Kesselyák Gergely zenés színházrendező osztályt indít az SZFE-n

2023. augusztus 14. 12:08

A karmester neve a közelmúltban sokszor került elő az Operaház igazgatóválasztása körüli adok-kapok kapcsán; egyike volt az igazgatói székért induló jelölteknek.

2023. augusztus 14. 12:08
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Egy, a Színház- és Filmművészeti Egyetem honlapjára felkerült interjú alapján kiderül, 

Kesselyák Gergely karmester ősztől az SZFE zenés színházrendező osztályának vezető tanára lesz. 

Mint fogalmaz: kimondottan iskolában nem tanított még, ugyanakkor a rendezés és a vezénylés is nagyon hasonlít a tanításra. 

Az egyik legnagyobb örömöm, ha a hallgatókkal olyan szépséget, észrevételeket, tapasztalatokat tudok megosztani, amit még nem ismernek. Nagyon várom az SZFE zenés színházrendező osztályvezetőjeként a fiatalokkal való találkozást. Azt tudom tanítani, ami engem is nagyon érdekel és ez pedig az opera, az operarendezés. Az ifjú rendezőknek olyan tapasztalatokat és fogásokat szeretnék átadni, amivel megspórolhatják azokat a vargabetűket, amik nincsenek sem a szakma, sem a színház sem az ő javukra” – mondja az interjúban a karmester, aki tudomásunk szerint Nagy Viktorral közösen fogja majd ellátni az osztályfőnöki teendőket 2023-2028-ig.

 Kesselyák azt is kifejti: az opera műfaja egyedi és különleges, 

nem mondható el, hogy az operarendezés a zenés színházrendezés egyik műfaja lenne. 

Nem, az operarendezés egy önálló, külön műfaj, aminek megvannak a saját szabályai. Épp ezért az opera szakmának olyan képzett rendezőkre van szüksége, akik képesek megtalálni és átadni a műfaj lényegét és mélységét” – magyarázza.

Kesselyák Gergely neve a közelmúltban sokszor került elő az Operaház igazgatóválasztása körüli adok-kapok kapcsán. Mint arra olvasóink is emlékezhetnek a karmester egyike volt az igazgatói székért induló jelölteknek. 

Ezt is ajánljuk a témában

Miután kiderült, hogy Ókovács Szilveszter újabb ciklusra marad az Operaház élén, rosszmájú pletykák kezdtek terjedni a nyilvánosságban, miszerint a volt és jelenlegi főigazgató kirúgta Kesselyák Gergelyt. 

Kesselyák Gergely 2016 februárjától működött az Operaház első karmestereként, az utolsó ötven esztendő leghosszabb első karmesteri periódusát vitte. 

Akkor pályázat nélkül kértem fel a tisztségre, most, hét és fél évvel később, egy új ciklus kezdetén ugyanígy kérek fel másik karmestert. Ezt a bizottsági meghallgatáson is elmondtam, 2023. áprilisában, tizenegy tanúm van rá, és akkor még senki sem tudhatta az eredményt. Bevett gyakorlat ez: új kormány, (részben) új miniszterek. 

Kesselyák karnagy úr újra vendégkarmester lesz emelt honoráriumért, amennyiben aláírja az ajánlatot: 

két produkciót vezényelne az Erkel Színházban és az Operaházban. A magam részéről szeretném, ha aláírná, karmesteri tudására számítunk, mert ez egy szakmai kérdés,
de ahhoz vissza kell jönnie az Index irodáiból” – tisztázta a félreértéseket akkor Ókovács Szilveszter.

Ezt is ajánljuk a témában

Kesselyák Gergely arra a kérdésre, miként oldja meg, hogy az 'ügy' tiszta maradjon benne a zenei szférán belül feszülő ellentétek ellenére is, azt felelte:

A zene más dimenzió. Más síkon mozog, mint az emberi gyarlóság vagy rosszindulat, így nem is tud mindez a zene és közém furakodni. Szerintem ez mindenkinél így van, nem hiszem, hogy kivétel lennék.  

Az élet megoldja, mint ahogy nemrégiben is megoldotta azt, hogy ne kelljen választanom az előadóművészet és a színházvezetés között. 

Ugyanis a színházvezetés nagyon nem abban a síkban mozog, ahol a zene.  Azokat a víziókat, amiket az elmúlt 15-20 évben kiérleltem magamban a magyar operajátszással kapcsolatban azokat szeretném megvalósítani, de ehhez valahol egyszer erős szakmai vezetést kell vállalnom a közeljövőben.”

A karmester leendő új szerepe – mint osztályindító – kapcsán a munka és tehetség viszonyáról elmondta, hogy szerinte a tehetség a Jóisten teremtőtársává tesz minket, de az igazi munka nélkül nem érhetjük el a teljes potenciálunkat. 

Az a folyamat, ahogy egy művész formálja a tehetségét és kemény munkával kifejleszti a képességeit, rendkívül fontos. Ugyanakkor nem lehet egyszerűen csak a munkával kiváltani a tehetséget. 

A tehetség és a munka egymást kiegészítő elemek, és együtt adják azt a csodálatos és egyedi kincset, amivel művészeteinket gazdagítjuk. 

Egészen bizonyos, hogy nem lehet átlépni azt a küszöböt, ami a munka és a tehetség között van” – szögezte le.

Kesselyák Gergely 1971-ben született Budapesten, és 1995-ben Lukács Ervin növendékeként szerzett karmesteri diplomát a Zeneakadémián. Tanulmányai közben kétszer is részt vett Jurij Szimonov mesterkurzusán, és több nemzetközi versenyen ért el rangos helyezést. 1993 óta rendszeresen vezényli Magyarország vezető szimfonikus zenekarait. 1995 és 1997 között a Magyar Rádió Ifjúsági Zenekarának vezetője volt, 1997-től alapító zeneigazgatója a Miskolci Nemzeti Színház operatagozatának, 2001-től pedig a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválnak, 1994-től a Magyar Állami Operaház vendégkarmestere, majd 2001-től karmestere. 2004-től a BudaFest Nyári Nemzetközi Opera- és Balettfesztiválnak, 2005-től pedig a Szegedi Szabadtéri Játékoknak is művészeti igazgatója. 1993 óta nyolc zenés színházban hatvan produkciót vezényelt, és számos országban vendégszerepelt. 1999 óta rendezéssel is foglalkozik.

Nyitókép: jegy.hu

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SandorL
2023. augusztus 14. 15:00
A Belpesti ettermisegiek altal tamogatott fuggetlen muvesz. Jol van, na. Hala Istennek nem az Operahaz vezetoje!
kuzmics
2023. augusztus 14. 13:24
"vezénylés is nagyon hasonlít a tanításra" - Ja, tanítani is mindenki tud!
Cillei-Ulrich
2023. augusztus 14. 13:10
Jó rendben, de azért várjuk ki a végét. Vagyis az első végzett rendező hogyan szidja okádja és temeti majd Orbán Viktor miniszterelnököt.
masikhozzaszolo
2023. augusztus 14. 13:03
No, nem mentünk előrébb. Az a két produkció index nélkül akkor lesz vele, vagy nem? És melyik SZFE. Az új, vagy az Alternatív? A Szarka féle?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!