Tavaly kitiltották a nyugati operaházakból, Oroszországban pedig hazaárulónak titulálták – Veszprémbe érkezik Anna Netrebko

2023. május 31. 21:25

Már másodszor lép fel hazánkban a világhírű szoprán, eközben a nyugati országokban tombol az orosz művészekre kikiáltott kollektív bűnösség vádja.

2023. május 31. 21:25
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

A 21. század egyik vezető primadonnája, Anna Netrebko szoprán klasszis lesz annak a gálának a világsztár fellépője, amelynek Verdi operákból összeállított műsorát a Veszprémfest harmadik napján élvezheti a közönség.

Anna Netrebko jelenleg a világ legkeresettebb operaművészeinek egyike. 1994-től kezdődő illusztris karrierje során fellépett a műfaj összes jelentős szentélyében, így a milánói Scalában és a New York-i Metropolitan Operában is, de a művésznő volt a 2014-es téli olimpia nyitóünnepségének kiemelt szólistája és koncertezett a moszkvai Vörös téren is. Netrebko volt továbbá az első komolyzenei művész, akit a Time magazin a világ száz legbefolyásosabb embere közé választott.

Az opera-énekesnő alig két hónapja Tajvanon lépett volna fel,

A hangversenyen a Bécsben élő orosz operacsillag férjével, az azerbajdzsáni Yusif Eyvazovval és I-Chiao Shih tajvani mezzoszopránnal együtt lépett volna fel Tajpejben.

Netrebko nem kommentálta a döntést, menedzsere, Miguel Esteban azonban sajnálatosnak nevezte, hogy „egy kisebbség disszonáns hangja megfoszthatta a többséget attól, hogy meghallgassa napjaink egyik leggyönyörűbb hangját”.

 

 

A meghurcolt világhírű szoprán

Korábban a Mandineren is írtunk róla, mekkora port kavart az a két korábbi eset is, amikor az orosz-ukrán háború kitörése után a milánói Scala és a zürichi operaház elhatárolódott attól, hogy a világhírű orosz szopránnal dolgozzon. Netrebko a kellemetlen visszautasítások után lemondta a New York-i Metropolitanban és a Berlini Állami Operában meghirdetett fellépéseit.

Anna a Met történetének az egyik legjelentősebb énekese, de nem láttunk közös jövőt akkor, amikor Putyin ártatlan áldozatokat öl Ukrajnában” – közölte akkor Peter Gelb, a Met vezérigazgatója. Azt is kijelentette: a Met nem foglalkoztat olyan művészt, aki Putyint támogatja.

 Ezután az orosz művészekre kikiáltott kollektív bűnösség vádja végigsöpört a nyugati országokon.

A Müncheni Filharmonikusok bejelentették, megválnak vezető karmesterüktől, az orosz Valerij Gergijevtől, mert a Putyin támogatói közé tartozó művész nem határolódott el az Ukrajna elleni orosz inváziótól. Dieter Reiter, a zenekar fenntartója, a bajor tartományi főváros főpolgármestere kifejtette: a zenekar azért válik meg Gergijevtől, mert annak ellenére sem szólalt meg, hogy felszólította, határolódjon el egyértelműen „a brutális háborútól, amelyet Putyin folytat Ukrajna, és különösen partnervárosunk, Kijev ellen”.

Netrebko az incidensek után nyilatkozatot adott ki, azt írta a Facebookon: „Kifejezetten elítélem az Ukrajna elleni háborút, gondolatban együtt vagyok az áldozatokkal és a családjaikkal”. Az opraénekesnő ebben a posztban Vlagyimir Putyint nem említette,  egy hónap múlva viszont újabb nyilatkozatot tett közzé, miszerint csak néhányszor találkozott az orosz elnökkel, amikor művészeti díjakat vett át, valamint az olimpiai megnyitón, elismeri és bánja, hogy múltbéli tettei és kijelentései részben félremagyarázhatók.

A primadonnát a háborút elítélő nyilatkozata után Oroszországban is letiltották,

fellépéseit szerte a világban lemondták, bár áprilisban beugróként a Monte Carlo-operában már szerepelt. Akkor a Manon Lescaut előadásának végén a tapsrend alatt a színpad felett egy ukrán zászló is megjelent, ami előtt meghajolt.

 

 

Hazánkban is akadtak próbálkozások – noha nálunk a sport területén. Lapunk is beszámolt róla, hogy Ljuba Nepop egy – a Népszavának adott interjúban – azt követelte, hogy a Fradi váljon meg orosz edzőjétől, Sztanyiszlav Csercseszovtól (a vele készült exkluzív interjúnkat itt láthatják): „A Müncheni Filharmonikusok éléről menesztették Valerij Gergijev karmestert, Anna Netrebko világhírű opera-énekesnő pedig kénytelen volt felfüggeszteni fellépéseit.

– jelentette ki.

Az Operaház már ősszel meghívta Netrebkót

Talán olvasóink is emlékeznek rá, hogy tavaly ősszel a Magyar Opera már meghívta egyszer a világhírű szopránt hazánkba. Erről, illetve az orosz művészek meghurcoltatása kapcsán lapunk akkor megkereste Ókovács Szilvesztert, a Magyar Állami Operaház főigazgatóját, aki kijelentette:

orosz művészeken számon kérni Putyin döntéseit röhejes.

Az orosz nagy nemzet, nagy kultúra és hagyomány, a világ kultúrájának közkincse. És sosem azonos a politikai vezetőivel” – jelentette ki Ókovács. Hozzátette: „Putyin nem azért támogatta ezeket a művészeket, mert személyes tanácsadói lettek volna, nem Gergijev vagy Anna nyomkodja a taktikai szobában a tervrajzokat. Őket turnékkal, lemezkiadásban támogatja az orosz állam, mert büszke rájuk, és »kulturális exportcikkeik« a hazájuknak.”

A főigazgató már akkor kijelentette, hogy azzal, hogy egyes országok orosz műveket és művészeket tiltanak le a színpadokról egyáltalán nem ért egyet, „a Magyar Állami Operaház nem is tesz így, hiszen nem orosz és ukrán művészek háborúznak egymás ellen.

 

 

Netrebko koncertrepertoárjában számos operaklasszikus szerepel, de Yusif Eyvazovval előadott szerelmes duettjei is hihetetlenül népszerűek. Karrierje során elnyerte a német Bambi-díjat és az Egyesült Királyság Classical BRIT Awards díját „Az év énekese” és „Az év női előadója” kategóriában, valamint három Grammy-jelölést is kapott.

 

A július 14-ei veszprémi előadáson elhangzanak majd az Aida, a Rigoletto, a Machbet, az Otello és a La Traviata egyes áriái. Anna Netrebko mellett színpadra lép férje, az azerbajdzsáni tenor, Yusif Eyvazov, vezényel: Michelangelo Mazza.

 

Nyitókép: opera.hu

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2023. június 02. 05:49
Ráadásul Anna Netrebko nem is teljesen orosz, hanem KOZÁK NEMZETISÉGŰ. Akikről tudható: hogy öléggé oroszellenesek voltak már az 1917-21-es intervenciós bel-háborúban..A FEHÉREK OLDALÁN HARCOLVA A VÖRÖSÖK ELLEN. Igaz, Netrebkó személy szerint nagyon jó kapcsolatokat ápol Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinnal és ezt nem tudják neki megbocsájtani a "nyugatiak"...amilyen hülyék.
KBA98
2023. június 01. 16:26
Ukrán művészet és irodalom, etc. nincs! Nagy orosz irodalom van, mely a művészet minden ágában csodálatos (irodalom, festmények, balett, etc.) Menjenek a francba, soha nem fogom megtagadni a világirodalom gyöngyeit, azért mert oroszok voltak. Zelenszkij menjen a p...ba!
redhaven
2023. június 01. 15:20
Nem okozott törést a karrierjében a hecc, lement a hisztéria, most ugyanúgy énekel mindenhol. Mem csinált nagy bótot a MET Monastyrkával, amikor felléptették helyette a Turandotban, ha hallotta valaki. Itthon Misura Zsuzsa álmából ébresztve is leénekelte a hajat a fejéről.
syphax
2023. június 01. 11:59
Engem Anna Netrebko-val kapcsolatban a következő dolgok NEM ÉRDEKELNEK: 1.) KI A FÉRJE ÉS HÁNYADIK FÉRJE AZ AKI: 2.) HOL ÉL A.N, REZIDENS MÓDON? 3.) MILYEN NYELVEN BESZÉL..BÁRKIVEL IS: 4.) HIZIK-E, FOGY-E VAGY VAGY EGY KICSIT EBBÜL EGYKICSIT ABBÚL.... 5.) SZÜLT-E, HOGYAN ÉS HÁNY GYEREKET? ÉS ILYESMIK NEM. AMI ÉRDEKEL: A.) A HANGJA B.) SZINPADI SZEREPEI.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!