden bizonnyal az egyik legkényesebb fázis.
Ennek során korlátozni kell a levegővel való érintkezést, ezért speciális berendezést használnak. Az üveget vagy tartályt töltés után hermetikusan lezárják, hogy megelőzzék a minőségromlást. A töltéshez a fénnyel való érintkezés elkerülése érdekében sötét színű üvegeket vagy speciális ónlemezes edényeket használnak, amelyeket előzőleg antioxidáns anyagokkal kezeltek.
Az olívaolaj kóstolása
Az olajkóstoló autentikus rituálé, amely pontosan meghatározott, ritmikus gesztusok sorozatán alapul, bevonva érzékszerveinket. A kóstoláskor kevés olajat öntünk egy lehetőleg sötét színű pohárba, az egyik kezünkkel letakarjuk, a másik kezünkkel pedig finoman megforgatjuk, így az olaj felmelegszik, és minden aromáját kiengedi. Következő lépésben levesszük az üveg letakarására használt kezünket, és beleszagolunk az olajba, váltogatva a rövid és hosszabb belégzéseket; a szaglás fázisában megállapítjuk az olaj illatát, és értékeljük az érzeteket: gyümölcsös, keserű, csípős, mandulás, articsókás, füves stb. A jó olaj ismérve a kiegyensúlyozottság és a kellemes íz, illat.
Ezután kezdődik a kóstolás fázisa: belekortyolunk az olajba, és először finoman, majd erőteljesebben levegőt szívunk mellé, ily módon az olaj közvetlenül érintkezésbe kerül mind az ízlelőbimbókkal, mind a szaglóidegekkel. Azért, hogy az olaj utóízét, konzisztenciáját és folyékonyságát érzékeljük, néhány másodpercig a szánkban tartjuk, nyelvünket lassan a szájpadlás felé mozgatjuk, majd újra beszívjuk a levegőt, félig nyitva tartva ajkainkat. A kóstolási folyamat az olaj kiköpésével ér véget (soha nem nyeljük le!): a kiköpés folyamán még egyszer megmozgatjuk a nyelvünket, és érzékeljük a szánkban kialakult ízeket és érzeteket.