Karl Ove Knausgård lesz a Könyvfesztivál következő díszvendége

2018. október 30. 11:41

Karl Ove Knausgård norvég író lesz a díszvendége a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválnak.

2018. október 30. 11:41

Karl Ove Knausgård norvég író lesz a díszvendége a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválnak, amelyet 2019. április 25. és 28. között rendeznek a Millenárison – olvasható a fesztivál közösségi oldalán.

Az 1968-as születésű Karl Ove Knausgård legismertebb műve a Harcom (Min Kamp) című, hat részből álló önéletrajzi regénysorozat, amelynek első három kötete Halál, Szerelem és Játék címmel a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg. A Halál című kötetben a szerző saját gyermekkorát és apja életét írja le, részletesen taglalva a gyarló apa és a tékozló fiú közötti konfliktusokat. A sorozat további darabjaiban az élet és az álom témáját dolgozza fel a szerző. A regényfolyamot, amelyet Knausgård negyvenévesen kezdett el írni, eddig huszonkét nyelvre fordították le. Az oslói Oktober Kiadó tájékoztatása szerint az életrajzi sorozat 2010-ben eladási rekordokat döntött Norvégiában.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál eddigi díszvendégei, illetve az 1995-ben alapított Budapest Nagydíjjal kitüntetett írói, költői között szerepelt mások mellett az osztrák Ernst Jandl, a magyar születésű izraeli Ephraim Kishon (Kishont Ferenc), a Nobel-díjas magyar Kertész Imre, az indiai születésű angol Salman Rushdie, a Nobel-díjas perui Mario Vargas Llosa, a Nobel-díjas német Günter Grass, a brazil Paulo Coelho, a spanyol Jorge Semprún, a francia Michel Houellebecq és a finn Sofi Oksanen. Az utóbbi években az amerikai Jonathan Franzen, a norvég Jostein Gaarder, a török Orhan Pamuk és idén a német Daniel Kehlmann volt a díszvendég.

Az elmúlt években a fesztiválon díszvendég országként mutatkozott be többek között Csehország, Franciaország, Kanada, Lengyelország, Németország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Kína, Románia, a skandináv országok, 2011-ben – Magyarország uniós elnökségének tiszteletére - rendhagyó módon az Európai Unió 27 tagországa, valamint Törökország, Szlovákia, a V4-ek, idén pedig Szerbia kapott kiemelt figyelmet a rendezvényen.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
C.Dömötör
2018. október 30. 15:11
,,De akkor láttam, hogy leginkább a tudományban csak akkor lesz egyvalaki, már ha ebből élnek, hogy a tévedéseket is istenítik, ha abból az egzisztenciájukat biztosítják. S a szépirodalomban se jobb a helyzet. Ott is nagyon ritka a nagy cél, és a valódi értelem az igazság, és a rátermettség terjesztésére. Az egyik viszi, és dédelgeti a másikat, mert az majd őt fogja vinni és dédelgetni, és az őszinte nagyság ellenszenves, és szívesen eltüntetnék, hogy ők ne veszítsék el a jelentőségüket." Ezt mondta Goethe Eckermannak, 1825-ben. Ez azóta sem változott. Nem akarok semmi rosszat Knausgårdról mondani, annál az egyszerű oknál fogva, hogy bár hallottam róla, de egy könyvét sem olvastam. De elég megnézni a kitüntetéseit. Tavaly pl. az osztrák állami díjjat kapta. Tavaly itt volt az a sarlatán Kehlmann, az is évente díjazva van, idén a Friedrich-Hölderlin-díj (20 ezer Euró), és a Frank-Schirrmacher-díj (20 ezer svájci frank). Amióta nálunk díjazták, nem hagy ki egy alkalmat sem, hogy rólunk valami rosszat mondjon.
buckafej
2018. október 30. 12:57
Remélem sikerült olyat hívni, aki majd jól beolvas a helyi diktatúrának és kioktat minket toleranciából és demokráciából. Ha nem, akkor hiányérzetem lesz. :-)
Természetes Orbánizmus
2018. október 30. 12:06
A hering sózásról értekezik? Vagy Ibsen mintájára a családot veri szét? Egy ős kultúra nélküli nép nem tud érték álló irodalom alkotásába sikert el érni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik