Románia
ÉLŐ
Ukrajna

Palackonként 18 ezer forintért keltek el a Tokaj Y borászainak aszúi

2017. április 25. 09:16

A Tokaj Y borászainak harminc palack aszújáért lehetett licitálni a hétvégi tokaji borárverésen. A fiatal borászok első aszúit tartalmazó borcsomag a kikiáltási árnál 25 százalékkal magasabban végül el is kelt.

2017. április 25. 09:16

Mint arról már a lapunknak adott interjújukban is meséltek, a Tokaj Generation Y egyik célja, az új tokaj-hegyaljai borászgeneráció tagjaként, hogy a borvidéki élet szerves része legyen és a borvidéki összefogásokba bekapcsolódjon, ezzel erősítve is azokat. Ezt az elhatározást követve döntött úgy a Tokaj Y, hogy együtt vesz részt a 2017-es Nagy Tokaji Borárverésen, amelyet immár ötödik alkalommal rendeztek meg.

A Tokaji Tavasz, melynek fő eseménye a Nagy Tokaji Borárverés, Tokaj-Hegyalja egyik fontos, évente megrendezett, rendkívül színvonalas programja, amely a borvidék és a tokaji bor minőségét és presztízsét nagy mértékben növelte az elmúlt években. Az itt elárverezett hordós vagy palackos borok az egyes pincék legszebb tételei közül kerülnek ki, valamint különleges, az alkalomra összerakott borkollekciókra is lehet licitálni.

A Tokaj Y öt tagja, Zsirai Kata a mádi Zsirai Pincészettől, Homoky Dorka a tállyai Homoky Pincészettől, Dávid Rémusz az erdőbényei Budaházy-Fekete Kúria Borászattól, Kvaszinger László az olaszliszkai Kvaszinger Borászattól és Varkoly Ádám a szerencsi Árpád-hegy Pincétől úgy gondolta, hogy együtt indítanak árverési tételt. A közös borcsomag az öt pince 1-1 karton 2013-as évjáratú hatputtonyos aszúját tartalmazza, összesen 30 palackot, amely azért is különleges, mert

a fiatal borászok első saját aszúit is jelentik ezek a tételek.

Az április 21-23. között megrendezett Tokaji Tavasz első napján az I. Tokaj Fair borvidéki szakkiállítás és vásáron is lehetett találkozni a Tokaj Y öt borászával és boraikkal. A második napon került sor a Nagy Tokaji Borárverésre, ahol 11. tételként került kikiáltásra a Tokaj Y Aszúválogatás. A licit 440 000 forintról indult, a válogatásra több licit is érkezett és végül 25 százalékkal magasabb áron, 550 000 forintért kelt el.

A Tokaj Generation Y 2013 Aszú palackválogatásának tartalma:

  • Dávid Rémusz / Budaházy - Fekete Kúria. Szőlőfajta: furmint és hárslevelű aszúszem, hárslevelű alapbor. Maradékcukor: 160 g/l
  • Kvaszinger László / Kvaszinger Borászat. Szőlőfajta: furmint. Maradékcukor: 191 g/l
  • Homoky Dorka / Homoky Pincészet. Szőlőfajta: furmint. Maradékcukor: 182 g/l
  • Varkoly Ádám / Árpád-hegy Pince. Szőlőfajta: alapbor 100% hárslevelű, aszúszem 100% furmint. Maradékcukor: 200 g/l
  • Zsirai Kata / Zsirai Pincészet. Szőlőfajta: furmint és hárslevelű aszúszemek, furmint-hárslevelű alapbor. Maradékcukor: 181 g/l

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!