Az Észak Dúzsija? Nagygombosi rozéambíciók nyomában

2016. szeptember 23. 12:06

Kilencven hektárról, a kékfrankosból és a gamay-ból készített rozékra koncentrálva követeli ki helyét a magyar rozék között a mátrai borvidéken található Nagygombos Borászat. Jó ár-érték aránnyal, francia szaktanácsadóval, női főborásszal teszik mindezt. A Mandiner.bor a helyszínen járt, és sietünk leszögezni: tuttifruttis rozénak itt nyoma sincs, és nem is lesz.

2016. szeptember 23. 12:06

A Nagygombosról jó tíz évvel ezelőtti emlékeim vannak csak.

A tokaji Dereszla birtok Dorombora mellett ez volt ugyanis az a bor, amit egyrészt meg tudtam jegyezni már a címkéről is, másrészt kifejezetten gyanúsnak tartottam, hogy könnyen megjegyezhető csomagolásba lett téve. Tudják, a nagy gomb. Valamiért úgy gondoltam, hogy amit ennyire el akarnak adni, azt nem nekem kell megvennem. A birtok életében azóta rengeteg változás történt, és már én is más szemmel nézek a borokra, nem beszélve arról, hogy az újdonságokra való nyitottság nem csupán alapvető újságírói kötelességem, hanem egy régi és fontos elvárás is saját magammal szemben.

Miközben Ön ezt olvassa, valaki máshol már kattintott erre:

Ettől minden jobboldalinak megdobban a szíve: ezt üzenték Kapu Tibornak, Szabó Zsófinak es Curtisnek

Ettől minden jobboldalinak megdobban a szíve: ezt üzenték Kapu Tibornak, Szabó Zsófinak es Curtisnek
Tovább a cikkhezchevron

A Nagygombos Borászat egy ideje udvarol már a borsajtónak. Van egyrészt az örökös best buy rozé cuvée-jük, amit Takács Alexandrosz sommelier és borkereskedő rendszeresen beajánl mindenhova. Aztán volt egy nyári promóciójuk, amikor jéggel megpakolt homokozóvödörbe raktak két üveg bort, és ezzel dobták meg a különböző szerkesztőségek erre fogékony szerkesztőit. Most pedig meghívtak, hogy nézzem meg a felújítás előtt álló birtokot, sétáljak velük egyet a szőlőben és kóstoljam meg a boraikat.

Meghívtak, megnéztem, megírtam.

Önök pedig elolvassák. Mindenki a maga részét.

Szebb napokat látott kastély áll egy domb tetején, félig fák által takarva. A felfelé vezető út alján szőlőfeldolgozó, előtte nagy halomban áll a törköly. Amerre a szem ellát, szőlők: szebb állapotban lévő újabb telepítések, nem túl szép régiek.

A nagygombosi borászatot ma a legtöbben Gál Tiborhoz, a magyar borászat legendás alakjához kötik, ám a birtok története jóval régebbre nyúlik vissza.

Jó háromszáz évre ráadásul. A mátrai borvidéken, Hatvantól pár kilométerre található, a városhoz tartozó település határában 1744-ben Gróf Grassalkovich Antal barokk stílusú kastélyt építtetett, hogy szépen gyarapodó uradalmát innen igazgassa. Akkor főleg az állattenyésztéshez szorosan kapcsoló növénytermesztés volt a fő profil, ám 1776-ra már jelen van a szőlő is. 1864-ben, a Grassalkovich család kihalása és birtokuk szétesése után a Deutsch család vásárolta meg a nagygombosi birtokot egy brüsszeli banktól. Deutschék 1872-ben úgy döntöttek, 300 kataszteri hold szőlőt telepítenek el. A család legismertebb tagja Hatvani Lajos író, kritikus, Kossuth-díjas művész. A nagygombosi kastélyban a kor hírességei közül többek közt Ady Endre is megfordult.

Ambíciók rozétéren

A magyar állam 1957-ben rátette kezét a birtokra, amit csak 1999-ben sikerült privatizálnia Gál Tibornak, befektetőtársával, Szeremley Hubával együtt. A gombbal dekorált címkék bevezetése is az egri borászlegenda nevéhez fűződik, a cél már akkor is az volt, hogy jó ár-érték arányú borok készüljenek a birtokon. Gál Tibor 2005-ös halála egy időre leállította a birtok fejlődését. Nagygombos 2009-ben a mádi Barta Pincét jegyző Barta családhoz került, akik azóta teljesen ráfordultak a rozépiacra, a már a Mandineren is megénekelt gamay noir rozéval pedig akár az észak Dúzsija címet is megpályázhatnák, már amennyiben több izgalmas fajtarozét is piacra tudnának dobni.

Valami ilyesmi lebeg az ő szemük előtt is.

Jó alapot ad ehhez a Mátra: az északi fekvésű borvidéken a meleg, mediterrán klímájú déliekhez képest némileg lassabban, egyenletesebben érik a szőlő. Ezáltal élénk savú rozét kapunk, ami a nagygombosi lösztalajnak köszönhetően kifejezetten gyümölcsös lesz. Gazdasági szempontból kifejezetten kedvező, hogy a birtok szőlőterületei egy tagban, a kastély körül találhatóak, borászati szempontból pedig a kékfrankos dominálta fajtaösszetétel ad okot izgalomra. A vezető hazai kékszőlőfajta mellett zweigelt, blauburger, gamay, merlot, hárslevelű is terem Nagygomboson, sőt, Gál Tibor anno még egy fél hektárnyi tempranillót is elültetett. Az itt készült, Takács-Barta Anna és Vicián Károly által készített rozéknak kifejezetten jót tesz, hogy nem Márton-nap környékén, hanem a szüretet követő tavasszal hozzák csak forgalomba. Próbálnak természetességre törekedni: környezetbarát permetezőszereket használnak, igyekeznek alig-alig belenyúlni a borokba, és szénsavat se adnak hozzá palackozáskor a rozékhoz.

Egy kisebb csapat éppen szüreteli a merlot-t a ládákba. Vicián Károly szerint 18,5 – 19 körüli magyar mustfokot ért el a termés, amiből bőven találni a tőkéken. Jó az íze, édes, de nem túlzóan, a borász szerint tökéletes rozéalapanyag. Párszáz méterrel arrébb megmutatja a hárslevelűt is, a birtok egyetlen fehér fajtáját. Ritkás, számos helyen pótolandó ültetvény, cserébe tanítanivalóan nagy és szép fürtökkel. Megtippelni se merem, hány fürt lóg egy tőkén. A bogyók ízében egyelőre a savak dominálnak.

A tulajdonos Barta Károly lánya, Takács-Barta Anna a birtokközpontnak helyt adó, felújítandó kastély előtti fák alatt mesélt boraikról. Céljuk, hogy nagyon jó minőségű, korrektül elkészített élelmiszernek számító, de nem luxuskategóriába tartozó borokat állítsanak elő, bizonyos határokon belül a fogyasztói igényeknek is megfelelve.

A Nagygombos kifejezetten jóivású, könnyed rozéházasítása erről szól, 50 ezer palack készül a félig merlot-ból, félig zweigeltből álló borból. Aki ezt veszi le a bolt polcáról, hogy legyen mit innia a vacsora mellé vagy a tévé előtt, nem nyúl félre. A birtok a kékfrankosból külön rozét készít, 24 ezer palackot összesen, az alaprozéhoz képest sötétebb, már-már silleresbe hajló színvilággal, még több gyümölccsel. A nagygombosi borászok választása azért éppen a kékfrankosra esett, mert ez a szőlőfajta egész egyszerűen jó rozét ad. (Így látja ezt a provence-i rozékutató intézet is.)

A gamay noir mennybemenetele

A birtok külön borcsaládot szentel azoknak a borainak, amelyek szerintük magasabb minőséget képviselnek. A Gróf Grassalkovich termékcsalád gamay noir rozéjának minden lehetősége megvan arra, hogy hosszútávon a rozéspecialista-ambíciókkal rendelkező birtok ikonikus borává váljon, a szőlőfajta ugyanis remekül muzsikál a mátrai terroiron, mint azt a Mandiner a borászat francia szaktanácsadójától, a szüretet a présházban felügyelő Nicolas Godebskitől a helyszínen megtudta.

A 2014-es évjáratban egy érett rozé minden szépségét fellelni: Takács Alexandrosz tokaji jegyeket is érzett benne, a Nagygombos-borokat is értékesítő sommeliernek annyira tetszett a bor, hogy a bor árát firtató újságírói kérdésre azt mondta: „A nettó nagykereskedelmi ár a mai kóstolás alapján 6000 forint nettó!” Érezni zöldteás, narancsboros jegyeket is a tavaly májusban palackozott borban, ami a frissen felment árfolyam ellenére a boltok polcain egyelőre annak még csak harmadáért érhető el.

A 2014-es Nagygombos Gamay Noir rozé egy gyönyörűen érett, komoly bor.

A gamay 2015-ös társa stílusban eltérő, ez nyilván az évjárat hatása is, 2014-et Vicián Károly borász a kihívásokkal teli évjáratok közé sorolta beszélgetésünkkor. A tavalyi gamay jóval gyümölcsösebb, bár Takács-Barta Anna úgy véli, fog még olyan formát futni, mint a 2014-es, csak tegyük el még érlelni egy darabig. A 2013-as már elfogyott.

A gamay-t a jövőben egyébként csak a gasztronómiai partnereik számára tervezik értékesíteni – ami hatalmas kár, tekintve hogy ha a kékfrankos és a gamay ennyire izgalmas és tartalmas borokat ad, mi igazán kíváncsiak lennénk arra, milyen rozé készül a többi fajtából, egyenként feldolgozva. Mikor Dúzsiék rozéválogatásával példálózok, Takács-Barta Anna azt mondja, az ötlet nem rossz, de Dúzsiék már ott tartanak, hogy olyan borokat készítenek, amilyeneket csak szeretnének. Ők egyelőre nem.

Kifejezetten kár ezért: egy annyira nagyon nem is szűk körben egész biztosan nagy visszhangot váltana ki egy ezer palackos tempranillo rozé. Ahogy a többi fajtáé is.

Cserébe viszont kísérleteznek. Ha úgy nézzük, maga a gamay is egy kísérlet, lévén félig tartályban, félig zempléni tölgyfahordókban erjedt – a magyar rozépiacon ez nem túl gyakori. Megtudjuk: a jövőben ki szeretnék próbálni, milyen az, ha amforába teszik az itteni borokat. Ötéves távlatban a kastély és a pince komplett (igencsak szükségszerű) felújítását is tervbe vették, ahogyan annak kikísérletezését is, hogy Gál Tibor anno pontosan mit is értett az általa annyira áhított nagygombosi vörös cuvée alatt.

A feladat tehát adott. Az alapok megvannak. Szilárdnak tűnnek.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!