Előbb-utóbb színt kell vallani – Lackfi János legkedvesebb filmjéről

2021. május 01. 14:15

„Egyszerű emberek. Hétköznapiak. A helyzet nem hétköznapi. Előbb-utóbb színt kell vallani. Eljön az igazság pillanata” – Lackfi János az Ötödik pecsétről

2021. május 01. 14:15
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

„Alig van akció, helyváltoztatás, utcai jelenet, sehol egy szerelmi szál. Hát milyen film az ilyen? Virtuóz kamaradarab Az ötödik pecsét...

Néhány ember vérzivataros időkben összejön iszogatni, beszélgetni egy asztal körül. Megvannak a kis leosztások, szerepek, ki provokál, ki a békítő, ki akar a másik fölébe kerekedni, ki harcol a gúny fegyverével, ki keresi a derűt az embertelenség közepette is, ki felszínes, ki érez mélyen, ki háborodik fel, ki tesz szemrehányást, kiben kavarog komor harag.

 

Ötödik pecsét (Fábri Zoltán, 1976)

 

Egyszerű emberek. Hétköznapiak. A helyzet nem hétköznapi. Előbb-utóbb színt kell vallani. Eljön az igazság pillanata.

De az, hogy valójában kiben mi lakik, a színpadias jelenetekben sosem derül ki, az négy fal közt mutatkozik meg. Az legbelső ügy.

És elmondhatjuk minden időben a filmbeli anekdota hősével, a végsőkig megnyomorított rabszolgával, Gyugyuval együtt: »Mégis nekem a legjobb, mert mindezeket a szörnyűségeket nem én követtem el.«”

 

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Knerten
2021. május 02. 09:04
Langyfi János ügyesen adja el magát ezzel a se ide, se oda nem állással meg a langymeleg sekélykereszténykedésével. Költőnek középszerű, marketingesnek egész tehetséges.
igort
2021. május 01. 17:28
nagy film, nagy filmek és igazán mind az átkosban születtek vajon miért?
Mandinka
2021. május 01. 16:09
Filmet csak a kiválasztottak.... Idézet egy régi filmből(kb embercsempészet ostit westbe) : nincs szinház/film zsidók, buzik és cigányok nélkül.
Mandinka
2021. május 01. 16:06
Filmet csak a kiválasztottak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!