Fején találtad a szöget! Én a minőségtől remélem a versenyelőnyt, nem jól hangzó szlogenektől. Aki eljön hozzám mondjuk szüretkor, vagy bármikor a feldolgozóba, láthatja, hogy nem áll a sarokban fordított-ozmózisos gép, de még a tartályok hűtése is legfeljebb jeges flakonokkal történik.
Mennyire építesz a furmintra, mint fajtára?
Területeimen vegyesen van furmint és hárslevelű. Szüretkor általában tőkeszelekciót végzek: kijelölöm a furmint tőkéket kék szalaggal, a hárslevelűt pedig sárgával. A szüretelők ezáltal tudják, hogy melyik szőlőt melyik ládába kell szedni. A Hosszú-hegyen van még 20-25 százalékban sárgamuskotály és pár egyéb, nem Tokaj-specifikus fajta, mint cserszegi fűszeres és királyleányka.
Többnyire tehát igyekszem fajtatiszta borokat készíteni, nagy potenciált látok a tiszta furmintok változatos világában. A későbbi években, ha ezt az évjárat lehetővé teszi, szeretnék különböző karakterű borokat készíteni a fajtából.
Hogy látod, milyen az a bor, ami a legegyértelműebben kifejezi a tokajiságot, akár száraz, akár édesborban?