Új Dűne-film jöhet: megvette a jogokat a Legendary

2016. november 22. 07:26

Ismét nekieshet valaki a Dűne feldolgozásának: a Legendary Entertainment ugyanis felvásárolta Frank Herbert klasszikus sci-fijének filmes és tévés jogait a szerző örököseitől. A Legendary csinálta korábban az Interstellart, a Jurassic Worldot, A sötét lovagot; a tévéképernyőkre pedig ők gyártják például a The Expanse-t.

2016. november 22. 07:26

Felvásárolta a Frank Herbert A Dűne című klasszikus sci-fi regényének tévés és filmes jogait a Legendary Entertainment – jelentette be a produkciós cég. A hír tulajdonképpen ennyi: nem tudni, hogy pontosan milyen film, vagy sorozat készül az 1966-ban Hugót és Nebulát is nyerő történetből. A Legendary csinálta korábban például a Pacific Rimet, az Interstellart és A sötét lovagot, illetve ők állnak a SyFy csatornán futó James S. A. Corey-adaptáció, a The Expanse mögött is.

A Dűne filmre vitelével többször is próbálkoztak korábban: Alejandro Jodorowsky megaprodukciója elvetélt kísérlet volt, David Lynch elkészült darabja pedig a mai napig vita tárgya a rajongók között. Danis Villeneuve (Sicario, Érkezés) nemrég beszélt róla, hogy szívesen rendezné meg a A Dűne új változatát.

Aki esetleg nem tudná, miről szól Herbert klasszikusa, annak idézzük a kötet magyar fülszövegét:

Az Impérium tízezer éves békéjét veszély fenyegeti. A lakott planéták ezreit összefogó, feudális birodalom egymásnak feszülő erői – a császár, a rivalizáló Nagy Házak és az Űrliga – mind egy kietlen sivatagbolygó köré gyűlnek, hogy eldöntsék, ki birtokolja az óriási homokférgek és pusztító viharok által uralt világot. Ez ugyanis az egyetlen hely az univerzumban, ahol megtalálható az űrutazáshoz elengedhetetlen, tudattágító hatású fűszer, a melanzs. A hűbérbirtokért megütköző seregek csatájában felülkerekedő ház győzelme azonban nem lehet teljes, mert a mély sivatagban felbukkan egy próféta, aki mögött felsorakoznak az eddig lakatlannak hitt terület népének fanatikus légiói…

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2017. január 31. 13:53
A Düne sorozat első kötete szerintem nagyon jó. Az viszont igaz, hogy a végtelen számú folytatás -már amelyiken átrágtam magam- egyre laposabb, unalmasabb. Ez különben nagyjából igaz az Alapítványra is, az első három kötet tényleg sci-fi klasszikus, a többi már felejthetőbb.
avmanster
2016. december 26. 22:16
Eredetileg a Düne lett volna az a non-science sci-fi ami végül jóval olcsóbban a Star Wars lett. Az eredeti ötletet a túl science 2001 Űrodüsszeia elleni sci-fi palotaforradalom hozta. Európaiak csinálták volna amerikai pénzből. Salvador Dali is dolgozott volna benne napi egymillió dollárért. Pink Floyd csinálta volna a zenét és szinte minden európai hiresség részt vett volna a munkában. H.R. Giger itt még újoncként dolgozott a részleteken. Ez 14 órás Dűne lett volna. De a giga-költségvetés miatt az amerikaiak kiszálltak. Évekkel később Lucas csinált filmet a dűnés ötletek egy részéből jóval olcsóbban Star Warsként. A Prometheusban látható furcsa formájú kőépítmény az idegen űrhajó felett például eredetileg a Harkonnen palota lett volna. A Lynch féle Dűne elég nagy bukás volt, de a zenéje jó.
Karvaly
2016. november 22. 22:44
Szerintem most már eljutott arra a szintre a képi nyelv és a technika, hogy meg tudják mutatni a regényben leírt folyamatokat - Lynch idejében erre sem a CGI nem volt alkalmas, és a nézők sem tudták volna befogadni azt a képi világot, ahogyan pl. a Sherlockban ábrázolják a következtetés folyamatát. Az viszont kérdéses, hogy belefér-e egyetlen mozifilmbe az első könyv tartalma.
Pinter68
2016. november 22. 18:07
Ideje lesz. A film már nagyon kiáltott egy, a kor technikai színvonalának megfelelő remake-ért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!