Van még feladatunk a Szépművészetivel – Mányi István építész a Mandinernek

2018. október 31. 21:20

„Nagyon sok munka vár még ránk, hogy teljesnek tudjuk tekinteni ezt a rekonstrukciót. Van még feladatunk” – vallja Mányi István, rögtön aznap, amikor megnyílt az általa vezetett felújításon és kibővítésen átesett Szépművészeti Múzeum. Interjúnk az építészmérnök szakemberrel az elvégzett munkáról és az újabb tervekről.

2018. október 31. 21:20
K. Hillier Lili

1985 óta tervezi a Szépművészeti Múzeum felújítását, hogyan értékeli az eddig elért eredményeket? Elégedett?

Az mindig baj, ha az ember elégedett. De jól esik most itt lenni, ezzel tudnám a leginkább összefoglalni a jelenlegi érzéseimet. Nagyon sok munka vár még ránk, hogy teljesnek tudjuk tekinteni ezt a rekonstrukciót. Van még feladatunk.

Mik a tervek a jövőre nézve?

Az egyik legfontosabb projekt most a Reneszánsz csarnok, ahol a tegnapi ünnepélyes megnyitót tartottuk. A sík felületek ott is mindenütt alaposan díszítettek, mint a Román csarnokban. Ezeket a falakat valamikor az 1945 utáni időszakban lefestették, azóta kapott némi ráncfelvarrást a terem, de a falak továbbra is restaurálásra szorulnak. Jelenleg ez az egyik legnagyobb örömünk: a háború után nem vakolattal együtt verték le, hanem egyszerűen ráfestetették a következő réteget, így

a restaurátoroknak könnyebb lesz helyreállítani az eredeti állapotokat.

De vannak épületgépészeti feladatok is bőven. Ezt a hatalmas épületet jelenleg földgázzal fűtjük, a Városliget kellős közepén ez egy nagyon komoly környezetterhelés.

Van erre megoldás?

Természetesen már rendelkezésre állnak korszerű és környezetbarát technikák. A Szépművészeti esetében például megoldás lehet az épület alatt lévő több száz méteres kavicsrétegben áramló víz. Ennek a Duna felé áramló víznek az energiáját hasznosítva egy alternatív energetikai központ kiépítése lenne ideális. Ez egy nem túl sokáig halasztható feladat.

Az épület klimatizálásának területén komoly előrelépések történtek.

Jelenleg már az épület 60%-a százaléka klimatizált. Ezzel a kihívással először a Van Gogh-kiállításra készülvén találkoztunk. Nem a kölcsönadó múzeumok, hanem a múzeumok biztosító társaságai követelték ki, hogy a Szépművészetiben állandó légállapotok kellenek. Ez azt jelenti, hogy a hőmérséklet 20-22 Celsius-fok között ingadozhat, a relatív páratartalom pedig 55-60% között, tehát teljesen ki kell zárni a külvilágot. Csak hogy érzékeltessem az állapotokat: öt évvel ezelőtt

volt, hogy 36 fokot mértünk a képtári termekben, tarthatatlan állapotok uralkodtak.

Amikor elkezdtük ezt a munkát, majdnem ötven vezető európai múzeumot végigjártam, és négykézláb vizsgáltam a légállapotot rögzítő szerkezeteket a termekben. Nem egyszer a teremőrök jöttek utánam, hogy mit művelek. Kíváncsi voltam, hogy ugyan klimatizálva vannak a terek, de vajon betartják-e az engedélyezett ingadozást? Hamar rá kellett jönnöm hogy ez teljesíthető, sőt, kötelezően teljesítendő kihívás, ha európai színvonalú múzeumot akarunk.

Többször felmerült már az épület tetőterének kihasználása is. 

A Reneszánsz csarnok fölötti részről beszélünk. Ez a centrális csarnok emelkedik ki a legjobban az egész épületből, a tetején pedig van egy tizenöt méter belmagasságú,

gyönyörű, kihasználatlan loft tér, ahonnan körpanoráma nyílik egész Budapestre.

Nagyon nagy durranás lenne, ha meg tudnánk valósítani ezt az elképzelésünket. Kortárs eszközökkel egy többcélú termet tudnánk kialakítani, ahol lehetnének kiállítások, társadalmi rendezvények, nagyvállalatok közgyűlései: a lehetőségek végtelenek. 

Mi a személyes kedvence, ha egy ilyen nagy munka esetében ki lehet emelni egyetlen projektet?

Ez hosszútávfutás, és még nem vagyunk a célban. Mindig annak örülok a legjobban, ha egy-egy részidővel igazolni tudjuk, hogy a helyes úton járunk.

(Nyitókép: epiteszforum.hu)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Illieral
2018. november 01. 08:57
Én ezt nem annyira értem, most költöttünk el 15 milliárdot a felújításra de ennyiből nem lett teljese felújítva? Én örülök neki, hogy kültötünk rá egyik legszebb épületünk (a sok közül), de ez mi valamit úgy újítunk fel, hogy csak félig?
kortárs
2018. október 31. 22:44
1985 óta tervezi a Szépművészeti Múzeum felújítását, hogyan értékeli az eddig elért eredményeket? Mányi az építész: öt évvel ezelőtt ... majdnem ötven vezető európai múzeumot végigjártam, és négykézláb vizsgáltam a légállapotot rögzítő szerkezeteket a termekben. ... Hamar rá kellett jönnöm hogy ez teljesíthető, sőt, kötelezően teljesítendő... Vazze, mi a tökömet csinált ez a Mányi elvtárs 1986-tól, ha 5 éve négykézláb jött rá hol tart a múzeumtechnológia!!???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!