Bacsó András, a Tokaj Oremus vezetője a borászok borásza

2016. április 29. 22:46

Áts Károly? Bodó Judit? Bott Frigyes? Ipacs Szabó István? Nem talált. A borászok borásza címet idén Bacsó András nyerte el. A borászok barátja pedig a külügyminisztérium bortanácsosa, Gál Helga lett.

2016. április 29. 22:46

Április 29-én este a Boscolo Hotel New York Palotában rendezett díjátadó gálavacsora keretein belül adták át a 10. Borászok Borásza díjat, illetve a Borászok Barátja különdíjat. A Borászok Borásza Bacsó András, a Tokaj Oremus birtokvezetője lett, a Borászok Barátja címet pedig Gál Helga, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tanácsadója kapta.

Hogy még kik voltak jelöltek és mi ez az egész, itt elolvashatja.

Miközben Ön ezt olvassa, valaki máshol már kattintott erre:

A közvélemény-kutatók változtatnak Magyarországon: elkezdenek közelíteni a valósághoz

A közvélemény-kutatók változtatnak Magyarországon: elkezdenek közelíteni a valósághoz
Tovább a cikkhezchevron

Szerzőnk, Jenei Balázs tavaly nyáron ismerkedett meg az Oremus pincészetével és Bacsó András munkájával Tolcsván, akkor következőket írta:

A klasszikus értékek iránt vonzódó Bacsót érdemes hallgatni: a bor számára kultúra, munka, gondolkozás, folyamatos útkeresés. Legalábbis én így éreztem beszélgetés közben. A világlátott szakember számára a francia borkultúra jelenti a viszonyítási alapot, és a célja az, hogy ezt meghonosítsa Hegyalján is. Nincs könnyű dolga így, hogy a borvidéki forradalom inkább Hegyalja nyugati részéhez köthető. A borász úgy építette fel a birtokot, a pincészet borkínálatát, hogy kultúrát, értéket teremtsen, vagy mentsen meg. Ennek a munkának a központi jelképét a birtok közepén álló kúria jelenti. Ez az épület testesíti meg azt a helyet, ahol az értékek és a kultúra felhalmozása történik, és a most lecserélt, új, nagyobb tömör fa ajtókon belül is marad.

A pincészet borkínálata három pillérre épül: a száraz borra, ami a Mandolás furmint; a késői szüretelésű borra; illetve az aszúra. A pincészetet igazán naggyá az aszúi tették, amelyeknél Bacsó szintén az érlelés szükségességét vallja. A borász nem sietteti a borok piacra kerülését, mivel úgy gondolja, hogy az aszúk 20-30-40 évesen érik el pályafutásuk csúcsát. Ezért lehet az, hogy a pincészetnél most is a 2006-os aszúk vannak forgalomban, míg a későbbi évjáratok palackban érlelődve várják a sorsukat. A legjobb évjáratokból a pincészetnél eltesznek 1000 palackot, amelyek egy részét a borász tervei szerint csak 40 éves korukban hoznak forgalomba, majd másik részüket még később, így egy-egy aszú élete akár 100 évig is a tolcsvai pincéhez lesz köthető.

Jenei Balázs tavaly nyáron azt is leírta részletesen, milyen egy dűlőtúra Bacsó Andrással az Oremus szőlőtőkéi között:

Először a Petrács-dűlőbe mentünk, ahonnan remek kilátás nyílik a Tolcsvai-medencére. A dűlőből belátni egész települést, amihez az is megadja a hangulatot, hogy klasszikus bakművelésű tőkék mellől szemlélődhetünk. Ráadásul itt féldrágakövek közt növekszik a szőlő – mondja Bacsó András nevetve, hiszen nagyjából félpercnyi keresgélés után egy maroknyi jáspist és hasonló követ szed össze a dűlőben. Majd hozzáteszi: „Bár én nem vagyok egy nagy kőzetszakértő, de ami szép, azt én is megcsodálom.”

Az, hogy a dűlőben bakművelésű tőkék vannak, valójában része egy kísérletnek is. Az Oremusnál igyekeznek megfigyelni, hogy milyen minőségű szőlő származik ezzel a művelésmóddal a tőkékről. Pedig ez rendkívül költséges, a sorok közt lóval szántanak, de szükség van kapálásra is, cserébe viszont a látvány sokkal szebb. Régen ilyen tőkékkel volt tele Hegyalja, ma pedig már tanítani kell az embereket, hogyan kell gondozni egy ilyen tőkét. Vagy arra, hogy ne műanyaggal kössék fel a szőlőt, hanem rafiával, ami lebomlik, ezzel is óvva a környezetet.

A művelésmód megválasztásának fontosságában nagyon hisz Bacsó András, szerinte ebben komoly fejlődési potenciál van még a borvidéken, azonban ez már a következő generáció problémája a borász szerint. Pedig tervei vannak bőven, hiszen van olyan parlag, amit 2020 és 2025 között szeretne betelepíteni azzal a klónnal, amit ők szelektáltak ki a saját tőkéik közül. Ezt a borász már a klónparcellában mondja, ahol összesen négy klón lett idén eltelepítve nagyobb mennyiségben. Ezekkel Bacsó külön borászati kísérleteket fog végezni, hogy kiválassza, melyik lesz az, amelyikből a legjobb száraz furmintot lehet elkészíteni.

Aki ennél is jobban bele akarja magát élni a dűlőkbe, azoknak a Bortársaság készített egy kifejezetten élvezetes videót Bacsó Andrásról még 2012-ben:

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sörgyári megálló
2016. április 30. 12:50
Helyes.
Válasz erre
1
1
Laibach
2016. április 30. 12:50
A jó bor mellé így péntek este egy kis zene Die Krupps - Im Falschen Land https://www.youtube.com/watch?v=Ts-JpeKDRpQ
Válasz erre
5
4
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!