Elszállt egy hajó a szélben – Baksa-Soós János emlékére

2021. szeptember 26. 08:27

Nélküle minden bizonnyal reménytelenebbek lettek volna azok az évek.

2021. szeptember 26. 08:27
null
Kéri Gáspár

Örökre elment a Baksa-Soós János. Nekem meg itt van tőle ez a Stones kislemez, amit én már a bátyámtól kaptam a tizenhatodik születésnapomra. A Képzőre járt, én a Kisképzőbe, és meglehetősen nagy Stones-rajongó voltam. Ezért is landolhatott nálam a relikvia. És hogy miként jutott a Baksa-Soós kislemezéhez a tesóm? Hát így:

„Jöttem haza egy házibuliból gyalog. A Képzőre jártam már, és találkoztam egy fickóval aki azt mondta, hogy ezt a bakelitet a Baksától kapta még mielőtt kiment. Ez a Hegyalja út torkolatánál volt, az Erzsébet hídnál '90-ben, éjszaka. Most nekem adja, mert ez így van rendben. Mondta, hogy tudja, hogy jó kezekbe kerül. Különös pillanatok voltak. Aztán úgy gondoltam, nálad jó helye lesz. Örömmel adtam!”

Úgy egyébként senki nem tudott JA-t megzenésíteni, mint a Baksa-Soós és a Kex. Az még most is csontig hatol, ha rákerestek a neten. Állítólag egyszer a Latinovits is ott kagylózott a közönségben – „Húsz esztendőm hatalom, húsz esztendőm eladom” – és nem volt ellenére, amit hallott.

Meg hát a Kex – és a Syrius –, illetve a Baksa-Soós performanszai nélkül minden bizonnyal reménytelenebbek lettek volna azok az évek. Lásd még a Kovásznai Budapest-filmjét (Város a szememen át, 1971), amihez ugyancsak a Kex csinálta a zenét. 

Zöld-sárga, Piros madár, A család, Virágok születtek, Csillagok, ne ragyogjatok!, Elszállt egy hajó a szélben, és a többi. De jöjjön akkor az utóbbi, aztán a Paint It Black. Kevésbé közhelyes most egyébként sem jut eszembe.

„Elszállt egy hajó a szélben
Házunktól nem messze megállt
Kiszólt egy hang, hogy én menjek
Sietnek, nem várnak tovább
Óriási házakat láttam
Hallottam vonatok zaját
Felhôk közt madarak szálltak
Utánuk repülök tovább”

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mukk
2021. szeptember 26. 16:01
Én egyszer láttam a Kexet az Ifiparkban. Már akkor se értettük, mi bennük a jó. A közönség kiröhögte őket, kb. az Uhrin Benedek hasonlattal tudnám jellemezni az akkori szitut (ez már olyan szar, hogy jó). Aztán a belvárosi gyerekek rohadtul hájpolták a Baksa-Sóst, ugyanúgy, mint a Jancsót. Mindkét "művész" a blöff-művészet kiváló példája volt, egy rakás szar lekvárként eladva. (Bocs a fanoktól, magánvélemény.)
Héja
2021. szeptember 26. 10:02
Szerző cikkentyűje összecsapott, inkább róla szól, mint Baksáról (téves állításáról nem is beszélve). Kézbe vehette volna a Kex dobosa, Kisfaludy András Könyvhéten megjelent kötetét és más elérhető visszaemlékezéseket,köztük Kisfa filmjeit (pl. a remek "Elhallgatott zenekarokat és a Fesztivál különdíjas "Elszállt egy hajó a szélben" c. munkáját. "Január herceg" egy korszak ikonikus figurája volt. Többet és főleg mást érdemel. A közést a Mandi ezúttal elkapkodta. Kisfaludy egyébként épp a Miniről, a kor másik formabontó zenekaráról forgat.
cutcopy
2021. szeptember 26. 09:45
"Úgy egyébként senki nem tudott JA-t megzenésíteni, mint a Baksa-Soós" Ezt Baksa cáfolta egy interjúban, amikor a riporter épp a Tiszta szívvel miatt olvadozott neki, hogy micsoda átéléssel és hú meg ha, erre Baksa-Sóos csak lazán közölte, hogy ezt nem hinné, mert ő csak úgy elénekelte a szöveget, de nem tudja átélni mert "nincsen apám se anyám" neki voltak szülei fogalma sem volt milyen ha valakinek nincsenek, "harmad napja nem eszek" mindig is volt étel az asztalán, "Tiszta szívvel betörök, ha kell embert is ölök", hát ezt meg végképp felejtsük el - válaszolta.. )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!