Lezárulhat a Laposa-névvita

2017. május 04. 16:59

A Kúria végérvényesen elutasította a Bazaltbor-Badacsony Kft. „Laposa Badacsony" védjegybejelentését. Evidencia lenne azt gondolni, hogy a saját márkanév használata minden körülmények között az azt létrehozó céget illeti meg. Ám vannak érdekes esetek, amilyen a badacsonyi Laposa családé is volt.

2017. május 04. 16:59
A badacsonyi borvidéken dolgozó családi vállalkozást 1992-ben alapította Laposa József tájépítész és borász (képünkön jobboldalt). A cég reputációja folyamatosan emelkedett, köszönhetően a hazai és a külföldi borversenyen elért eredményeknek, és a fogyasztók egyre szélesebb körű elégedettségének. 2008-ban Laposáék közös céget alapítottak Póczik Péter nagyvállalkozóval, és az új vállalkozást Bazaltbor-Badacsony Szolgáltató Kft.-re keresztelték, ám az alapítás után nem sokkal útjaik mégis elváltak.
 
A Laposa márkanevet ennek ellenére továbbra is használó, egyúttal a „Laposa Badacsony" ábrás védjegybejelentéssel élő Bazaltbor-Badacsony Szolgáltató Kft. munkájában a család ezt követően semmilyen módon nem vett részt, így a 2011-es évjáratú borok elkészültében sem volt már szerepük. A birtok vezetője, Laposa Bence (képünkön baloldalt) ezzel egyidőben ugyan visszavonta a Laposa márkanév használatára vonatkozó szóbeli engedélyt, ám annak használatával kapcsolatban többéves jogvita alakult ki. 
 
Mint azt a Mandiner.bor a pincészettől megtudta: a Kúria a közelmúltban megszületett határozatával a Bazaltbor-Badacsony Szolgáltató Kft. „Laposa Badacsony" ábrás védjegybejelentését végérvényesen elutasította.
 
Az elutasítás oka, hogy a védjegybejelentés sértette Laposa József névviseléséhez fűződő jogát.
 
A Kúria indokolásából kiderül, hogy a Laposa családi név és a Laposa kereskedelmi név nem vált el egymástól, így a név használatára, illetve annak engedélyezésére továbbra is kizárólag a Laposa család jogosult. További fontos adalék, hogy a Laposa család tagjai által indított külön perben az első fokú bíróság – nem jogerősen – eltiltotta a Bazaltbor-Badacsony Szolgáltató Kft.-t a „Laposa” megjelölés használatától.
 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
teljesenertelmetlen
2020. augusztus 30. 21:51
"Póczik Péter nagyvállalkozó" :))))))) Egy igazi tenyérbemászó kis buzi seggfej, aki a Leisztinger strómanja. Talán nem kellett volna ilyen alakokkal haverkodni...
Rony Tronco
2017. június 22. 19:10
Laposa. Proli. Uborkafára felmászott tehetségtelen laposfing. Tipikus privatizátor, - először tönkretenni, azután felvásárolni bagóért amit, lehet. Leszoknék a borról, ha csak az volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!