Horvátország
15:002024. június 19.
Albánia
Németország
18:002024. június 19.
Magyarország

Must see: így néz ki a nagygombosi gamay erjedés után

2016. szeptember 23. 08:35

Nicolas Godebski, a Nagygombos francia borászati tanácsadója szerint hihetetlen szerkezete volt a mustnak. A gamay-ból a birtok rozét készít, egy része tartályban erjedt. Ezt mutatjuk meg olvasóinknak.

2016. szeptember 23. 08:35
Bukovics Martin

A főként a frissen fogyasztandó Beajolais nouveau kapcsán ismert gamay-t a nagygombosi borászat alapítója, Gál Tibor telepítette el a Hatvantól pár kilométerre fekvő domboldalban. A nemzetközi szaktekintély akkor azért döntött a franciaországi szőlőfajta mellett, mert a mátrai borvidék Nagygombos-környéki talajszerkezetét megegyezőnek találta a Beaujolais talajával. A fajtát Franciaországon kívül Kanadában, Svájcban és Oregonban is termesztik összesen körülbelül 38 ezer hektáron.

Nicolas Godebski, a Nagygombos Dél-Franciaországból rendszeresen Magyarországra ingázó, Tokaj-Hegyalját nagyon jól ismerő borászati szaktanácsadója szerint az idei nagygombosi gamay-nak már a mustja is hihetetlen volt, nem beszélve az erjedő must szerkezetéről. A jó másfél hete tartályban erjedő murcit kóstolva a szakember a savakat dicsérte. Ezt a bort a birtok 220 literes Szerednyei-hordóban és tartályban is erjeszti, hogy aztán ezekből állítsák össze a végső rozéházasítást. Godebski lapunknak azt is elmondta: nincs értelme annak, hogy francia hordókat használjanak, ha egyszer van hazai is. 

A Nagygombos gamay rozéjának jelenleg 2015-ös évjárata van forgalomban. A 2014-est érintő kóstolási tapasztalataink alapján bőven eltehetik akár érlelni is pár évig.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!