Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia
Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia

Turulmadár, csodaszarvas és valódi államférfiak – itt van Az Árpádok felemelkedése című film!

2023. augusztus 26. 18:05

A közel egyórás alkotás nagyrészt teljesíti vállalt célját: átfogó, bár a játékidő rövidsége miatt felületesnek érzett képet kapunk a 9–10. századi magyar történelemről.

2023. augusztus 26. 18:05
null
Farkas Anita

Szinte bárkihez közel lehet hozni történelmi eseményeket, csak meg kell találni a módját” – mondta egy, a Mandinernek adott korábbi interjújában Bárány Krisztián dokumentumfilmes, aki testvérével, Dániellel együtt régóta „a feledés és a feledtetés homályából tár elénk izgalmas, tanulságos, megrendítő eseményeket”.

Bárány Krisztián a FilmEver Stúdió vezetőjeként e mondat szellemében olyan műveket készített korábban, mint A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában; az Isten békéje – Bemutatkoznak a tihanyi bencések; Erdély – Ég és föld között és az Akik a hazára voksoltak – Sopron 1921. Legfrissebb rendezése a Nemzeti Filmintézet és Csillagos Ötös Film gyártásában létrejött, augusztus 20-án a Duna televízió műsorán bemutatott Az Árpádok felemelkedése közel egy órába arra tesz kísérletet, 

hogy a magyarság 9–10. század történetét átfogóan bemutassa, és e módon a laikusok számára is közelebb hozza az eredettörténetünket. 

A valóban rendkívül izgalmas korszak – amely egyúttal egy nemzetség egyedülálló felemelkedéstörténete is – feldolgozása simán elképzelhető lenne akár egy tisztességes nagyjátékfilmben (az 1996-os Honfoglalást inkább hagyjuk), de még inkább egy nagyszabású sorozatban. Csakúgy, mint az a Hunyadi Jánosról szóló tízrészes produkció, amely magyar irányítással, széles nemzetközi részvétellel, Bán Mór Hunyadi-regényei alapján egy ideje már készül –   tízmilliárd forintos költségvetésből.

Egyelőre azonban, nyilván a hasonló összegek csupán töredékének is a hiányában, az Árpádok kapcsán be kell érnünk ezzel az ismeretterjesztő dokumentumfilmmel. Ami a maga nemében tényleg hiánypótló alkotás, hiszen „hiába élnek a közös emlékezetünkben élénken a mondáink, a turulmadár, a csodaszarvas mítoszai, Álmos és Árpád vezér mint a korai magyar történelem első ismert államférfiai”, mind ez idáig mégsem igazán jutott az eszébe senkinek, hogy a 9–10. század történetét ily módon elővezető, akár vitaindításra is alkalmas mozgóképet gyártson.

Jelenet Az Árpádok felemelkedése című ismeretterjesztő filmből (Fotó: Facebook)

Már csak e tény miatt is érdemes megnézni Bárány Krisztiánék filmjét. És azért is, 

mert a végeredmény tényleg példaértékű összefogás eredménye: 

a stáb, Sudár Balázs történész szakmai irányításával több éven át dolgozott azon, hogy a lehetőségekhez képest minél komplexebben tárják a közönség elé ezt a magyar nemzet számára olyan jelentős és éppen ezért gyakran a viták kereszttüzében álló témát.  

A kulcsszó ez esetben a lehetőségekhez képest. Az alig egyórás játékidő ugyanis kevés hozzá, hogy a néző valóban belehelyezkedhessen a tárgyalt időszak – az Etelköztől a Kárpát-medencébe érkezésen át az államalapítás kezdetéig – világába, ahhoz meg különösen, hogy az egyes személyek, többek között Álmos, Árpád vagy Géza, illetve az ő, a magyarság későbbi sorsát meghatározó döntéseik, cselekedeteik valamiképpen közelebb kerülhessenek hozzá. Ennek megkönnyítését hivatottak szolgálni az illusztrált jelenetek: a hagyományőrzők és színészek segítségével készült, Csernák János narrálta betoldások érdekesek ugyan, de a nagy egészhez nem igazán tesznek hozzá. 

A „beszélő fejek”, azaz a szakértők (Sudár Balázs, Zsoldos Attila, Bácsatyai Dániel, B. Szabó János, Csáji László Koppány, Szenthe Gergely, Soós Bence. Cs. Andrási Réka, Szilágyi Krisztián Antal) magyarázatai ez esetben kivételesen érdekesebbek. Annál is inkább, mert mindannyian nagyon korrekten, az ismert tényekkel, adott esetben tárgyakkal – mások mellett a nagyszentmiklósi kincs egyes darabjaival – alátámasztva vezetik be az akár laikus érdeklődőket is ebbe a különös, fehér foltokkal teli világba, tartózkodva a vágyvezérelt gondolkodástól,

 és mellőzve minden harcos és kizárólagos ideológiát, ami a magyar őstörténet témáját olyan gyakran és régóta körülveszi. 

Az esetlenségei ellenére is éppen ezt teszi olyan szimpatikussá Az Árpádok felemelkedését, ami nem fordítja ki ugyan a dokumentumfilmes világot a sarkaiból, de kiindulópontként tökéletes, könnyen emészthető és – Bárány Krisztiánék szándékának megfelelően – így akár a középiskolai oktatásban is remekül felhasználható munka.

 

 

Nyitókép: Facebook

 

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ghelmddfd
2023. augusztus 27. 08:04
az ismert tényekkel, adott esetben tárgyakkal vágyvezérelt gondolkodástól, és mellőzve minden harcos és ----------------------------------- 1. Nem vezet, az végat voolna, de ide rekk, nem gondol, stak a libcsi gondol,magyarul rakand, nem ad, hanem magyarul rejni,nem harcos, hanem hartos, a mellőz hangot nem bírem, mellé bullshit, magyarul onto. Tény? Ilyen hang nem van, stak nyelvkakilási halandzsa, ontológiája nem van, így ha azt mondják, hogy tény, úgy azt hallem hogy Lüge, hisz mondják, hogy a fingrizmus tény, de a magyar nyelv indogermán és germán nyelv. 2. Tárgyas? Úgymond objektív? Na ez a nagy hamisítás, főhént a magyarmányról, hisz a magyarmány ez ellen van! Így az egész egy libernyák ideológia, lúgozott szar, libernyák ideológia, nem raktaraku, nem valós, hanem épphogy ez a totál ideológia, libernyák ideológia, a totál hamisítás. A magyarmánynál ezek le vannak szarva, ezeket előtérine bírongani stak libernyák ideológa, éshát ott az ősmagyar, indogermán haduverfassung.
ghelmddfd
2023. augusztus 27. 07:57
Turulmadár, csodaszarvas é --------------- Hát a háturul hogy a jen a magyarmánynak? Sehogy! Studaharvas? He? Az aztán stud? Nem rakem! Az egész egy bullshit, hisz a magyar nyelv indogermán és germán nyelv!
nakatomi
2023. augusztus 26. 19:00
"A korszak feldolgozása simán elképzelhető lenne akár egy tisztességes nagyjátékfilmben (az 1996-os Honfoglalást inkább hagyjuk), de még inkább egy nagyszabású sorozatban. Csakúgy, mint az a Hunyadi Jánosról szóló tízrészes produkció" Könyörögve kérem az illetékeseket, hogy eszükbe ne jusson nagyjátékfilmet, vagy pláne sorozatot forgatni erről a korszakról. Ez sokkal fontosabb korszak a magyarság számára annál, hogy egy újabb lapozgatós képeskönyv készüljön róla filmnek álcázva. Majd ha megírja valaki azt a könyvet, könyvsorozatot amely hitelesen, és a lapokon megelevenedő szereplőkkel elbeszéli ezt a korszakot, majd akkor abból érdemes lesz filmet forgatni. Valahogy úgy, ahogyan Bán Mór megírta a Hunyadiról szóló tizenvalahány kötetes sorozatot, és most film készül belőle. Elrontani még ebben az esetben is el lehet. (Remélem nem rontják el a Hunyadit.) De egy jó regény nélkül egy ilyen történelmi téma, garantáltan kudarcot fog eredményezni.
Türelem
2023. augusztus 26. 18:56
Orbán nem ad elég pénzt a gojok történelmi filmjeire......kell a stadionokra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!