Az olajkóstoló autentikus rituálé, amely pontosan meghatározott, ritmikus gesztusok sorozatán alapul, bevonva érzékszerveinket. A kóstoláskor kevés olajat öntünk egy lehetőleg sötét színű pohárba, az egyik kezünkkel letakarjuk, a másik kezünkkel pedig finoman megforgatjuk, így az olaj felmelegszik, és minden aromáját kiengedi. Következő lépésben levesszük az üveg letakarására használt kezünket, és beleszagolunk az olajba, váltogatva a rövid és hosszabb belégzéseket; a szaglás fázisában megállapítjuk az olaj illatát, és értékeljük az érzeteket: gyümölcsös, keserű, csípős, mandulás, articsókás, füves stb. A jó olaj ismérve a kiegyensúlyozottság és a kellemes íz, illat.
Ezután kezdődik a kóstolás fázisa: belekortyolunk az olajba, és először finoman, majd erőteljesebben levegőt szívunk mellé, ily módon az olaj közvetlenül érintkezésbe kerül mind az ízlelőbimbókkal, mind a szaglóidegekkel. Azért, hogy az olaj utóízét, konzisztenciáját és folyékonyságát érzékeljük, néhány másodpercig a szánkban tartjuk, nyelvünket lassan a szájpadlás felé mozgatjuk, majd újra beszívjuk a levegőt, félig nyitva tartva ajkainkat. A kóstolási folyamat az olaj kiköpésével ér véget (soha nem nyeljük le!): a kiköpés folyamán még egyszer megmozgatjuk a nyelvünket, és érzékeljük a szánkban kialakult ízeket és érzeteket.
Egy kóstolón általában legfeljebb négy olajmintát elemzünk; két tétel között, hogy „megtisztítsuk” a szánkat, és elkerüljük az ízek átfedését, megiszunk egy pohár szénsavas vizet vagy elfogyasztunk néhány almaszeletet.
Nyitókép: Shutterstock