Agylenyomat – a személyazonosítás jövője?

2016. április 24. 12:01

Az agylenyomat az ujjlenyomatot is felválthatja valamikor. Szuperbiztonságos helyeken használhatják először.

2016. április 24. 12:01

A New York állambeli Binghamton Egyetem kutatói személyek egyedi „agylenyomatát” azonosító biometrikus eljárást dolgoztak ki. A kimondhatatlan Kognitív Eseménnyel-kapcsolatos Felismerés, rövidítésben CEREBRE tesztjén először 50 személy agytevékenységét vizsgálták elektroenkefalográf (EEG, idegsejtek elektromos tevékenységét mérő) headsettel.

500 képből álló sorozat válogatott darabjait nézegették. Kiderült, hogy agyuk egyedi módon reagált minden egyes képre. A reakciókat elemző számítógép 100 százalék pontossággal azonosította mindegyikük „agylenyomatát.”

Egy korábbi, 32 személlyel végzett felmérésben 97 százalék pontossággal dolgozott a gép, de ott csak szavakat használtak. Képekkel teljesen más a helyzet. A különbség csekélynek tűnhet, de alkalmazásoknál rengeteg a 3 százalék. Csúcsbiztonságos helyeken, például a Pentagonban, atomerőműveknél stb. elfogadhatatlan a 97.

Az agybiometria azért tetszik sokaknak, mert az ujjakkal és a retinával ellentétben, nem másolható, nem tulajdonítható el. Ezen kívül ujjlenyomat nem, agylenyomat viszont törölhető és „újból be is állíthatjuk.” Valószínűleg nem lesz szükségünk rá, mert elég nehéz elképzelni, hogy valaki ellopná.

A kutatók megállapították, hogy az „eseménnyel kapcsolatos potenciál” (ERP) nevű agyi impulzusok a kulcs. Ezeket a jelzéseket speciális események váltják ki, például meglátunk egy fényképet. Az EEG jelekkel ellentétben, az ERP jelek abszolút egyediek, és csak néhány milliszekundumig érzékelhetők.

Felvették az összes tesztalanyét. Agyukat hatféleképpen, szinuszhullámokat megjelenítő mintákkal, alacsony frekvenciájú szavakkal, fekete-fehér képek színes változatával, fekete-fehér ételekkel, hírességek fekete-fehér arcképével és színes ételekkel stimulálták. Mindegyiknél tíz elemet, például tízféle ételt használtak. Egy személy ERP-je egynél is azonosítható, többet összekombinálva viszont teljesen egyértelmű.

Abból indultak ki, hogy különféle kategóriák az agy különféle (bár összekapcsolódó) rendszereit indítják be, és ha minél többel próbálkoznak, annál árnyaltabb és összetéveszthetetlenül egyedi lesz az eredmény.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik